Hap en Tap logo zonder streep
Suikerspin ganzelever

Suikerspin van ganzenlever met gekonfijte ui en geroosterde sesamzaadjes

4 mei 2014 | Aperitief, Hapjes

Ik heb in mijn prille carrière als blogster al heel veel mooie dingen meegemaakt. De ontvangst op de Smaakboot, een shift meedraaien in Luzine van Jeroen Meus, het ‘verjaardagsfeest’ van Parmaham, 2 maal Delhaize Biggest Cooking Event,… om er maar enkele op te sommen. Wat ik vorige week meemaakte, hoort zeker en vast thuis in dit rijtje van topbelevenissen.

Ik was uitgenodigd om de nieuwe Cooking Classes van het Châtelain Boutique Hôtel in Brussel te ontdekken. Dit 5-sterrenhotel, gelegen in het hart van onze hoofdstad, vlakbij de Louizalaan, is het enige onafhankelijke 5-sterrenhotel in Brussel in handen van een Belgische familiegroep, waardoor het innoverend en creatief kan zijn en blijven. Vandaag komt het hotel verrassend uit de hoek door Cooking Classes te organiseren.

Nadat een galante valet mijn auto geparkeerd had (was ik eventjes blij, mijn wagen is nog maar 1 week oud en ik zag het niet zitten om in de drukke, smalle Brusselse straatjes een parkeerplekje te zoeken!), werd ik vriendelijk onthaald door de directeur van het hotel die de bloggers al stond op de wachten. Prompt kregen we een hapje en een glaasje van de beste bubbels gepresenteerd. Een mens kan het slechter treffen op een doordeweekse woensdag!

Groot was mijn verrassing toen bleek dat ik van de 20 opgedaagde bloggers zowaar de enige Nederlandstalige was! Ach, mij niet gelaten. Ik heb niet alleen het diploma van vertaalster op zak, maar werkte bovendien niet minder dan 14 jaar in Frankrijk en Wallonië. Ik draaide er dan ook mijn hand niet voor om om een hele avond Frans te babbelen en al helemaal niet na een glaasje champagne. Dan komt mijn tong pas helemaal los. 😉

Na een rappe rondleiding door het prestigieuze hotel, waarbij we de achtereenvolgens de Superior Rooms, de Executive Rooms, de Junior Suites en (top of the bill) de Ambassador Suites te zien kregen – waaaw, waaaaaw, waaaaawer en waaaaawst! – trokken we met chef Nicolas Gadomski naar de nabijgelegen markt. Inderdaad, het hotel profiteert van de nabijheid van het Kastelenplein en de bekende markt op woensdagnamiddag om er de ‘cursisten’ ingrediënten te laten inslaan, die vervolgens met hem in een gezellige sfeer worden bereid en gedegusteerd.

De zon scheen en het gonsde dan ook van de bedrijvigheid op het drukke marktpleintje. We waanden ons even in Italië tussen de kraampjes met olijven, pasta’s en droge worsten… maar geen tijd voor ‘dolce farniente’: er moest gekookt worden. We schoven aan bij de vaste groenteboer van de chef, een goedlachse man, en kochten er aardbeien, wortelen, gember,… naar verluidt allemaal dagvers.

Daarna ging het terug richting hotel waar we niet alleen de mooi gedekte tafel ontdekten, maar vooral het tot de verbeelding sprekende menu (in het Frans klinkt het trouwens nog chiquer!):

Suikerspin van ganzenlever met gekonfijte ui en geroosterde sesamzaadjes
*****
Gebakken Sint-Jakobsnoten, kleine zeebarbeelfilet, butternutpuree, 
eetbare kruiden, sap van wortelloof
*****
Charlotte met rode vruchten en meringue, Cherryaroma, geglazuurde jonge aardbeien

Ik deel graag alle receptjes, want het waren stuk voor stuk pareltjes, zoals qua smaak als qua presentatie. De ‘amuse’ was dus een suikerspin. Heel origineel, zoet, maar met een hartige toets dankzij het vleugje balsamicoazijn dat op het laatste moment op de ‘barbapapa’ verstoven werd.

Misschien niet meteen haalbaar voor thuis, want je hebt er een suikerspinmachine voor nodig. Al is dat nu ook weer geen onoverkomelijke aankoop. Een snelle zoektocht op Google leerde mij dat je er al eentje kan kopen voor € 35… Ja, ja, ik geef het toe. Dit hapje blijft bij. Het is echt geen werk èn het is verrassend (en) lekker! Als je dit voorzet voor je gasten, dan praten die er een jaar later nog over. Gegarandeerd!

Het vervolg van mijn verslag van de avond en de recepten van de coquilles en charlotte volgen in een latere blogpost. Dus stay posted!

Nodig voor 1 suikerspin

25 g ganzenlever
1 ui
10 cl rode wijn
25 g suiker
Peper, zout, olijfolie
10 g sesamzaadjes
20 g suiker voor suikerspinnen
Balsamicoazijn (in een spuitflesje)
1 bamboestokje
Ongeveer 200 g grof zeezout

Stappen

Rol de stukjes ganzenlever tot een bolletje. Prik ze op het stokje en bewaar ze in de koelkast.

Stoof de fijngehakte ui gaar in olijfolie. De ui moet zacht zijn. Breng op smaak en voeg de rode wijn en de suiker toe. Laat op een zacht vuurtje indikken totdat de bereiding stroperig is.

Rooster de sesamzaadjes (kleur de zaadjes in een hete pan).

Mix de gekonfijte ui en breng verder op smaak. Bewaar de bereiding in de koelkast.

Dop de ganzenlever in de gekonfijte ui en de sesamzaadjes.

Zet de suikerspinmachine aan. Giet er de suiker in en draai een suikerspin rondom de ganzenlever.

Voeg een vleugje balsamicoazijn toe.

Schik de suikerspin op een bedje van grof zeezout in een diep bordje.

Bron: recept van Dhr. Nicolas Gadomski, chef aan het Châtelain Boutique Hôtel.

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

MIS GEEN ENKEL RECEPT!

Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

Voeg je bij 4.549 andere abonnees

ARCHIEF

1 Reactie

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Insta inspiration

Suikerspin van ganzenlever met gekonfijte ui en geroosterde sesamzaadjes

by Myriam time to read: 3 min
1