Hier werden de witte asperges eerst to the perfection vacuüm gegaard om daarna kort gegrild te worden. Het garen kan je perfect vooraf doen, het grillen doe je à la minute voor je gasten. Idem met de patatjes: je kookt ze vooraf gaar en bakt ze net voor het serveren nog even kort op in de “goei” boter. Al vind ik het woord patatjes wat neerbuigend klinken voor deze onder fijnproevers bijzonder gewaardeerde aardappeltjes met lichte kastanjesmaak: de Ratte du Touquet. Kan je deze schatjes van patatjes niet vinden, dan kan je ze uiteraard vervangen door krieltjes.
Ik zou zeggen: profiteer ervan, nu het nog kan!
Nodig voor 4 personen
12 witte asperges AA
12 sneetjes Iberico Bellota (gerookte schouderham), op kamertemperatuur
500 g Ratte du Touquet aardappeltjes
Een klontje boter
Olijfolie
Peper
Zout
Voor de kerrievinaigrette:
1 el mosterd
1/2 el Xeresazijn
3 kl druivenpitolie
1 kl gele kerriepasta
Peper en zout
Een scheutje lauw water
Voor de afwerking:
Een handje roquette
Een handje waterkers
2 el zwarte sesamzaadjes
4 radijsjes, in flinterdunne plakjes
Crumble van brood + kurkuma + zonnebloempitten
Bereiding
Schil de asperges en breek er de houterige uiteinden af. Trek de asperges vacuüm met peper en zout en een klont boter. Gaar ze gedurende 12 minuten in de steamer bij 90° C. Bestrijk de asperges net voor het serveren met olijfolie en grill ze kort goudbruin in een grillpan.
Kook de Ratte du Touquet aardappeltjes (ongeschild) ca. 15 min. in water met zout. Bak ze net voor het serveren nog even snel in boter. Kruid met peper en zout.
Voor de crumble van brood met kurkuma en zonnebloempitten: mix een paar sneetjes brood tot je kruimels bekomt. Bak deze kruimels in een pan met wat olijfolie, samen met een mespuntje kurkuma en een handje zonnebloempitten. Laat afkoelen en houd apart.
Voor de kerrievinaigrette: klop de mosterd los met de azijn. Monteer met de druivenpitolie en voeg de kerriepasta en peper en zout toe. Klop er tot slot nog een scheutje lauw water onder tot een lopende vinaigrette.
Dresseer de warme asperges en de warme aardappeltjes op warme borden. Schik er de Bellota ham op. Werk af met een handje rucola en waterkers, de crumble, plakjes radijs, zwarte sesamzaadjes en druppel er tot slot wat kerrievinaigrette over.
Bron: recept van Dhr. David Selen van het gelijknamige restaurant in Bissegem.
lekker..
Heb je het gemaakt, Agnès?
ja, deze middag
grtjs
Oh, wat fijn!
Ik ben blij dat ik je heb kunnen inspireren én dat je ’t lekker vond. 🙂
Gemaakt en goedgekeurd! Alsook het receptje van de pladijs met sabayonsausje en basilicumolie, al heb ik het wel met grietfilet gemaakt. Jouw blog blijft telkens een grote inspiratie voor mij als hobbykok! Ook het aardpeersoepje was een echte voltreffer. Nooit stoppen met zulke geweldige recepten te delen Myriam!
Wat een fijne reactie, Marie! Voor zo’n fijne commentaren, daar doe ik het voor en blijf ik het voor doen. Dat motiveert me enorm.
Liefs
Myriam
schitterend recept misschien gedurfd qua samenstelling en ingrediënten , zelfs de kinderen die al niet voor speciallekkes zijn was het bord leeg…
Dat doet me veel plezier!
Met grote afstand het allerlekkerste recept wat ik ooit gegeten heb met asperges! Wat een prachtige combinatie.
Ik geniet altijd van jouw blog. De gerechten zijn altijd spot-on, maar deze blijft mijn favoriet.
Dit vind ik nu eens een heel fijne én spontane reactie. Doet me veel plezier, Shianna!