Hap en Tap logo zonder streep
Zalm teriyaki met sesam, ijskoude crème van groene asperges

Zalm teriyaki met sesam, ijskoude crème van groene asperges

28 jan 2022 | Voorgerecht, Voorgerecht met vis

Hebben jullie het ook al gevoeld? De lente is in aantocht. Toen ik afgelopen maandag naar huis reed na mijn weekendje aan de Nederlandse kust (in de Beach Villa’s van Roompot in Hoek van Holland, te bekijken in mijn story highlights Travel II) en we in Antwerpen stopten voor de lunch, scheen de zon op mijn snoet en kreeg ik een instant lentegevoel. Wat mij ook datzelfde gevoel gaf, dat was deze zalm teriyaki met sesam met een ijskoude crème van groene asperges.

De groene kleur roept spontaan lente op en de teriyaki marinade en de sesamzaadjes doen dat ook. Een Aziatische toets die eigenlijk als geroepen komt, want volgende week is ’t Chinees nieuwjaar. Teriyaki is dan wel Japans en niet Chinees, maar, het komt in de buurt. Allez, blijkbaar zit er 3000 km tussen Japan en China. Google weet dat! Ik ben nooit goed geweest in aardrijkskunde. 😅

Naargelang de grootte van de porties, kan je dit gerecht serveren als hapje of als voorgerecht.

Ik serveerde de zalm teriyaki in 2 handgemaakte kommetjes. Het bleke kommetje is van Christiaen Ceramics, de donkere kommetjes (foto onderaan) zijn van Syl.fie Ceramics.

Zalm teriyaki met sesam, ijskoude crème van groene asperges

Zalm teriyaki met sesam, ijskoude crème van groene asperges

Zalm teriyaki met sesam, ijskoude crème van groene asperges

Gang Voorgerecht
Keuken Aziatisch
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

Voor de zalm teriyaki met sesam:

  • 4 zalmfilets à 115 g  (ik gebruikte de Mowi Filet Royal)
  • 75 ml zoete sojasaus van Kikkoman
  • 1 tl donkere kandijsuiker
  • 1 snuf knoflookpoeder
  • 1 snuf gemberpoeder
  • 50 ml water
  • 1 el honing
  • 1 scheutje sesamolie
  • 1 tl maizena (optioneel)
  • 2 el witte sesamzaadjes
  • 2 el zwarte sesamzaadjes

Voor de ijskoude crème van groene asperges:

  • 12 groene asperges
  • Gevogeltebouillon
  • Room
  • Boter
  • Maizena
  • Verse koriander
  • (Witte) peper en zout

Voor de afwerking:

  • Eetbare bloemen

Instructies
 

Voor de zalm teriyaki met sesam:

  • Doe de sesamolie, sojasaus, kandijsuiker, knoflook, gember, het water en de honing in een pannetje en verwarm en roer goed door elkaar met een garde. Breng zachtjes aan de kook en laat ietsje indikken. Weinig tijd of geduld? Los dan een tl maizena op in een el water, voeg toe aan de saus en roer goed door en laat indikken maar laat hem niet te dik worden want hij moet ook nog even op het vuur staan met de zalm er in.
  • Leg de zalm in de saus en laat gedurende 8 min zachtjes sudderen. Draai de zalm dan voorzichtig om en laat ook de andere zijde zachtjes garen in de saus. Schep ondertussen een paar keer wat saus over de bovenzijde van de zalm. Je krijgt zo een heel malse zalm en hij droogt niet uit. 
  • Na ca. 12 min is hij klaar (afhankelijk van de dikte). De zalm teriyaki mag eventueel nog een beetje rosé zijn van binnen.
  • Je kunt hem ook bereiden in de oven. Bereid de saus volgens de aanwijzing en schenk deze voor de helft in een ovenschaal, leg de zalm erin en schenk de rest van de teriyakisaus erover. Bak de zalm teriyaki gedurende 12 min op 200° C. Schep tussendoor een paar keer wat saus over de bovenzijde.
  • Meng de sesamzaadjes en verdeel ze op een plat bord. Druk de gare zalm erin met 1 kant en serveer de zalm meteen. (De zalm en de aspergepunten moeten warm zijn in de ijskoude crème).

Voor de ijskoude crème van groene asperges:

  • Snijd de aspergepunten af en blancheer ze kort in kokend gezouten water.
  • Reinig de kontjes van de asperges en snijd ze fijn.
  • Zet ze onder in kokende gevogeltebouillon en laat gedurende 10 min zachtjes pruttelen.
  • Voeg dan wat verse koriander toe, mix meteen en passeer door een zeef.
  • Bind de bouillon lichtjes met de maizena, voeg room toe naar smaak en kruid met witte peper en zout. Laat de crème afkoelen in de koelkast.
  • Warm de aspergepunten kort op in de bruisende boter.

Afwerking:

  • Schep de koude crème in diepe kommetjes en schik er de zalm teriyaki in.
  • Werk af met 3 aspergepunten en eetbare bloemen.
  • Serveer meteen.

Notities

De Mowi zalm vind je bij alle filialen van de Colruyt Group.
Trefwoord groene asperges, Kikkoman, sesamzaadjes, sojasaus, teriyaki, witte sesamzaadjes, zalm, zwarte sesamzaadjes

Zalm teriyaki met sesam, ijskoude crème van groene asperges

Bron: recept gerealiseerd in samenwerking met Kikkoman. Lees mijn disclaimer hier. Ik haalde mijn inspiratie bij Krill.fr en bij Leuke Recepten.

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

MIS GEEN ENKEL RECEPT!

Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

Voeg je bij 3.281 andere abonnees

ARCHIEF

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Zalm teriyaki met sesam, ijskoude crème van groene asperges

by Myriam Minne time to read: 3 min
0
%d bloggers liken dit: