Naked stapeltaart met frambozenboterroom

door | jan 10, 2021 | Gebak en koekjes, Zoet

Dit recept printen? Print dit recept
Naked stapeltaart met frambozenboterroom

Het is – onaangekondigd – een week stil geweest hier op de blog (en op mijn Instagram account) en wie mij al langer volgt, weet dat daar een reden voor is. Normaal ben ik niet stil te krijgen. Maar zoals ik het al schreef in mijn jaaroverzicht: mijn 94-jarige moeder had Covid te pakken (op haar verjaardag dan nog) en waar we voor vreesden, werd werkelijkheid. Vorige week zondag op 3 januari hebben we haar moeten laten gaan. Moederziel alleen in haar kamertje zoals ze ook de laatste weken heeft moeten doorbrengen (en het grootste deel van 2020). Hartverscheurend is dat. Ik heb echt even tijd nodig gehad om hiervan te bekomen, maar zoals Wildfood Valerie zo mooi verwoordde: ‘wat je in je hart bewaart, raak je nooit meer kwijt.’

Ik vond en vind deze naked stapeltaart met frambozenboterroom perfect passen bij het afscheid van mijn moeder: een bijzonder mooie taart als eerbetoon aan een bijzondere vrouw. Een taart met laagjes, zoals zij er zelf ook veel had: zorgzaam en gevoelig, maar ook streng en rechtvaardig.

Voor alle duidelijkheid, deze stapeltaart is niet voor beginners. Ten eerste wordt de boterroom gemaakt op basis van Italiaanse meringue. Dat is wel de lichtste en lekkerste boterroom, mijn gedacht, maar niet de makkelijkste om te maken. Bovendien moet je toch ook wel een vaste hand hebben om te spuiten. Een beetje ervaring is hier dan ook welkom.

 

Naked stapeltaart met frambozenboterroom

Naked stapeltaart met frambozenboterroom

Naked stapeltaart met frambozenboterroom

Eerder voor gevorderden.
5 van 2 stemmen
Voorbereidingstijd 1 uur
Bereidingstijd 35 min
Rusttijd 1 uur
Totale tijd 2 uur 35 min
Gang Nagerecht
Porties 12 personen

Equipment

  • Staande mixer (type KitchenAid, Kenwood)
  • Suikerthermometer
  • Diverse spuitmondjes (ik gebruikte een Saint-Honoré spuitmondje, een Wilton spuitmondje 1M en een ster spuitmondje van De Buyer)
  • 3 springvormen van 20 cm diameter (met 1 lukt het ook, dan moet je wel 3 keer bakken natuurlijk)

Ingrediënten
  

Voor het cakebeslag:

  • 275 g boter, op kamertemperatuur
  • 425 g suiker
  • 2 tl vanille-extract
  • 1/2 tl zout
  • 5 eieren, op kamertemperatuur
  • 400 g bloem
  • 60 g maïzena
  • 2 el bakpoeder
  • 375 ml karnemelk
  • Boter om in te vetten

Voor de frambozen boterroom:

  • 150 g (diepvries) frambozen
  • 1 el suiker
  • 1 tl citroensap
  • 60 ml water
  • 230 g suiker
  • 3 eiwitten
  • 1 snufje zout
  • 300 g boter, op kamertemperatuur

Extra:

  • Frambozenconfituur
  • Zilverparels

Instructies
 

Voor het cakebeslag:

  • Verwarm de oven voor op 180° C. Vet 3 bakvormen met een doorsnede van 20 cm in met boter en bekleed de bodem met bakpapier.
  • Doe de boter, suiker, het vanille-extract en zout in een kom en klop dit in enkele minuten tot een romig geheel. Voeg één voor één de eieren toe en klop het mengsel daarbij goed door na ieder ei.
  • Meng in een andere kom de bloem, maïzena en het bakpoeder en voeg de helft daarvan toe aan het botermengsel. Klop dit er rustig door. Voeg de helft van de karnemelk toe en meng ook dit door het beslag. Herhaal dit met de andere helft van de bloem en de karnemelk.
  • Verdeel het cakebeslag (600 g per vorm) over de vormen en bak de cakes in 25 tot 35 min goudbruin en gaar. Haal de cakes na het bakken uit de vorm en laat ze afkoelen op een rooster.
  • Als de cakes afgekoeld zijn, kan je ze gebruiken om je taart mee te bouwen.

Voor de frambozen botercrème:

  • Doe de frambozen met 1 el suiker en het citroensap in een steelpannetje en breng al roerend aan de kook. Laat het mengsel 5 min zachtjes koken en roer het daarbij regelmatig door. Druk het mengsel vervolgens door een fijne zeef, zodat de pitjes achterblijven. Laat de frambozenpulp afkoelen tot kamertemperatuur.
  • Houd 30 g suiker apart, doe de rest van de suiker met het water in een steelpannetje en breng dit aan de kook. Meet met een suikerthermometer de temperatuur.
  • Doe intussen de eiwitten met de snuf zout in de kom van een (staande) mixer.
  • Begin met het opkloppen van de eiwitten als de temperatuur van de suikersiroop 113° C is. Voeg geleidelijk de 30 g suiker toe aan het eiwit terwijl je blijft mixen.
  • Haal de suikersiroop van het vuur als die een temperatuur van 118° C heeft bereikt en giet de siroop al kloppend en voorzichtig, in een dun straaltje, bij het eiwit.
  • Zet de mixer vervolgens op maximaal en klop de Italiaanse meringue tot hij lauw is.
  • Voeg de boter el per el toe en zorg dat de boter goed opgenomen is voor je de volgende lepel toevoegt.
  • Klop op het eind de frambozenpulp erdoor.
  • Schep de frambozen botercrème in spuitzakken met verschillende spuitmondjes.

Afwerking

  • Zet 1 laag cake direct op de schaal waarop je de stapeltaart wil serveren. Zo'n hoge stapeltaart verplaatsen, is niet zonder risico. 😉
  • Smeer de laag in met een dun laagje frambozenconfituur en frambozen botercrème.
  • Herhaal met de 2de en 3de laag cake.
  • Vul de gaten tussen de verschillende lagen met botercrème en strijk die mooi glad. Dit werkt gemakkelijkste met een draaiplateau.
  • Werk de bovenkant van de taart af met botercrème decoraties naar keuze. Ik koos voor rozen, toefjes en een decoratie met mijn Saint-Honoré spuitmond.
  • Werk desgewenst af met zilverparels.

Notities

Ter info: je proeft de karnemelk niet.
Trefwoord botercrème, boterroom, frambozen, frambozenboterroom, stapeltaart

 

Naked stapeltaart met frambozenboterroom

 

Bron: recepten voor cakedeeg, boterroom op basis van meringue Italienne van Rutger Bakt (je vindt hier ook stap voor stap foto’s).

Related Post

Hap en Tap Belgian food blog awards 2017

MIS GEEN ENKEL RECEPT!

Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

Voeg je bij 2.046 andere abonnees

Archief

Keukenrecepten

23 Reacties

  1. Iris Schepers

    Heel veel sterkte met het verlies van je moeder.

    Antwoord
  2. Ilse

    Heel veel sterkte in deze moeilijke tijden! Koester vooral de mooie herinneringen en dat zal met deze taart zeker aan de orde zijn. Oprechte deelneming!

    Antwoord
  3. Eva

    Oh, ik lees het nu pas … mijn innige deelneming bij het verlies van je mama !

    Antwoord
  4. Ann

    Mijn innige deelneming bij dit verlies. Courage.

    Antwoord
  5. Linda Vandekerckhove

    Innig deelneming Myriam. Jammer dat het afscheid in zo’n trieste omstandigheden moeten gebeuren.

    Antwoord
  6. Lucie

    Gecondoleerd Myriam. Akelig dat je je moeder zo moest laten gaan. Ik vroeg me gisteren net af waarom ik al een tijdje niets van je gezien had.
    Die taart is wel een bijzondere creatie. Een mooie beeldspraak, over de gelaagdheid ervan. Wat een goed idee om zo’n taart te maken ter nagedachtenis van je moeder.

    Antwoord
  7. Mechtilde

    Hartverscheurend is Covid,zo triest wat het kan doen.Heel veel sterkte met het verlies, een moeder kan je nooit missen maar blijft in je hart. Een prachtige taart is het geworden hij zal voor mij nog wat moeilijk zijn maar ik ga het zeker proberen ❤️

    Antwoord
  8. Katrien

    Oprechte deelneming bij het heengaan van uw mama, Myriam, sterkte.

    Antwoord
  9. Griet dits

    Veel sterkte bij het verlies van je mama.. Mooi om een taart te bakken ter ere van haar.. Het ziet er zo een zachte taart uit.. Waarschijnlijk een symbool voor haar.
    Keep memories ❤️

    Antwoord
  10. Nicole vR

    5 sterren
    Mijn innige deelneming…. Je mama zal hierboven glimlachen en fier zijn op haar dochter als ze je prachtige beelfdpraak ziet verschijnen op je blog. Een mama verliezen is verschrikkelijk maar probeer je te troosten door de mooie herinneringen te her-beleven..
    Veel goede moed.

    Antwoord
  11. Carla Luppens

    Mijn oprechte deelneming. Dubbel zo erg door deze omstandigheden.

    Antwoord
  12. Hennie van Heerden

    Ontzettend verdrietig, Myriam. Ik hoop echt dat bij elke hap van deze prachtige eerbetuiging aan je moeder, de mooie en lieve herinneringen bij je boven komen.

    Antwoord
  13. Myriam

    Oh, wat een droevig nieuws…. héél veel sterkte gewenst bij dit verlies Myriam.

    Antwoord
  14. Marina Grosemans

    De hemel heeft er een ster bij… heel veel sterkte lieve Myriam

    Taart als eerbetoon is prachtig!!!

    Antwoord
  15. Stefan Demaerschalk

    God ja Myriam, die taart ziet er Hemels uit!!

    M’n oprecht medeleven bij het heengaan van je mama.

    De taart is inderdaad een mooi eerbetoon aan haar.

    Myriam, wist je dat ze frambozen het rode goud noemen?
    Dat kunnen we ook als verwijzing naar je mama zien hé.
    Een vrouw van goud!!

    Sterkte in deze tijd van pijn en verdriet.

    Groetjes,

    Stefan

    Antwoord
  16. Marinette

    Een mooi eerbetoon aan uw moeder!
    Heel veel sterkte !
    Mooie herinneringen verzachten het verdriet!

    Antwoord
  17. Martine

    5 sterren
    Hé Myriam,

    Oprechte deelneming met het heengaan van je mama.
    Afscheid nemen van je moeder is op om het even welke leeftijd een stuk van jezelf afgeven en altijd te vroeg. Hou haar in je hart door de vele mooie herinneringen.
    Leef je maar uit in je baksels dat zal de pijn verzachten.
    Lieve groeten.

    Antwoord
  18. Ans Senf-Blok

    Hallo Myriam,
    Mijn deelneming met het overlijden van je moeder, het zal een geel gemis zijn, maar de mooie herinneringen zullen blijven.
    Veel sterkte,
    Lieve groet,
    Ans

    Antwoord
  19. Werner De Cock (Magimix Parijs)

    Innige deelneming en veel sterkte aan de ganse familie om dit verlies te verwerken. Blijf vooral de leuke momenten herinneren.

    Antwoord
  20. Lydia van hoof

    Heel veel sterkte, Myriam !

    Antwoord
  21. Lieve

    Myriam,
    mijn oprechte deelneming bij het verlies van je moeder en dan nog in deze vreselijke corona-omstandigheden. Mijn moeder is 93 jaar en verblijft sinds enkele maanden in het rusthuis. Er mag maar 1 iemand van de familie 10 minuten per week op bezoek gaan. Ik ga haar meteen eens opbellen, want voor mij kan het nog. Ik wens jou en je familie veel sterkte.

    Antwoord
  22. Birgit

    Afscheid nemen is met zachte vingers wat voorbij is dichtdoen en verpakken in de mooie gedachte van de herinnering… ?

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Naked stapeltaart met frambozenboterroom

by Myriam Minne time to read: 3 min
23
%d bloggers liken dit: