Hap en Tap logo zonder streep
Vlaams aspergeslaatje nieuwe stijl

Vlaams aspergeslaatje nieuwe stijl

11 mei 2016 | Voorgerecht, Voorgerecht met vlees

Welke Vlaming is niet dol op asperges op zijn Vlaams? Ik zou elke dag asperges kunnen eten tijdens het – voor mijn part – veel te korte aspergeseizoen. Maar ik houd wΓ©l van afwisseling:Β warm, koud, in soep,… Een mens kan nooit genoeg aspergerecepten hebben, als je ’t mij vraagt! Wel, dit is zo’n leuk recept: voor dit Vlaams aspergeslaatje hoef je de asperges zelfs niet te koken. Ze worden gewoon rauw gemarineerd in citroensap en olijfolie, waardoor ze zo zacht worden als gekookte asperges!

Het leuke aan dit recept is dat je het volledig op voorhand kan maken als je visite hebt. Ideaal als voorgerechtje voor een tuinfeest of barbecue bv. of om nu zondag voormiddag te maken en na de kampioenenmatch van te genieten. Met een glaasje champagne om de titel te vieren… πŸ˜‰ Sorry. Het vel en de beer. I know…. maar ik kan echt aan niks anders meer denken. πŸ˜‰Β 

 

Vlaams aspergeslaatje nieuwe stijl

 

Nodig voor 4 personen

12 asperges
1 citroen
4 eieren
Mayonaise
4 dikke sneden beenham (1/2 cm dik)
4 tomaten
1 bos peterselie
50 g boter
Olijfolie
Peper
Zout
Nootmuskaat

 

Bereiding

Schil de asperges en kraak de harde uiteinden af. Snijd ze met de mandoline in spaghetti’s (of met een dunschiller in tagliatelle).

Laat ze gedurende 1 uur marineren in citroensap met olijfolie, gekruid met peper en zout. Hierdoor worden ze zo zacht als Γ©chte spaghetti. Wring de aspergeslierten uit en breng ze op smaak.

Kook de eitjes en laat ze goed afkoelen. Houd het geel en het wit apart en maal beide fijn in de blender.

Vermeng beide met een beetje mayonaise en breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat.

Ontvel de tomaten, snijd ze in kwartjes, verwijder de pitjes en dep ze droog. Konfijt ze in de oven met de bolle kant naar boven gedurende 1 uur op 90Β° C.

Steek met een uitsteekring cirkels van 5 cm diameter uit de beenham.

Pluk de peterselie (de stengel moet er volledig af!) en dompel de plukjes even in kokend water met veel zout. Verfris de peterseliepluksels onder koud stromend water of in een kom water met ijsblokjes. Maal de peterselie zeer fijn in de blender samen met olijfolie en geklaarde boter. Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat. Bewaar deze saus in een doseerflesje in de koelkast.

Neem bodemloze ringen van 5 cm diameter. Vul ze achtereenvolgens met beenham, eigeel, tomaat, eiwit, beenham, eigeel,… enz…

 

Bron: recept van Dhr. Marc Peeters, leraar aan hotelschool Spermalie in Brugge.

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

MIS GEEN ENKEL RECEPT!

Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

Voeg je bij 4.484 andere abonnees

ARCHIEF

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Insta inspiration

Vlaams aspergeslaatje nieuwe stijl

by Myriam Minne time to read: 2 min
0