Christmas is coming… en dat betekent niet alleen je kerstmenu kiezen, ook cadeautjes shoppen. En ook daarbij kan Hap & Tap je bijstaan! Ik deel hieronder graag 4 (recent verschenen) kookboeken, want geschenken doen aan boeken denken: 1 voor de gedreven hobbykok, 1 voor de doorgewinterde hobbybakker, 1 low-budget kookboek en 1 voor de fans van (de keuken van) Sergio. Here we go…
Voor de gedreven hobbykok: Sous Vide, gevacumeerd koken onder druk van Thomas Keller
Is de persoon voor wie je een cadeautje moet/wil kopen een amateurkok die in het bezit is van een Anova of ander huis-tuin-en-keuken toestelletje om vacuüm te garen op lage temperatuur? Dan is dit boek dé must-buy waarmee je hem/haar dolgelukkig gaat maken!
In dit effenaf prachtige en grote boek van net geen 300 blz dik wordt de sous vide kookmethode tot in de puntjes uitgelegd. Uiteraard welke tijdsduur en temperatuur de beste resultaten geven, maar veel meer dan dat. Na de essentie waarin Thomas Keller, een driesterrenchef uit de VS, de basisprincipes en -technieken uitlegt en waarin hij een overzicht geeft van de mogelijkheden van sous-vide volgen een flink aantal VERBLUFFENDE recepten die in zijn restaurants The French Laundry en Per Se gebruikt worden.
Dit boek bestond al met harde kaft, maar is sinds kort nu ook beschikbaar in een meer voordelige versie met zachte omslag. Het is een eindeloze bron van inspiratie. Een pareltje!
Titel: Sous-vide Gevacumeerd koken onder druk is te koop in de boekhandel of online.
Auteur: Thomas Keller
Uitgeverij: Karakter Uitgevers
Formaat: 25 x 275 x 274 mm
Aantal pagina’s: 304
Prijs: € 39,99
ISBN: 978 90 4521 236 4
Voor de gemotiveerde thuisbakker: Patisserie en ander fijn gebak van Eddie Benghanem
Patisserie en ander fijn gebak is dé Bijbel voor liefhebbers van klassieke patisserie. Chef-patissier Eddie Benghanem leert je stap voor stap de basistechnieken en -bereidingen. Op ieder recept wordt gevarieerd en verder gebouwd. Het resultaat: eetbare kunstwerkjes, zonde om op te eten, maar onweerstaanbaar lekker.
Patisserie is een kwestie van precisiewerk en veel experimenteren maar de neergeschreven kennis van chef-patissier Eddie Benghanem vormt alvast een stevige basis. Patisserie en ander fijn gebak is een uitgebreid lesboek over klassiek gebak met per hoofdstuk een soort patisserie of gebak. In de inleiding over basisingrediënten en keukengerei wordt ook het voorbereidend werk onder de loep genomen.
Van cakebeslag tot gelaagde scones, van klassiek bladerdeeg tot millefeuille met vanille en van crème anglaise tot vacherin met aardbeien en vanille. In Patisserie en ander fijn gebak vind je een hele waaier aan technieken en bereidingen waar je je creativiteit op kan botvieren. Bakken is een leuke uitdaging en de keuken een ongekend speelterrein waar je je volop kunt uitleven!
Tip (uit eigen ondervinding): neem een muilezel mee naar de boekhandel wanneer je deze kanjer wil kopen. Dit ‘babytje’ weegt een dikke 3,5 kg! Of koop hem on-line… ?
Titel: Patisserie en ander fijn gebak is te koop in de boekhandel of online.
Auteur: Eddie Benghanem
Uitgeverij: WPG Uitgevers
Formaat: 53 x 312 x 260 mm – hardback
Aantal pagina’s: 580
Prijs: € 49,99
ISBN: 978 90 223 3446 1
Low budget: Basic aperitiefhapjes
Basic aperitiefhapjes van Christophe Declercq mag dan wel een budgetboek zijn, het is best een leuk boek om te geven én/of te krijgen! Hiermee kan je direct aan de slag. Dat deed ik zelf ook al. Ik had het boek amper of ik maakte de kaaschurros. Die smaakten trouwens super!
Basic aperitiefhapjes bevat meer dan 30 eenvoudige maar overheerlijke hapjes. De verschillende stap-voor-stap foto’s begeleiden je steeds naar een resultaat waarop je fier kunt zijn. Het boek is in verschillende rubrieken onderverdeeld: warme bladerdeeghapjes, gevulde warme hapjes, gefrituurde hapjes, krokante koude hapjes, zachte koude hapjes en hartige hapjes in een glaasje of een potje.
Heel wat aperitiefhapjes kun je in grote hoeveelheden maken en dan gebakken of ongebakken in de diepvriezer bewaren. Bij elk hapje vind je bovendien ook een dranksuggestie.
En aangezien dit boek ‘geen geld’ kost, kan je meteen nog een paar andere Basic boeken cadeau doen (of voor jezelf kopen): Basic Gebak & Taart, Basic Ijs, Basic Patisserie, Basic Taarten,… keuze genoeg!
Titel: Basic aperitiefhapjes is te koop in de boekhandel of online.
Auteur: Christophe Declercq
Uitgeverij: Uitgeverij Lannoo
Formaat: 240 x 200 mm – paperback
Aantal pagina’s: 128
Prijs: € 14,99
EAN: 9789401446518
Voor de fans van (de keuken van) Sergio: Just Cook It
In Just Cook It deelt Sergio 80 snelle recepten voor thuis. Maak je geen zorgen: thuis kookt de man op een totaal andere manier dan in zijn restaurants. Zijn kinderen zitten echt niet te wachten op zes bereidingen van oesters… en wij ook niet. Met andere woorden de recepten zijn laagdrempelig. Simpelheid is het toverwoord: iets eenvoudigs super tasty maken, dat is de bedoeling van dit zoveelste boek van de topchef.
De recepten zijn opgedeeld in verschillende categorieën: snacks & sandwiches, groente & salades, vlees & gevogelte, vis, vlees & gevogelte en zoet. Veel van die recepten zijn gebaseerd op de keuken van Sergio’s grote leermeester: zijn vader. Van een aspergesoepje tot een tiramisu en van lasagne tot een tournedos stroganoff… het zijn allemaal smaken uit Sergio’s jeugd waar hij nu een eigen twist aan heeft gegeven. (Die romige aspergesoep met Zeeuwse gerookte paling, garnaaltjes en een zachtgekookt eitje maak ik zodra er terug asperges zijn! Dat noteer ik nu al in mijn agenda.)
Maar niet alleen Sergio’s vader was een inspiratiebron voor dit boek. Ook heel wat recepten nam de sterrenchef mee van zijn reizen. Rendang, griet Indonesia, sushibowl met zalm en mierikswortel,… stuk voor stuk recepten met smaken uit verre oorden. Wie deze gerechten wil maken, moet er wel wat voor over hebben, tenzij je trassi, kemirinoten, laos, kaffir limoenblaadjes, salamblaadjes, tamarindepasta,… zomaar in je voorraadkastje hebt staan. Tjah, de keukenkast van een sterrenchef is duidelijk toch nog van een ander niveau dan die van mij… ook al is die, volgens ‘den Eddy’ al veel te uitgebreid en geeft hij mijn poetsvrouw af en toe de opdracht om er eens grote kuis in te houden. ?
Titel: Just Cook It is te koop in de boekhandel of online.
Auteur: Sergio Herman
Uitgeverij: Carrera Culinair
Formaat: 229 x 257 x 199 mm – hardcover
Aantal pagina’s: 256
Prijs: € 29,99
ISBN: 9789048840700
gisteren nog het boek van patisserie in mijn handen gehad
en ja deze staat zeker op mijn verlanglijstje!
Het is bijna Kerst, Annelies. Eentje voor op je verlanglijstje te zetten! 🙂