Hap en Tap logo zonder streep
Cappuccino van witlof met roquefort en gebrande hazelnoot

Cappuccino van witlof met roquefort en gebrande hazelnoot

13 dec 2023 | Soep

Mensen, ik ga roepen. Stop dus maar een propje watten in jullie oren. DEZE CAPPUCCINO VAN WITLOF IS MEGALEKKER EN SUPERSIMPEL! En kom nu niet af met: ik lust geen blauwe kaas. Ewel, ik ben ook geen fan. Alleen van blauwe voetbalshirts (in combinatie met zwart voor alle duidelijkheid!). πŸ˜… En toch vond ik dit Γ©cht heel lekker. En dan werkten mijn smaakpapillen nog maar half, want ik was wat ziekjes. Maar de blauwe kaas smelt heerlijk weg in de soep en zorgt voor net de nodige pittigheid. Neem daarbij de gebrande hazelnoten die zorgen voor de nodige bite en je hebt een heerlijk feestsoepje.

Je kan deze cappuccino van witlof als volwaardige soep serveren, maar misschien beter nog, zoals ik deed, als hapje. De soep is best wel machtig en het zou zonde zijn, mochten je gasten niet van de rest van je inspanningen kunnen genieten.

Ik vond het recept op Cheflix, Netflix voor foodies zeg maar. Netflix heb ik niet. Cheflix al sinds de dag dat het opgestart werd. I’m an early adopter! πŸ˜‡ Het recept is van de hand van chef Jacob Jan Boerma, van wie ik al eerder krokante gamba’s met Aziatische groentesalade en sesamvinaigrette maakte.

Cappuccino van witlof met roquefort en gebrande hazelnoot

Cappuccino van witlof met roquefort en gebrande hazelnoot

Cappuccino van witlof met roquefort en gebrande hazelnoot

Heel lekker en heel simpel!
5 van 2 stemmen
Voorbereidingstijd 25 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 40 minuten
Gang Soep
Keuken Frans
Porties 4 personen

Equipment

  • 1 Blender

IngrediΓ«nten
  

  • 650 g witlof (+/- 5 stuks)
  • 1/2 witte ui
  • 1/2 teentje knoflook
  • 50 g ham (achterham, schouderham, beenham,…)
  • 50 g hazelnoten
  • 140 g roquefort
  • 50 g (gezouten) boerenboter
  • 200 g room (minimum 35% vet)
  • 3 dl gevogeltefond
  • 1 mespunt nootmuskaat
  • 1 snuf fleur de sel
  • Versgemalen witte peper
  • Olijfolie

Instructies
 

  • Bedek de hazelnoten met een beetje olie en rooster vervolgens een paar minuten op 160/170Β° C in de oven tot ze goudbruin zijn. Hak de noten grof.
  • Snijd het witlof zonder kern in kleine stukken, was het kort in koud water en maak goed droog. Pel en snipper de ui. Verhit olie in een pan op middelhoog vuur en bak de ui glazig. Voeg wat zout toe, bij voorkeur fleur de sel. Pel de knoflook en rasp fijn, voeg daarna samen met de nootmuskaat en versgemalen peper toe. Snijd de ham in blokjes en voeg ook toe samen met de boter en roer alles even goed door. Doe vervolgens het witlof in de pan en zweet het goed aan voor ca. 3-5 min. Voeg tot slot de gevogeltefond en de helft van de room toe en laat ca. 15 min zachtjes koken met het deksel op de pan.
  • Giet de soep voorzichtig in een blender en blender fijn. Wrijf de soep vervolgens door een zeef, zo krijg je een mooie gladde soep.
  • Klop de overige room op tot een lobbige substantie van yoghurt dikte. Hak de hazelnoten grof. Serveer de soep in een koffiekopje of een soepkom en doe er iets geslagen room op. Garneer tot slot met verkruimelde roquefort en hazelnoot.
Trefwoord blauwe kaas, hazelnoten, kerst, kerstmenu, kerstmenu 2023, Roquefort, witlof

Bron: recept van chef Jacob Jan Boerma op Cheflix.

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

MIS GEEN ENKEL RECEPT!

Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

Voeg je bij 4.488 andere abonnees

ARCHIEF

6 Reacties

  1. ilse deborger

    is dit met gepelde hazelnoten aub?

    Antwoord
    • Claudine

      5 sterren
      Ik maak dikwijls witlof soep maar deze overtreft mijn stoutste verwachtingen. Ongelooflijk lekker !

      Antwoord
  2. Marijke

    5 sterren
    Heerlijk Myriam! Terecht geroepen! πŸ”

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Insta inspiration

Cappuccino van witlof met roquefort en gebrande hazelnoot

by Myriam Minne time to read: 2 min
6