Romige aspergesoep met gerookte paling

door | mrt 23, 2018 | Soep

Dit recept printen? Print dit recept
Op 17 december maakte ik de belofte dat ik deze romige aspergesoep met Zeeuwse gerookte paling, garnaaltjes en een zachtgekookt eitje zou maken van zodra er terug asperges waren. Ik noteerde het toen zelfs in mijn agenda, kwestie van geen enkel risico op vergetelheid te nemen… Op mijn leeftijd kan je maar beter op alles voorbereid zijn… 😉 Ik plande het in voor een zaterdag in april, maar toen ik vorige week al de heerlijkste asperges van BelOrta (mijn klant, vergeef me dit beetje sluikreclame!) in de schappen zag liggen, schoof ik deze TO DO wat naar voor op mijn planning.

Wel, ik had het destijds goed ingeschat dat deze aspergesoep een lekker soepje zou zijn! Laat mijn geheugen me al eens in de steek, mijn buikgevoel doet dat (nog) niet! Mannekes, dees is super. Het garnituurtje met de paling en de garnaaltjes en de croutons en het gekookt eitje maken het helemaal af. Het ideale soepje voor Pasen of een of ander lentefeest!

 

Romige aspergesoep met gerookte paling

 

Recept voor romige aspergesoep met gerookte paling

(Voor)bereidingstijd: 45 min
Moeilijkheidsgraad: eenvoudig

Ingrediënten voor 4 à 6 personen:
20 witte asperges
1 l kippenbouillon
2 uien, fijn gesnipperd
1 prei, enkel het wit, gesneden
Klontje boter
Zout en versgemalen zwarte peper
100 ml zure room
Cayennepeper
4 el opgeklopte room
1 (zacht)gekookt eitje, gepeld, geplet
12 mooie stukken gerookte paling
100 g grijze noordzeegarnalen, handgepeld
Zelfgemaakte broodcroutons
Enkele blaadjes bladpeterselie

 

Bereiding

Schil de asperges met een dunschiller en zet de aspergeschillen op met de kippenbouillon.

Laat tot het kookpunt komen, zeef en zet deze apart.

Snijd de kopjes van de asperges en zet deze even weg. Snijd de rest van de geschilde asperges in kleine stukjes.

Kook de aspergekopjes kort in gezouten water met een klontje boter.

Smelt een klontje boter in een ruime pan en zet de aspergestukjes, ui en prei aan. Kruid met zout en peper. Roer af en toe goed om.

Voeg de bouillon toe en laat de soep een klein halfuurtje op laag vuur pruttelen. Bak ondertussen de aspergekopjes aan in wat boter en kruid met zout en peper.

Voeg 50 ml zure room toe en mix en zeef de soep. Breng op smaak met zout en cayennepeper. Mix nogmaals op met 50 ml zure room.

Breng het gekookte eitje op smaak met zout en peper.

Schep de soep uit in kommetjes en werk af met wat geplet ei, een lepel opgeklopte room, paling, garnalen, croutons en bladpeterselie.

 

Bron: een recept van Sergio Herman uit het boek Just Cook It.

 

Related Post

Hap en Tap Belgian food blog awards 2017

MIS GEEN ENKEL RECEPT!

Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

Voeg je bij 2.043 andere abonnees

Archief

Keukenrecepten

4 Reacties

  1. Lien

    Myriam,

    Ik wil deze soep een dag op voorhand maken voor een feest?
    Voeg ik dan ook al de zure room toe?

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Dag Lien
      Dat zou ik niet doen.
      Het beste is om de zure room pas de dag dat je de soep wil serveren toe te voegen.
      Succes en smakelijk!
      Myriam

      Antwoord
  2. Sonja

    jammer dat het aspergeseizoen voorbij is. Dit wordt dus genoteerd om volgend jaar te maken. Het klinkt overheerlijk!

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Ik ontdekte dit recept ook buiten het aspergeseizoen, maar het bleef ‘plakken’. Eens de asperges er waren, kon ik het niet snel genoeg maken. Terecht. Is écht lekker.
      Nog even geduld dus. 😉
      Liefs
      Myriam

      Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Romige aspergesoep met gerookte paling

by Myriam Minne time to read: 2 min
4
%d bloggers liken dit: