Het gebeurt heel regelmatig dat PR-bureaus mij producten opsturen waarmee ik dan aan de slag ga. Als het resultaat bevredigend is, dan verschijnt het hier op de blog. Is het dat niet, dan zwijg ik erover in alle talen. Nu krijg ik ook regelmatig flessen alcohol. Zo kreeg ik al Grand Marnier (waarmee ik deze soufflé glacé maakte) en gin (goed voor een fris dessertje). Onlangs belandde er ook een fles rum van Saint James rhum agricole élevé sous bois in mijn bus. Lekker voor de liefhebbers, maar ik drink geen alcohol (alhoewel sinds mijn experiment met de Nutella cream likeur… ;-)) en dus ging ik op zoek naar “rhum recipes” op mijn inspiratiebron bij uitstek, Pinterest.
Ik vond er cannoli met bruine boter en rum en dit brood van Es’ Factory, de blog van de Nederlandse Esmee Scholte die ik al een hele tijd volg omwille van de mooie foto’s en de fijne recepten. Bingo! Dit zou het worden. Esmee maakte het voor haar Paasbrunch, maar, trust me, dit smaakt ook op een doordejaarse zondag.
Dit heb ik gebruikt:
100 g gedroogde cranberry’s
60 ml rum, bv. Saint James rhum agricole (of sinaasappelsap als je niet van drank houdt)
1 el citroensap
1 kl kaneel
Rasp van 1 citroen of 1/2 kl citroenessence
400 g bloem
200 g lauwe melk (Let op! In gram!)
5 g gistkorrels
35 g suiker
1 klein ei
7 g zout
50 g zachte roomboter
1 el melk om het deeg mee te bestrijken
Zo maak ik het:
Let op! Doe dit een dag van te voren! Doe de cranberry’s in een kom en giet de rum erover. Voeg de kaneel, citroensap, kaneel en citroenrasp toe.
Maak van de bloem, lauwe melk, gist, suiker, ei, zout en roomboter een zacht deeg. Klik hier voor de
beschrijving.
Rol het deeg uit tot een rechthoekige lap van 35 bij 25 centimeter. Verdeel de cranberry’s erover.
Rol het deeg op tot een broodje en leg het met de naad naar beneden op een stuk bakpapier. Dek het af en laat het brood nog een half uur narijzen.
Verwarm de oven voor op 190° Celsius.
Bestrijk het brood met wat melk en zet het in de oven. Bak het brood in 30 tot 35 minuten goudbruin en gaar.
Laat het brood afkoelen op een rooster.
Bestuif met poedersuiker.
Bron: recept van de blog Es’ Factory.
0 reacties