Van een guilty pleasure gesproken! Dit recept has it all: een smeltzachte brownie, een bolletje cuberdonroomijs, een toef chocolademousse en… om ons geweten te sussen, massa’s vers rood fruit! Wacht niet tot het seizoen van de appels en peren er zit aan te komen (dat zal er helaas sneller zijn dan je denkt), maar zet dit nù op je menu. Je maakt alles lekker op voorhand, alleen het dresseren doe je à la minute. Genieten geblazen!
Voor 16 personen
Voor de brownie:
250 g boter
200 g pure chocolade
4 eieren
300 g suiker
60 g patisseriebloem
40 g cacaopoeder
1 kl bakpoeder
20 g nootjes
Voor het neuzenroomijs:
500 ml melk
100 g suiker
10 cuberdons
Sap van 1 citroen
6 dooiers
2 dl room
Rood fruit naar keuze: aardbeien, frambozen, rode bessen, kersen, braambessen, nectarines,…
Voor de afwerking: knettersuiker, chocolademousse (zoals deze of deze),…
Bereiding
Voor de brownie:
Laat de boter en de chocolade zacht smelten au bain-marie.
Roer de smeltende chocolade en boter door elkaar.
Zet de keukenmachine op een matige snelheid en klop de eieren met de suiker tot een luchtige en schuimige massa.
Zeef de bloem met het cacao- en bakpoeder.
Schenk het mengsel van gesmolten chocolade met boter bij de opgeklopte eieren.
Spatel er nu ook de bloem met het cacao- en bakpoeder onder.
Verwarm de oven voor op 180° C.
Neem een gewone ovenschaal en boter de bodem en de randen van de schaal even in. Bedek de bodem en de randen met een vel bakpapier. De boter zal ervoor zorgen dat het papier aan de schaal kleeft.
Schenk het chocoladebeslag in de ovenschaal. Strijk het glad.
Strooi er een laagje gehakte nootjes naar keuze over (pistache, hazelnootjes, amandelen,…).
Bak het beslag zo’n 20 minuten in de oven bij 180° C.
Laat afkoelen en snijd in blokjes.
Voor het roomijs:
Klop de dooiers met de suiker tot een ruban.
Breng de melk met de room aan de kook en smelt hierin de cuberdons.
Giet het roommengsel op de ruban en zet terug op het vuur.
Breng de massa al roerend tot 82° en laat (bij voorkeur een nacht) afkoelen.
Draai tot roomijs in ijsmachine.
Afwerking
Leg een stukje brownie op het bord. Schik hierop een bolletje cuberdonijs. Werk af met veel vers rood fruit en eventueel nog een schepje chocolademousse en knettersuiker.
Bron: recept van Dhr. Jo Nelissen voor Gastro Vita.
dit ziet er echt een toppertje uit!
super mooi!
liefs
Geen fan van cuberdons, maar zal me toch weer niet kunnen inhouden om het te maken
Laat je gaan! 😉
Dankjewel, Bakdame. Het heeft voor elk wat wils. 🙂
Ik heb nog enkele vraagjes over dit recept :
Kan ik die brownie een dag op voorhand maken ? en hoe bewaar ik hem dan best ?
Alvast hartelijk dank bij voorbaat !
En complimenten voor deze website !! Ik zit hier te watertanden achter de pc 🙂
Ja hoor, Petra, dat kan je zeker. Je bewaart die gewoon in een afgesloten doos. Komt niks aan!
Succes en smakelijk en bedankt voor het compliment!
Groetjes
Myriam