Hap en Tap logo zonder streep
Pastéis de nata ofte Portugese roomtaartjes

Pastéis de nata ofte Portugese roomtaartjes

14 feb 2013 | Gebak en koekjes, Zoet

Die Ronaldo is toch een kanjer! Met veel plezier zag ik hem gisteren scoren tijdens het duel Real Madrid – Manchester United. En zoals elke man om de 7 seconden aan wielrennen denkt (ahum, dat wil Het Nieuwsblad ons toch doen geloven), denk ik om de 7 seconden aan… eten.

Bij het zien van zoveel “lekkers”, dwaalden mijn gedachten spontaan af naar wat de Portugese pot zo allemaal schaft. Lang moest ik niet nadenken. Pastéis de nata zijn zeer populair in Portugal. De bekendste versie heet Pastéis de Belém, vernoemd naar de bakkerij waar ze voor het eerst gemaakt werden.

Ik ging meteen op zoek naar een recept en vond er – uiteraard – meerdere. Ik koos voor de versie uit mijn nieuwste aanwinst “Koken op mijn manier” van Thermomix. Maar voor wie dat toestel niet heeft, geen nood. Je kan de pasteitjes ook maken zonder. Ik vertel je hoe.

En of het lekker was? Ik had 12 stuks en toch heb ik mij nog moeten haasten om een foto te kunnen maken. Dat zegt genoeg zeker?

 

Ingrediënten

250 g melk
250 g room
170 g suiker
50 g bloem
5 eidooiers
1 kaneelstokje
Citroenschil van een halve biologische citroen
500 g bladerdeeg, kant en klaar

Bereiding in de Thermomix

Zet de vlinder op het mes. Doe melk, room, suiker, bloem en eidooiers in de mengbeker en mix 10 sec/stand 4.
Voeg het kaneelstokje en de citroenschil toe en kook 18 min/90° C/stand 2. Verwarm ondertussen de oven voor op 200° C. Rol indien nodig het bladerdeeg uit op een niet-klevende ondergrond tot een dikte van 3 mm. Snij hier 12 ronde vormen uit (diam. 10 cm), groot genoeg om in muffinvormen te passen. Doe een rondje in elke vorm.
Haal de kaneel en citroenschil uit de mengbeker. Laat een beetje afkoelen. Giet de vulling in elke bakvorm, niet tot aan de rand. Bak 25-30 minuten in de voorverwarmde oven op 200° C totdat de custard stevig genoeg is en bruin begint te worden. Laat de taartjes gedurende 15 minuten afkoelen in de bakvormen alvorens ze op een rooster verder te laten afkoelen. Serveer warm of koud.

Bereiding zonder Thermomix

Klop de eierdooiers schuimig. Roer in een pan de room, melk, suiker, kaneelstok en citroenschil door elkaar en voeg door een zeef het geklopte eigeel toe.
Verwarm het mengsel op een laag vuur en roer er dan de bloem doorheen.
Roer goed, het mengsel moet wat minder vloeibaar worden. Laat het mengsel nog 3 minuten koken en neem dan de pan van het vuur. Haal er de kaneel en citroenschil uit en laat het mengsel enigszins afkoelen.

Verwarm ondertussen de oven voor op 200° C. Rol indien nodig het bladerdeeg uit op een niet-klevende ondergrond tot een dikte van 3 mm. Snij hier 12 ronde vormen uit (diam. 10 cm), groot genoeg om in muffinvormen te passen. Doe een rondje in elke vorm.
Giet de vulling in elke bakvorm, niet tot aan de rand. Bak 25-30 minuten in de voorverwarmde oven op 200° C totdat de custard stevig genoeg is en bruin begint te worden. Laat de taartjes gedurende 15 minuten afkoelen in de bakvormen alvorens ze op een rooster verder te laten afkoelen. Serveer warm of koud.

Tips:
Deze taartjes zijn ook erg lekker bestrooid met gemalen kaneel.
U kunt ook meer taartjes tegelijk maken door kleinere cakevormpjes te gebruiken. Dit recept is berekend voor 12 grotere of 24 kleinere taartjes.

Bron: recept uit Koken op Mijn Manier van Vorwerk, pagina 272.

 

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

MIS GEEN ENKEL RECEPT!

Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

Voeg je bij 4.434 andere abonnees

ARCHIEF

This error message is only visible to WordPress admins
There has been a problem with your Instagram Feed.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Insta inspiration

We are on Instagram
This error message is only visible to WordPress admins
There has been a problem with your Instagram Feed.

Pastéis de nata ofte Portugese roomtaartjes

by Myriam time to read: 2 min
0