Salade van gemarineerde kip met mangodressing

Ik werkte al eerder recepten uit voor de VLAM en deed dat telkens met veel plezier en overgave.
Herbekijk deze pareltjes maar even. Geen eigen stoef, hoor, maar gewoon gerechten die vooral heel mooi in beeld gebracht werden door collega-blogger Thomas Van de Water van Filet Pur:

– papillotte met fruit en cuberdons
zalmpapillotte met Spéciale Belge Ale en gerookt paardenvlees
– Antwerps koffie-ijs met sabayon van Oost-Vlaamse jenever
– omelet met jonge bloemkool en grijze garnalen
– cuberdonijs met gelei van framboos en blanc manger met citroen

Ook dit gelakt varkenskroontje met pastinaakcrème, wortelzalfje, witloof en aardpeer was een creatie voor de VLAM, maar ziet er al veel minder mooi uit, want door mezelf gefotografeerd… 😉

Dit jaar werd ik terug gecontacteerd met de vraag of ik wou meewerken. Tuurlijk dadde! Graag zelfs. En dus ging ik vandaag aan de slag met kip. In een volgende opdracht wordt het konijn.

Omdat het de bedoeling is om met deze kip vooral de kinderen te bekoren, koos ik voor de zoete combinatie met mango. Het is een bont allegaartje geworden van krokant (spek) en zacht (mango), van hartig (sojascheuten) en zoet (mango, sweet chili). Een geslaagd allegaartje, al zeg ik het zelf!

Dit gerecht kan je op 2 manieren serveren: als voorgerecht of als hoofdgerecht met bv. pommes allumettes erbij. Héérlijk voor wie van zoet-zuur houdt. Kinderen zijn er dol op. Volwassenen ook. Op de kip én op de frietjes…

Nodig voor 4 personen

2 kipfilets
1 rijpe mango

Voor de mangomayonaise:
1 volledig ei
1 el graanmosterd
2 el water
4 à 5 dl zonnebloemolie
2 el wittewijnazijn
1 rijpe mango
Peper en zout

Voor de marinade:
5 el sojasaus
2 el sweet chilisaus
1 kl kerrie

Gerookt spek
Preischeutjes
Gemengde salade
Sojascheuten
Peper en zout

Werkwijze

Maak een mayonaise met het ei, de mosterd, de witte wijnazijn, de olie en peper en zout. Mix er op het laatst het vruchtvlees van een rijpe mango door. Indien je mango onvoldoende rijp is, kan je hem eerst pocheren in suikersiroop. Doe de mayonaise in een spuitflesje.

Maak de marinade door de sojasaus, sweet chilisaus en kerriepoeder te mengen.
Snij de kipfilets overlangs middendoor, leg ze tussen plasticfolie en klop de filets plat met een vleeshamer (of de bodem van een zware pan). Schik de dunne filets in een lage schaal en overgiet met de marinade. Zet koel.

Laat in een wok of diepe pan olie of wokolie warm worden en bak de kipfilets kort samen met fijn gesneden gerookt spek.

Snij de mango in blokjes van ca. 1,5 x 1,5 cm en bak deze even aan.

Was de sojascheuten en bak ze aan in boter.

Snij de gemengde sla klein en meng er desgewenst fijne kruiden zoals koriander en bieslook onder.

Schik een kipfilet op het bord. Leg hierop de sojascheuten, preischeutjes en salade en rol de kipfilet op. Zet vast met een prikker.

Leg errond de blokjes gebakken mango, de saus en en paar druppels chilisaus.

Serveer er eventueel pommes allumettes bij voor een complete maaltijd.

Related Post

Tags: , , , , , , , , , , ,

Salade van gemarineerde kip met mangodressing

by Myriam time to read: 2 min
0
%d bloggers liken dit: