Al wie een beetje interesse heeft in recepten en/of food én actief is op social media, heeft de filmpjes vast al zien passeren op Facebook en/of Instagram: Neff organiseerde een tijdje geleden (in oktober!) een kerstdiner avant la lettre met 20 foodies. Wel, ik was een van die 20 gelukkige gasten! Neff behoort tot de BSH-groep waar ook Bosch, Siemens en Gaggenau deel van uitmaken. Nu kende ik die drie merken, maar van Neff had ik nog nooit gehoord. Shame on me en een gat in mijn cultuur, zou blijken…
Elke foodie werd verzocht om een 3-tal recepten in te sturen die de Neff huischef dan zou samengooien tot een smakelijk kerstmenu. Dit is wat de lieve man voor ons in petto had die avond:
Dadels met gegrilde groene aspergetips, brie en spek
&
Ovengebakken vijgen met agavesiroop
Stoofpotje van varkenswangen met buikspek en bruin bier
Rode puntpaprikasoep met zongedroogde tomaten en koriander
Salade met geroosterde pompoen + feta + nootjes + granaatappel
Gevulde kwartel met rijke jus
Gratin dauphinois + witloof
Magische pastilla met peer en pistachenoten
Maar voor we mochten eten, moest er eerst gekookt worden… No pain, no gain! Nogal wiedes als ze ons wilden laten kennismaken met de USP’s van de Neff keukenapparaten. Samen met Carla van Mijn Puur Leven koos ik ervoor om de magische pastilla te maken, het recept dat Carla had ingestuurd. Tjah, hadden jullie iets anders van me verwacht? ?
Wat de andere foodies deden of welke toestellen ze gebruikten, zag ik niet, daarvoor waren Carla en ik te druk met ‘onze’ magische pastilla. Wij maakten in eerste instantie gebruik van de NEFF vacumeerlade, want onze peertjes, die we met veel liefde in gelijke brunoise gesneden hadden, moesten vacuüm getrokken worden, voor ze in de stoomoven konden gegaard worden. Daarna kon de eigenlijke opbouw van de pastilla beginnen. Die moest gebakken worden in de NEFF oven met CircoTherm® functie. De voordelen van dit gepatenteerde systeem zijn veelvuldig: bakken en braden op meerdere niveaus zonder smaakoverdracht, gelijkmatige verdeling van de warmte, gelijktijdig bakken op 4 bakniveaus,… maar last but not least: geen temperatuurverlies bij het openen van de deur!
Wat mij nog opviel aan de oven was de Slide & Hide deur: de volledig inschuifbare ovendeur. Dankzij Slide® draait het handvat mee bij het openen en sluiten van de ovendeur en Hide® zorgt ervoor dat de ovendeur onder het ovencompartiment wordt geschoven. Ideaal voor kleine/smalle keukens! Zonder de ComfortFlex glijders te vergeten: hierdoor kunnen hete bakplaten eenvoudig, stabiel en veilig uit de oven worden genomen… Om een lang verhaal kort te maken: als ik ooit beslis om te investeren in een nieuwe oven, dan zal ik NEFF zeker in overweging nemen. Onbekend was onbemind.
Over de rest van de avond en van het menu kan ik kort zijn: alles smaakte super (de recepten van de salade, de kwartel en de gratin vind je door op de linkjes hierboven te klikken, de pastilla vind je hieronder) en de ambiance was opperbest. Oordeel zelf maar bij het zien van de foto…
Rest me tot slot alleen nog maar Justine van NEFF België en Kleopatra van BBDO te bedanken voor de bijzonder fijne avond! You rock, girls!
Recept voor magische pastilla met peer en pistachenoten
Voorbereidingstijd: 30 min
Baktijd: 50 min
Moeilijkheidsgraad: gemiddeld
Ingrediënten voor 8 à 10 personen:
5 filodeegvellen
3 eieren
90 g poedersuiker
90 g boter
100 g bloem
Snuifje zout
3 dl volle melk
2 stoofperen
1 el suiker
50 g pistachenoten
Poedersuiker om af te werken
Extra:
Springvorm
Bereiding
Schil de peren en snij in blokjes van 1 cm.
Doe de gesneden peren in een kom met 1 el suiker en 1 el water. Doe alles vervolgens in een vacuümzak en gaar ze in de voorverwarmde NEFF-oven met de functie ‘Stomen’ 70° C gedurende 20 min. Laat afkoelen.
Smelt boter in een steelpan op de NEFF-inductiekookplaat en laat afkoelen.
Verwarm de NEFF oven voor op 150°C met de functie ‘CircoTherm’.
Splits de eieren en doe de eigelen in de kom van de keukenrobot. Klop de eigelen los en voeg al kloppend de poedersuiker, boter, bloem en het snuifje zout toe. Meng alles goed.
Voeg er beetje bij beetje al kloppend de melk aan toe.
Klop ondertussen de eiwitten stijf en spatel voorzichtig onder de opgeklopte eigelen.
Vet de springvorm in. Strijk elk filodeegvel in met wat boter en schik in de springvorm. Laat de rest over de vorm hangen.
Verdeel de peren en pistachenoten erover en giet het eimengsel erover. Vouw de overhangende filodeeglapjes over het mengsel.
Zet de bakvorm in de voorverwarmde NEFF-oven en laat 50 min bakken.
Haal de magische taart uit de oven en laat volledig afkoelen alvorens te ontvormen! Bestuif met wat bloemsuiker.
PS Voor wie interesse heeft in het recept van de hapjes (dadels met gegrilde groene aspergetips, brie en spek & ovengebakken vijgen met agavesiroop), het stoofpotje van varkenswangen met buikspek en bruin bier en de rode puntpaprikasoep met zongedroogde tomaten en koriander, stuur me een mailtje (myriam.minne@yahoo.com). Dan bezorg ik jullie de PDF van deze gerechtjes.
Ja graag de receptjes.
Ik wens je ook fijne feestdagen met veel kookplezier.
Samen met mijn zus koken we op kerstavond voor 51personen. Wij waren thuis met 9. We houden de familietraditie in ere.
De andere dagen is het meer intiem. 8a10 personen en zeker een paar receptjes van jou.
De pastilla ziet er niet enkel heel erg lekker uit maar is ook nog eens heel mooi!