Zuiders brood met pesto, parmaham en pomo e peperoni

Toen ik vorige maand de stand van Le Creuset bezocht op de beurs Maison & Objets in Parijs, werd ik er in de watten gelegd. Ik kreeg niet alleen een hartelijk onthaal én een fris glaasje champagne, voor ik terug vertrok stopte de sympathieke Nadia ook nog het boek Patisserie in mijn handen. Reeds op weg naar huis was ik aan het bladeren… Nee, nee, no worries, ik reed niet zelf! 😉

Tjah, ik heb zo goed als het complete Pâtiliss gamma in huis dat ik won na een bloggerswedstrijd en dus kon ik eigenlijk meteen aan de slag. Vooral dit brood deed me watertanden… en dagdromen van zonnige bestemmingen. Voor het beleg raadt het boek aan om je verbeelding de vrije loop te laten. Ik koos voor afwisselend een laagje pesto, Parmaham, geitenkaas, Pomo e Peperoni, repeat

Het resultaat? Een zàlig zuiders brood dat zelfs in de winter al heerlijk smaakt! Wat moet dat niet zijn in de zomer op een zonovergoten terrasje vergezeld van bv. een gazpacho… en een glaasje witte wijn? Of bij een barbecue? Of een salade folle? Of… Mmmmmh!

De volgende keer probeer ik een Scandinavische variant uit met gerookte vissoorten en zure room. Of met feta en olijventapenade voor een Griekse versie.

 

Nodig voor 1 brood

Een cakevorm van 23 cm (bij voorkeur die van Pâtiliss) 🙂

5 dl water
30 g verse gist
1 kg bloem
17 g zout
50 g reuzel of boter (bij mij werd het boter)

Beleg
Pesto, zongedroogde tomaat, tapenade, ham, kaas, gerookt spek…
Bij mij werd het dus pesto, Parmaham, geitenkaas en het potje Pomo e Peperoni dat ik van Elvea cadeau kreeg. Dit nieuwe product van het jarige tomatenmerk is een echte aanrader en smaakte ook hierin prima! (Ik ging er al eerder mee aan de slag, zie hier mijn recept van de scampi die ik opvulde met het tomaten-paprikaconcentraat).

 

Werkwijze

Vermeng het lauwe water met de gist. Voeg dit bij de bloem en meng alles goed. Voeg nu het zout en de reuzel of boter toe. Kneed goed gedurende 10 minuten met de keukenrobot of met de hand. Strooi bloem over het deeg en laat het 15 minuten rijzen onder een vochtige theedoek.

Sla het deeg door en laat nog eens 15 minuten rijzen.

Strooi bloem op de tafel en rol het deeg uit tot 10 mm dikte. Snijd er rechthoekjes uit, kijk eerst of ze goed in de vorm passen.

Beleg de lapjes deeg iedere keer met het beleg en leg iedere keer in de vorm tot de vorm vol is.

Verwarm de oven voor op 200° C.

Laat het brood nu 45 minuten rijzen onder een vochtige theedoek.

Bak het brood 40 minuten in de voorverwarmde oven. Haal het brood eruit en laat afkoelen.

Tip: het brood is klaar als het hol klinkt als je er onderaan op klopt.

Bron: recept uit het boek Patisserie van Le Creuset.

 

Related Post

Tags: , , , , , ,

Zuiders brood met pesto, parmaham en pomo e peperoni

by Myriam time to read: 2 min
1
%d bloggers liken dit: