Dutch Baby met veenbessen-sinaascompote

Om je geliefde te verrassen met een Valentijnsontbijt op bed, zou je natuurlijk in de rij kunnen gaan staan bij de bakker voor croissantjes, chocoladekoeken, enz. Maar wil je origineler uit de hoek komen, kies dan voor deze Dutch Baby! Deze schoonheid zag ik vorige week passeren in mijn newsfeed (vraag me niet meer of het mail, Instagram, Facebook of Pinterest was) en die foto zag er zo lekker uit dat ik er meer over wilde weten. Dutch Baby? Wat een naam!

Wat opzoekwerk (Google is my friend) leerde mij dat de naam ontstaan is na een taalverwarring… Het zou eigenlijk gaan om een German pancake, maar aangezien de dame in kwestie Deutsch niet goed kon uitspreken, werd het Dutch. Ach, het maakt niet zoveel uit. Wat je moet onthouden, is dat de ovenpannenkoek niks te maken heeft met Nederland en dat hij vooral in de States geserveerd wordt als ontbijt.

Ik schuimde meerdere recepten af en zag dat hij soms ook gemaakt wordt met zelfrijzend bakmeel en/of met bakpoeder. Da’s voor niks nodig. De mijne rees net zo goed met gewone patisseriebloem. Meestal wordt aangeraden om een gietijzeren pan te gebruiken. Maar laat ik die nu net (nog) niet hebben in mijn uitgebreide potten- en pannencollectie. Ik dacht dat mijn tarte tatin vorm van Le Creuset de klus ook wel zou klaren en dat deed hij inderdaad! Kijk maar eens op de foto hoe mooi hij geworden is. Een wolk van een baby! De mooiste ter wereld…  😉

Staan jullie ook zo versteld? Dat mag! Dat was ik ook. Ongelooflijk hoe slechts 3 ingrediënten – eieren, bloem en melk – dit spectaculaire resultaat kunnen opleveren, niet?

Nog een laatste tip: eet geen Dutch Baby voor je gaat lopen. Ik deed dat en dat was geen goed idee. Ja, jullie lezen het goed, ik ben terug aan het lopen. Langzaam (en dat valt vooral heel letterlijk te nemen aan 8 minuten over 1 km), maar zeker. De doelen zijn gesteld: de Antwerp 10 Miles in april en de 1/2 marathon van Disneyland Parijs in september. Wordt ongetwijfeld vervolgd…

 

Dutch Baby met veenbessen-sinaascompote

 

Nodig voor 1 Dutch Baby voor 4 personen

Voor de Dutch Baby:
45 g boter
4 eieren op kamertemperatuur
240 ml melk
130 g bloem

Voor de compote:
225 g veenbessen, vers of diepvries
1 el geraspte sinaasappelzeste
Sap van 1 sinaasappel
65 g suiker

Extra:
Poedersuiker
Citroenzeste

 

Bereiding

Doe de boter in een gietijzeren pan en zet die in de voorverwarmde oven bij 220° C.

Terwijl de boter smelt, mix je de eieren op hoge snelheid in een blender gedurende 1 minuut. Terwijl de blender nog steeds draait, voeg je geleidelijk aan de melk toe en daarna de bloem, waarbij je blijft blenden gedurende 30 seconden nadat alles werd toegevoegd.

Haal de pan uit de oven en giet het eimengsel erin. Bak tot een luchtige pannenkoek gedurende 20 tot 25 minuten.

Terwijl de Dutch Baby aan het bakken is, stel je de compote samen. Verhit alle ingrediënten in een sauspan op middelhoog vuur tot de saus indikt en sommige bessen barsten gedurende 10 à 15 minuten.

Bestrooi de Dutch Baby met poedersuiker, rasp er desgewenst wat citroenzeste over, lepel er de compote over en snijd ‘m in stukken. Smikkelen maar!

Tip: In plaats van de veenbessencompote, kan je kiezen voor vers fruit, maple syrup, homemade confituur,…

 

Dutch Baby met veenbessen-sinaascompote

 

Bron: recept van de website Food52.

Related Post

Tags: , , , , , ,

Dutch Baby met veenbessen-sinaascompote

by Myriam Minne time to read: 2 min
2
%d bloggers liken dit: