De zomer is dan wel niet veel soeps geweest – zo lijkt het toch bij mij (wegens geen vakantie opgenomen?) – de moestuintjes deden gouden zaken. Ik kreeg keiveel overheerlijke tomaten van de mama van mijn schoondochtertje in spe. Verklapte ik jullie trouwens al dat mijn dochter haar ten huwelijk gevraagd heeft en dat ze ‘ja!’ gezegd heeft? (Ik word dus schoonmoeder. En misschien ooit grootmoeder? ? Al lijken ze er geen haast achter te zetten met een voorziene trouwdatum voor 24 augustus… 2019!) Een collega bracht dan weer een megagrote courgette voor me mee. Nu kon ik een ‘courgette farcie’ maken met tomatensaus, maar da’s meer iets voor Meus. Ik wilde iets originelers, zoals deze frisse terrine.
Tableware: Terrine van Le Creuset en laag bord van Studio Piet Boon uit de Base collectie van Serax en bestek en glas uit de Surface collectie van Sergio Herman, mij vriendelijk aangeboden door Kookstudio D’Hondt.
Ingrediënten
4 middelgrote tomaten, in plakken van 0,6 cm gesneden
240 ml water
2 teentjes look, geperst
1 middelgrote prei, gehakt
1 middelgrote tomaat, in vier gesneden
3/4 tl zout
1/2 tl versgemalen zwarte peper
1 el gelatinepoeder
6 sneetjes courgette van 0,6 cm dik (met aubergine lukt het ook)
1 1/2 tl extra-virgin olijfolie
Bakspray
120 g mozzarella, in plakken van 0,3 cm dik
1 tl verse tijmblaadjes, gehakt
1 tl verse bieslook, fijngehakt
Werkwijze
Verwarm de oven voor bij 180° C.
Leg de plakjes tomaten op verschillende lagen keukenpapier. Dek af met een enkele laag keukenpapier en laat alles zo 15 min rusten.
Doe het water, de look, de prei en de in 4 gesneden tomaat in een middelgrote sauspan. Breng aan de kook. Zet het vuur zachter en laat 10 min sudderen. Passeer alles door een zeef in een mengkom, waarbij je alle vocht uit de groenten duwt. Gooi de achtergebleven groenten weg. Giet het opgevangen vocht in een pan; roer er 1/2 tl zout en 1/4 tl peper onder. Laat afkoelen tot kamertemperatuur. Sprenkel er het gelatinepoeder over en laat 5 min rusten. Breng het mengsel nu aan de kook en laat 3 min doorkoken. Haal de pan van het vuur.
Strijk de plakken courgette lichtjes in met olie en schik ze in een enkele laag op een bakplaat bekleed met een vel bakpapier. Schuif in de oven gedurende 10 min, keer om en bak nog 5 min verder of tot de courgette zacht is.
Bestuif een terrinevorm lichtjes met bakspray. Bekleed de terrine met plasticfolie die je aan weerszijden laat overhangen. Leg een dubbele laag tomatenplakken op de bodem van de terrinevorm; strooi er de resterende 1/4 tl zout en de resterende 1/4 tl peper over. Schik een dun laagje mozzarella op de tomaten. Besprenkel met 1 1/2 tl tijm en 1 1/2 tl bieslook. Leg 3 sneetjes courgette op de kaas. Herhaal de lagen en eindig met tomaten. Giet de gelatinemengeling over de terrine. Dek af met plasticfolie. Zet gedurende 8 uur in de koelkast of een hele nacht.
Keer de terrine om op een serveerschaal. Laat 1 uur staan (of tot de terrine op kamertemperatuur is). Snijd in plakjes en werk desgewenst af met nog wat extra tijmblaadjes.
Tip:
Gebruik bij voorkeur tomaten in verschillende kleuren voor een kleurrijke terrine.
Bron: recept vertaald en aangepast van de website My Recipes.
0 reacties