Hap en Tap logo zonder streep

Krokante gamba’s met Aziatische groentesalade en sesamvinaigrette

19 feb 2021 | Voorgerecht, Voorgerecht met vis

Ik heb fans en ik heb topfans. En die topfans komen alsmaar vaker uit Nederland: Hennie, Mary en Tom pm’en, mailen en what’s appen me dat het een lieve lust is om hun recente ontdekkingen met me te delen. Helemaal super vind ik dat! Inspireren werkt in de twee richtingen. En zo deelde Mary de link met me van een gloednieuwe Nederlandse website Cheflix waar sterrenchefs in video’s recepten delen. Het grappige is: ik was sneller geabonneerd dan Mary zelf. Een half woord is vaak voor mij al genoeg. Ik kan nogal impulsief zijn. ? Maar kijk, het heeft me niet gespeten: voor 2,99 EUR/maand kon ik niet sukkelen en ik maakte al meteen een eerste recept van de site, met name deze krokante gamba’s met Aziatische groentesalade en sesamvinaigrette van chef Jakob Jan Boerma, voormalig drie sterrenchef van restaurant De Leest.

Als je naar de ingrediëntenlijst kijkt, dan slaat de schrik je misschien om het hart, maar dat hoeft eigenlijk niet. Alle ingrediënten zijn vrij voor de hand liggend voor iemand die al eens Oosters kookt. Zo stonden ze allemaal in mijn Aziatische kast. Ik hoefde dus geen zotte toeren uit te halen om aan alles te geraken. Ik kan iedereen zo’n “Aziatische kast” aanbevelen trouwens! Heerlijk om even een reisje naar een ander continent te maken in je keuken, zeker nu we verplicht in eigen land moeten blijven. (Wil je meer Aziatische inspiratie? Check dan eens deze zeebaars met groene curry en schelpjes, deze Thaise kippensoep of deze tataki van tonijn met soja, sesam, koriander en krokante groenten).

PS Schijn bedriegt: ik kan dus helemaal niet met stokjes eten. Maar die blauwe stokjes stonden zo mooi bij het handgemaakte blauwe bord van mijn ex-collega Leen van Happy Keramiek. Mocht Tokio marathon doorgaan, dan steek ik een mes en vork in mijn valies! Maar schijn bedriegt soms ook niet: ja, ik heb mijn Tournée Minérale voor 1 dag onderbroken. Vorige week kwam hier onaangekondigd een pakketje toe van Michele Moresi met 2 flessen Italiaanse wijn en 1 flesje olijfolie. Die witte, een Castelli di Jesi Verdicchio Classico Superiore ‘Ylice’ 2018 – Poderi Mattioli, moest eraan geloven. Ewel, ik ben geen wijnkenner, verre van zelfs, maar ze was het meer dan waard om te ‘zondigen’ tegen mijn Tournée Minérale. De fles rood bewaar ik voor 1 maart. Beloofd. Op m’n communiezieltje. ?

Krokante gamba’s met Aziatisch aangemaakte groentesalade en Oosterse sesam vinaigrette

Krokante gamba’s met Aziatische groentesalade en sesamvinaigrette

Eenvoudig recept. Wel wat snijwerk aan, maar je kan alles goed voorbereiden. En megalekker!
Voorbereidingstijd 1 uur
Rusttijd 2 uur
Totale tijd 3 uur
Gang Voorgerecht
Keuken Japans
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

Voor de gamba's:

  • 8 mooie gamba's
  • 100 g panko (Japans broodkruim)
  • 1 ei
  • 1 tl kerriepoeder
  • Handje verse koriander of koriander cress
  • 1,5 fles zonnebloemolie
  • 1 Spaans pepertje
  • 1 el agavesiroop
  • 1 el natuurazijn
  • 2 sjalotten
  • 100 g grof zeezout

Voor de groentesalade:

  • 100 g komkommer
  • 100 g wortel
  • 1 paksoi
  • 50 g prei
  • 50 g sojascheuten
  • 1 pakje enoki paddenstoelen
  • 2 el Japanse sojasaus
  • 2 el mirin
  • 1 teentje knoflook
  • 1 duim gember
  • 2 el sesamolie
  • 4 el sushi azijn
  • 1 el oestersaus
  • 2 stengels citroengras
  • 1 el sake
  • 1 el chilisaus
  • 1 limoen
  • 1 el sesamzaad

Instructies
 

  • Meng voor de vinaigrette de volgende ingrediënten in een kommetje: 2 el sojasaus, 1 el mirin, 1 el sake, 1 el sushi azijn en een beetje versgeraspte gember en knoflook.
  • Kneus met de achterkant van een mes de stengels citroengras en snijd ze daarna in kleine stukjes. Voeg dit toe aan de vinaigrette.
  • Voeg ook 1 el oestersaus, 1 el chilisaus, 1 el sesamolie, het sap van 1/2 limoen en 2 el zonnebloemolie toe. Zet de vinaigrette weg in de koelkast.
  • Rooster wat sesamzaad goudbruin in een schone, droge pan.
  • Maak de gamba’s schoon, haal het darmkanaal eruit en pekel ze 4 min in het grove zeezout.
  • Spoel ze hierna kort af, maak ze goed droog en leg ze ongeveer 2 uur in de koelkast zodat ze mooi glazig worden.
  • Als de gamba’s mooi glazig zijn geworden, bestrooi ze dan aan beide kanten met wat kerriepoeder en een beetje peper.
  • Klop een eitje los in een kommetje en kneus de panko zodat deze wat fijner wordt.
  • Haal de gamba’s eerst door het losgeklopte ei en daarna door de panko. Herhaal deze stap 2 keer.
  • Verwijder de zaadjes en de zaadlijst van het rode pepertje en snijd de peper in kleine brunoise.
  • Snijd ook de sjalot in kleine brunoise en spoel deze kort af in koud water.
  • Breng een klein laagje water aan de kook in een koekenpan en kook hierin kort de rode peper. Giet daarna af.
  • Verwarm een ruime el agavesiroop in een koekenpan en voeg, wanneer dit warm is, de sjalot en rode peper toe. Laat dit glazig worden.
  • Voeg een klein scheutje sake, 1 el sushi azijn, 1 el mirin en 1 el natuurazijn hieraan toe. Laat dit zachtjes koken voor ettelijke sec en zet dit koud weg in de koelkast tot gebruik.

Voor de groentesalade:

  • Schil de komkommer en snijd zonder kern in mooie julienne (fijne reepjes).
  • Snijd ook de prei, de paksoi en de wortel in julienne.
  • Pluk de enoki paddestoelen een beetje los van elkaar.
  • Snijd van de taugé aan beide zijden de puntjes eraf.
  • Was alle groenten (behalve de enoki paddestoelen) kort in koud water.
  • Voeg de geroosterde sesamzaadjes toe aan de vinaigrette.
  • Doe alle groenten in een kom en maak deze aan met 2 el sushi azijn, 1 tl sesamolie en een paar druppels limoensap.
  • Zet een pan op het vuur met flink wat zonnebloemolie en verhit dit tot 190° C.
  • Frituur de gepaneerde gamba's kort tot ze goudbruin kleuren.
  • Leg de salade speels in het midden van het bord en leg daarop de gamba's.
  • Bedek de gamba's met een beetje van de sjalot compote en druppel de dressing over het gerechtje.
  • Tot slot kan je eventueel wat koriander cress of fijngesneden koriander toevoegen.
Trefwoord gamba, gamba's, panko, sake, sesamolie, sesamzaadjes, sushi azijn

Bron: recept van Jakob Jan Boerma voor de website Cheflix.

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

MIS GEEN ENKEL RECEPT!

Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

Voeg je bij 4.690 andere abonnees

ARCHIEF

2 Reacties

  1. Eleonora Bon-Wentzel

    Klopt het dat de garnalen niet gefrituurd worden ?

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Toch wel! Dit staat er in het recept:
      Zet een pan op het vuur met flink wat zonnebloemolie en verhit dit tot 190° C.
      Frituur de gepaneerde gamba’s kort tot ze goudbruin kleuren.
      Staat wel in het deeltje over de groentesalade. 😉

      Antwoord

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Insta inspiration

Krokante gamba’s met Aziatische groentesalade en sesamvinaigrette

by Myriam Minne time to read: 4 min
2