Ik heb écht geen zittend gat. Nooit zal je me voor de tv vinden of in een hoekje met een boekje. In mijn vrije tijd ben ik ofwel aan het bakken of koken, ofwel aan het fietsen of lopen (jawel, na anderhalf jaar eindelijk aan mijn tigste comeback bezig) ofwel aan het bloggen. De enige uitzondering hierop is de zaterdag- en/of zondagochtend. Als ik niet naar een of andere fiets- of looptraining moet, dan kan ik echt genieten van een uitgebreid ontbijt met alles erop en eraan: sloten koffie, vers fruitsap, pistoletjes, kaas, vlees, confituur… en last but not least: mijn weekendkrant! Uren kan ik – in pyjama – aan de ontbijttafel doorbrengen. Heb ik in de week enkel tijd om de headlines en de sportbladzijden van de krant te lezen, in het weekend moet ze er helemaal aan geloven mét bijlagen en al. Zàlig vind ik dat! En als ik daar dan nog verse én homemade pistoletjes bij kan eten, dan voel ik me de koning te rijk…
Let op: die pistoletjes maak je wel best de avond voordien. Niet dat het veel werk is, maar het vraagt wel wat rijstijd natuurlijk en je hebt geen zin om een paar uur op je honger te blijven zitten. Fijne zondag!
Nodig voor 6 margrieten of 4 broden van 500 g
1350 g bloemmix (= 700 g bloem voor witbrood + 650 g volkorenbloem)
120 g boter (of beter nog smout)
550 g water
55 g verse gist
50 g suiker
1 ei
30 g zout
Voor de afwerking:
Zwarte en/of witte sesamzaadjes
Maanzaadjes
Zonnebloempitten
Bereiding
Los de gist op in water van de kraan.
Meng de bloem met het zout, de suiker en de zachte boter in de staande mixer.
Voeg het ei en het water toe en kneed goed tot een homogene massa op max. 900 toeren gedurende 8 à 10 min met de kneedhaak.
Laat het deeg 45 min rijzen onder een vochtige doek en sla het daarna voorzichtig plat.
Laat het nogmaals 30 min rijzen.
Kneed het brood voorzichtig en verdeel het ofwel in bollen van ca. 500 g voor broden of maak bolletjes van 40 g en 70 g. Voor 1 margriet heb je 1 bolletje van 70 g nodig en 7 bolletjes van 40 g. Dompel de bovenkant van de pistoletjes kort in water en daarna meteen in de zaadjes naar keuze. Klik op de link voor een how to video voor het opbollen van je pistoletjes, te bekijken vanaf min 1:07.
Plaats de bol van 70 g in het midden en de kleinere bollen errond.
Laat het deeg opnieuw 30 min rijzen op een temperatuur van 40° C.
Bak het brood af op 170° C gedurende 33 min voor een groot brood of op 205° C gedurende 12 min voor een margriet.
Laat afkoelen op een broodrooster.
Bron: recept van Jo Nelissen voor hotelschool Spermalie in Brugge.
0 reacties