Hap en Tap logo zonder streep
Steamed buns met dry-aged hamburger

Steamed buns met dry-aged hamburger

28 mrt 2018 | Hoofdgerecht, Hoofdgerecht met vlees of gevogelte, Lunch

Street food is normaal niet mijn ding. Maar deze steamed buns achtervolgen mij nu toch al een tijdje. Figuurlijk he! ’t is niet zo dat ik waanvoorstellingen heb van steamed buns die mij achtervolgen op straat, zenne! Eerst kwam ik ze tegen op de cover van het februari nummer van Foodies magazine. Daarna zag ik ze passeren op de Instagram stories van Jelle van The Messy Chef. En tot slot proefde ik ze op de feestelijke opening van Kookwinkel Dhondt in Brugge.

Jelle, ook aanwezig bij Dhondt én the new kid on the blog, vertelde me hoe lekker die dingen wel niet waren én deelde dezelfde avond nog het recept met me. (Jelle is een sympathieke gast met een bijzonder leuke blog. Het feit dat deze naar West-Vlaandere uitgeweken Gentenaar supporter is van Club Brugge helpt natuurlijk! ?) Tjah, ik had geen reden meer om ze niet te maken. Bovendien had ik nog dry-aged hamburgers van Gustor in mijn diepvries zitten én wilde ik de XXL stoomkoker van mijn Magimix CookExpert uittesten. Heb je dat toestel niet, lees dan toch verder. Ik deel hieronder de klassieke werkwijze, al gaat het in de Magimix natuurlijk pakken sneller: het deeg kneden is slechts 2 min werk dankzij het automatische programma “Deeg” en ook het stomen lukt prima met 9 buns in 1 keer!

Het resultaat mocht er zijn: de wortelen zoet-zuur, de rauwe prei en de sweet chili mayonaise pasten perfect bij de nootachtige smaak van het gerijpte vlees. Zeg dan ook nooit zomaar hamburger tegen zo’n dry-aged exemplaar. Voor deze heel speciale hamburgers wordt gerijpte Holstein, Rubia Gallega en Vache Flamande gebruikt, grof gemalen met enkel toevoeging van een weinig peper en zout! Om duimen en vingers bij af te likken!

Steamed buns met dry-aged hamburger

 

Recept voor steamed buns met dry-aged hamburger

(Voor)bereidingstijd: 45 min
Moeilijkheidsgraad: eenvoudig

Ingrediënten voor 8 à 9 steamed buns:

Voor de steamed buns:
200 ml melk
250 g zelfrijzende bloem
1 tl zout
1 tl bakpoeder
1 tl suiker
Olie

Voor de groenten:
2 wortelen (ik kocht gekleurde)
2 el water
1 el suiker
3 el azijn
1 tl zout
Korianderbolletjes
1 preiwit

Voor de chilimayonaise:
100 g mayonaise
100 g sweet chili saus

4 dry-aged hamburgers
Een handje sesamzaadjes

 

Zo ga je tewerk

Meng de ingrediënten voor de broodjes in een keukenrobot of met de hand. Gebruik genoeg bloem om je werkvlak te bekleden zodat het deeg niet plakt.

Kneed het deeg gedurende 10 min.

Snijd in 9 gelijke delen. Druk eerst plat met de hand en gebruik daarna een deegroller om er ovalen van te rollen van ongeveer 2 mm dikte.

Wrijf er met een borsteltje een klein beetje olijfolie op.

Leg de bovenkant op de onderkant (vouwen). Je kan ze ook gewoon volledig erin leggen, maar gevouwen werkt makkelijker.

Zet een stoommandje op een ketel water. Laat het water warm worden (niet koken). Leg er rondjes bakpapier in. Schik de gevouwen broodjes erop en stoom ze gaar gedurende 10 min.

Zet de buns opzij.

Snijd het preiwit in fijne julienne en zet apart.

Snijd de wortel in fijne julienne.

Breng de suiker en het water aan de kook en laat kort opkoken tot de suiker opgelost is. Voeg de azijn en het zout toe en laat daar de wortel in marineren. Zet zo lang mogelijk aan de kant.

Rooster de sesamzaadjes in een droge antikleefpan.

Maak de chilimayonaise door de mayonaise te mengen met de sweet chilisaus.

Bak de hamburgers in een hete pan met een likje olie. Kruid met peper en zout.

Verwarm de broodjes nog even in de microgolf of leg ze kort op een warme grillpan voor een krokant korstje.

Beleg ze met de groentjes, de middendoor gesneden hamburger en werk af met de geroosterde sesamzaadjes.

Smakelijk!

 

Bron: recept van The Messy Chef.

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

ARCHIEF

0 reacties

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Insta inspiration

Steamed buns met dry-aged hamburger

by Myriam Minne time to read: 2 min
0