Hap en Tap logo zonder streep
Gele asperges, daslooksaus, kwartelei, Jamon Iberico Bellota

Gele asperges, daslooksaus, kwartelei, Jamon Iberico Bellota

13 mei 2022 | Voorgerecht, Voorgerecht met vlees

Gele asperges? Is dat iets nieuw? Nee hoor, dat zijn gewoon witte asperges die je kookt in water waar je kurkuma aan hebt toegevoegd. Origineel toch? Dat vond Jos, een van mijn kookvrienden, ook en enthousiast liet hij me het recept op de Culinea website zien. Hij had mijn aandacht: gele asperges en dan die groene daslooksaus. De kleuren knalden van het bord.

In plaats van gekookte kwarteleitjes zou ik er gepocheerde kwarteleitjes van maken (maar dat plan moest ik opbergen, wegens vogelgriep waren er geen rauwe kwarteleitjes te vinden). Wat wel lukte, was om er plakjes Jamon Iberico Bellota bij te serveren. Nog meer kleur en nog meer smaak! Naar mijn bescheiden mening is die Bellota de beste ham ter wereld.

Ik vond al mijn ingrediënten – de mooiste bio asperges, bloeiende daslook én last but not least Bellota – bij Rob, mijn favoriete delicatessenzaak waar ik 1 keer per maand met veel plezier naartoe rijd. Volgens de nieuwe regels voor influencers heb ik dus een paid partnership met Rob (ik krijg dan wel geen centen, ik word ‘betaald’ in aankoopbonnen), maar ik ben echt oprecht fan van de zaak en zou er ook gaan shoppen, als ik die bonnen niet kreeg. Nah, zo weten jullie waar het op staat! Ik kan iedereen een uitje naar Rob echt oprecht aanbevelen.

Gele asperges, daslooksaus, kwartelei, Jamon Iberico Bellota

Gele asperges, daslooksaus, kwartelei, Jamon Iberico Bellota

Gele asperges, daslooksaus, kwartelei, Jamon Iberico Bellota

Gang Voorgerecht
Porties 4 personen

Equipment

  • 1 Staafmixer

Ingrediënten
  

Voor de gele asperges:

  • 12 witte asperges
  • 2 el kurkumapoeder
  • Peper en zout

Voor de daslooksaus:

  • 200 ml groentebouillon
  • 75 g daslook
  • 200 ml room

Voor de afwerking:

  • 8 hardgekookte kwarteleitjes
  • 1 pakje Jamon Iberico Bellota

Instructies
 

Voor de gele asperges:

  • Schil de asperges en breek er de houterige uiteinden af.
  • Zet de asperges op in koud gezouten water met kurkuma, breng aan de kook, laat 1 min doorkoken en laat daarna de asperges afkoelen in het warme water tot het water volledig is afgekoeld.
  • Giet ze dan af en laat ze uitlekken op keukenpapier.

Voor de daslooksaus:

  • Spoel de daslook schoon onder de koude kraan en dep droog. Hak de blaadjes dan wat fijner.
  • Breng de bouillon aan de kook en laat tot de helft inkoken. Voeg dan de daslook toe en laat 1 min meekoken.
  • Schenk dan de room erbij en mix met een staafmixer tot een saus. Breng op smaak met (witte) peper en zout.

Afwerking

  • Leg de asperges op een bord en lepel de daslooksaus erover. Serveer met de hardgekookte kwarteleitjes en de plakjes Jamon Iberico Bellota.
  • Werk af met een paar kleine daslookblaadjes en -bloemen.
Trefwoord asperges, Bellota, daslook, daslooksaus, Jamon Iberico Bellota, kurkuma, kwartelei

Bron: recept geïnspireerd op een recept van de website Culinea.

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

MIS GEEN ENKEL RECEPT!

Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

Voeg je bij 4.691 andere abonnees

ARCHIEF

8 Reacties

  1. Ginette

    Lijkt mij heerlijk…. nog nooit asperges gekookt met kurkuma, Ga ik zeker proberen.
    Fijn weekend gewenst.

    Antwoord
  2. Connie

    WORDEN DE ASPERGES EN SAUS KOUD GESERVEERD,

    ALVAST BEDANKT

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Jazeker, Connie. Dit is een koud voorgerecht.

      Antwoord
  3. Ellen Ruysbergh

    Kan je de daslook door een ander kruid vervangen?

    Antwoord
  4. Marleen

    De asperges 1 minuut in kokend water en dan vuur uit en erin laten tot water is afgekoeld. Met of zonder deksel? (Ikwerk met le creuset-pan)

    Antwoord

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Insta inspiration

Gele asperges, daslooksaus, kwartelei, Jamon Iberico Bellota

by Myriam Minne time to read: 2 min
8