Hap en Tap logo zonder streep
Gepekelde goudbrasem en oester chaat

Gepekelde goudbrasem en oester chaat

16 nov 2022 | Hapjes

Wekelijks krijg ik de vraag van merken om samen te werken en in 90% van de gevallen laat ik vriendelijk maar kordaat weten dat ik wil passen. (Ik kan heel moeilijk neen zeggen en sloof me dan meestal uit in het vinden van excuses). Heel af en toe geef ik wel toe. Dat was onlangs het geval toen ik via Instagram de vraag kreeg of ik iets wilde doen met TM Knives. Waarom deze keer wel? De tone of voice van het berichtje beviel me wel én was star struck door wat ik zag op de website: WAT. EEN. MOOIE. KWALITEITSMESSEN! Long story short, ik vroeg zo’n mooi oestermes (met oesterhandschoenen) aan dat ik ’s anderendaags prompt in mijn brievenbus kreeg. Het enige dat ik nog moest doen, was een geschikt oesterrecept zoeken. Deze gepekelde goudbrasem en oester chaat lachte me toe.

Ik ben totaal geen oesterfan, maar vond het er wel heel smakelijk uitzien. Zo smakelijk dat ik bijna zin kreeg om te proeven. Bijna! 😅 Mijn man is wel een oesterfan daarentegen en proefde uitgebreid. Zijn bevindingen? Deze goudbrasem en oester chaat behoort tot de betere oesterrecepten van deze blog. Wel, dat kan tellen als compliment!

Voor wie niet weet wat chaat is (je hoeft je niet te schamen, ik wist het zelf ook niet): chaat, of chāt, is een familie van hartige snacks die zijn oorsprong vindt in India en die meestal worden geserveerd als hors d’oeuvre in kraampjes of voedselkarren in Zuid-Azië in India, Pakistan, Nepal en Bangladesh.

Maar nog even terug naar de oesters en dat oestermes met oesterhandschoenen. Ik bestelde bij mijn visboer de grootste oesters die hij kon vinden en verklaarde stoer dat ik ze zelf wel zou openen. Mijn oestermes werd immers geleverd met oesterhandschoenen en ik wilde beide uitgebreid testen. Wel, ik ben geen handige Harry wanneer het op oesters openen aankomt, maar deze keer lukte het me wel. Ik vertrouwde volop op de handschoen (nadat ik wel zonder mijn hand erin uitgetest had of het mes er dwars doorging of niet, duuuuuh) en het kwam helemaal goed. De oesters gingen open en het resultaat kan je hieronder zien. Pst, dit oestermes is ook een heel fijn kerstcadeau voor een foodie. Just sayin’!

Ik serveerde de goudbrasem en oester chaat op een handgemaakt bord van mijn buurvrouw.

Gepekelde goudbrasem en oester chaat

Gepekelde goudbrasem en oester chaat

Gepekelde goudbrasem en oester chaat

Voorbereidingstijd 40 min
Rusttijd 2 uur
Totale tijd 2 uur 40 min
Gang Borrelhapje
Keuken Indiaas

Ingrediënten
  

Voor de gepekelde goudbrasem en oester:

  • 1 zeebrasemfilet (ca. 140 g)
  • 1 snufje korianderzaad
  • 1 snufje zwarte peperkorrels
  • 1 snufje chilivlokken
  • 10 g grof zeezout
  • 10 g suiker
  • 4 oesters

Voor de mangodressing (aam panna):

  • 30 g groene mango (onrijpe mango), geschild en in blokjes
  • 100 ml water
  • 1 snufje komijnzaad, geroosterd en gemalen
  • 1 snufje rood chilipoeder
  • 1 snufje zwart zout
  • 1 snufje zout
  • 1 snufje suiker

Om te serveren:

  • 1/4 citroen, geraspt en geperst
  • 1/4 sinaasappel, geraspt en geperst
  • 1/2 limoen, geraspt en geperst
  • 1/2 rode peper, ontpit en fijngehakt
  • 1 stukje verse gember, fijngehakt
  • 1 el koriander, fijngehakt
  • 1 el munt, fijngehakt
  • 1/4 rijpe avocado, in blokjes
  • Topp'd soy sauce wasabi crumble (facultatief)

Instructies
 

Voor de gepekelde goudbrasem en oester:

  • Begin met het maken van een pekel. Plet de korianderzaden, peperkorrels en chilivlokken in een vijzel en meng met het zout en de suiker. Breng het mengsel aan op de vlezige kant van de vis en laat 2 uur in de koelkast pekelen.

Voor de mangodressing (aam panna):

  • Was na de 2 uur de pekel van de brasem en gebruik een scherp mes om eventuele zilverhuid van de filet te verwijderen. Ontvel de vis en snijd hem in kleine blokjes. Bewaar in de koelkast of in een kom boven een kom met ijs.
  • Open de oesters en bewaar alle oestervocht zorgvuldig. Maak de schelpen schoon en bewaar ze voor het serveren. Snijd de oesters voorzichtig in dobbelstenen van dezelfde grootte als de brasem, meng ze met de vis en giet het bewaarde oestervocht erbij.

Om te serveren:

  • Doe voor de dressing het onrijpe mangovlees in een pan met 100 ml water. Laat 5-7 min sudderen, tot het uiteenvalt en een confituurachtige consistentie vormt. Voeg de kruiden, zout en suiker toe en kook nog 1 minuut. Proef om de balans van de smaakmakers te controleren en koel dan zo snel mogelijk af.
  • Voeg de zeste en het sap van de citroen, limoen en sinaasappel toe aan het vismengsel en roer om te mengen. Meng er ook een paar eetlepels mangodressing onder en proef of je tevreden bent met de smaak. Roer er dan tot slot de gember, chilipeper, munt en koriander door.
  • Verdeel het mengsel over de schone oesterschelpen en werk af met de in blokjes gesneden avocado.
  • Ik gaf nog een extra toets aan het recept door er Topp'd soy sauce wasabi crumble over te strooien.

Notities

De Topp’d soy sauce wasabi crumble is online te koop. Ik kocht die van mij bij Flavor Shop in Gooik.
Trefwoord chaat, goudbrasem, kerst, kerstmenu, kerstmenu 2022, mango, oester

Bron: recept van Sameer Taneja voor Great British Chefs (met video).

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

MIS GEEN ENKEL RECEPT!

Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

Voeg je bij 3.284 andere abonnees

ARCHIEF

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Gepekelde goudbrasem en oester chaat

by Myriam Minne time to read: 3 min
0
%d bloggers liken dit: