Ik droom ervan om eens zelf paté te maken. Ik heb een terrinevorm van Le Creuset die ik veel te weinig gebruik (nog maar 1 keer voor deze terrine van tomaten, courgette en mozzarella) én ik heb een recept liggen van een heerlijke (allez, dat weet ik nog niet, maar ik vermoed van wel) bosduifpaté. Alleen moet ik eerst nog aan bosduiven geraken (Geert, een fan over wie ik hier al eerder schreef) heeft er mij beloofd. No pressure, zenne, Geert! ? Ik kon voor deze hazenmousse natuurlijk ook zelf hazenpaté gemaakt hebben, maar ik verkies dus om te wachten op die bosduifjes. En zo gebruikte ik hazenpaté die ik kant-en-klaar kocht.
Ons verdict over dit voorgerecht: mooi, feestelijk, lekker, maar zwaarrrrrrr. Ik zou jullie dus aanraden om heel kleine glaasjes te serveren of – beter nog – om dit in een miniformaat te maken en als amuse aan je gasten te presenteren. Ze zullen je dankbaar zijn. En hun heupen en buik ook. ?
Tips: het recept schrijft 600 g hazenpaté voor, maar ik vond dat teveel en kocht maar de helft. Ik deelde de rest van het recept dan natuurlijk ook door 2. Hieronder wel het oorspronkelijke recept, zoals gevonden in Libelle Lekker.
Je kan alles op voorhand maken, alleen met het samenstellen van de glaasjes zou ik wachten tot op het laatst. Zo voorkom je dat de crumble vochtig en slap wordt.
Recept voor hazenmousse in laagjes met gember-granaatappelchutney voor 4 personen
Voorbereiding: 40 min
In de oven: 15 min
Moeilijkheidsgraad: eenvoudig
Ingrediënten:
600 g hazenpaté
1 sjalot
2 cm gember, geraspt
200 g bramen + extra
2 granaatappels
1 el verse tijmblaadjes
200 ml room
3 el rode porto
2 el balsamicoazijn
Boter
Peper en zout
Voor de crumble:
100 g amandelen, fijngehakt
100 g bloem
80 g koude boter
Zout
Bereidingswijze
Roer de paté los met de room. (Ik zet hier even mijn staafmixer in). Schep de hazenmousse in een spuitzak.
Pel en snipper de sjalot. Fruit de sjalot met de gember in een klontje boter. Doe er de bramen, de granaatappelpitjes en het -sap bij en laat 10 min sudderen tot de bessen zacht zijn. Doe er de balsamicoazijn en porto bij en kruid met peper en zout. Laat een paar min sudderen en zeef de saus.
Verwarm de oven voor op 170° C. Maak de crumble. Meng de gehakte amandelen onder de bloem, voeg het zout toe en kneed er met koude vingers de boter door tot een kruimelig mengsel. Schep het mengsel op een met bakpapier beklede bakplaat en zet 10 à 15 min in de oven tot de crumble goudbruin kleurt en krokant is.
Bedek de bodem van elk glaasje met een laagje crumble. Spuit er een laag hazenmousse op. Lepel er wat van de chutney oven en eindig met crumble. Werk af met extra bramen en tijmblaadjes. Serveer met knapperig stokbrood.
Bron: recept uit Libelle Lekker November 2017.
Ik heb ‘de saus’ gezeefd en goed doorgedrukt om alle vruchtvlees mee te hebben. Het resultaat is een zeer licht gebonden maar nogal vloeibare structuur dus niet de ‘brokjes’ die op de foto te zien zijn!? Zo laten of kan er nog iets mee gedaan worden? Alvast bedankt!!
Meng er je vruchtvlees gerust terug onder. Sowieso allemaal lekkere ingrediënten die zorgen voor smaak en structuur!