Hap en Tap logo zonder streep
Braambessen- en kersensoep

Braambessen- en kersensoep

6 aug 2017 | Dessert, Zoet

Op zondag krijgen jullie altijd een zoet receptje van me, meestal gebak/taart/cake. Maar er is meer in het leven aan zoets. Zoals deze heerlijke braambessen- en kersensoep. Zomers, lekker, licht en… onweerstaanbaar. Ideaal als afsluiter van een (zware) barbecue bij voorbeeld. Je zou er nog een bolletje ijs kunnen bij serveren, al vind ik dat in dit geval echt niet nodig. Less is more.

Tableware: diep bordje van Anita Le Grelle uit de Terres de Rêve collectie van Serax, mij vriendelijk aangeboden door Kookstudio D’Hondt.

 

Braambessen- en kersensoep

 

Je boodschappenlijstje voor 2 kommen braambessen- en kersensoep

100 g braambessen
1 kaneelstok of steranijs (ik koos voor het laatste)
75 g suiker (het kan zijn dat je niet alles opgebruikt of het kan zijn dat je meer nodig hebt)
Cassis naar smaak
Brandy naar smaak (ik had geen brandewijn en liet die gewoon weg)
1/4 vanillestok (of 1/2 tl vanille-extract)
1 rijpe nectarine (of perzik)
20 donkere kersen, gehalveerd en ontdaan van hun pit
10 frambozen
1 scheutje citroensap
Eetbare bloempjes (voor de afwerking, facultatief, eventueel te vervangen door munt of cress)

 

Braambessen- en kersensoep

 

Bereiding

Verwarm de braambessen met 300ml water in een kleine sauspan op een middelhoog vuur.

Laat borrelen tot het fruit uiteenvalt en het water donkerpaars kleurt, de kleur van een goede Chianti. Dit duurt ca. 5 min.

Giet alles in een zeef en laat uitlekken in een kom. Druk aan met de onderkant van een pollepel om zo veel mogelijk vruchtensap uit de braambessen te duwen. Gooi het fruit weg en doe de vloeistof terug in de sauspan.

Voeg de kaneelstok of steranijs toe en het grootste deel van de suiker. Hoeveel suiker je moet toevoegen, hangt af van hoe zoet je fruit is. Start met 50g want het is makkelijk om nog extra suiker toe te voegen. Er terug uithalen lukt niet. 😉 Voeg een scheutje cassis en een scheutje brandy toe.

Verwarm de vloeistof tot de suiker volledig is opgelost. Proef, maar vergeet niet dat de zoetheid wat zal afnemen wanneer de soep is afgekoeld. Het fruit kan meer of minder zuur zijn, dus is het onmogelijk om meer dan een richtlijn te geven.

Voeg suiker toe tot het een beetje zoeter is dan je wil en haal dan de sauspan van het vuur. Roer er de vanille en citroensap onder.

Snij de onderkant van de nectarine kruisgewijs in, giet er kokend water over en laat 2 min staan. Laat uitlekken, giet er koud water over, laat opnieuw uitlekken en verwijder nu de pel.

Snijd de nectarine middendoor en verwijder de pit – de nectarine zal glad zijn, maar het is het klusje waard. Snijd de nectarine nu in stukken die niet te groot zijn voor een lepel.

Doe de kersen en de nectarine stukken bij de nog warme vloeistof. Ze zullen een beetje zachter worden terwijl de soep afkoelt maar niet genoeg om een stuk onrijp fruit zacht te maken.

Laat nu volledig afkoelen en zet de soep in de koelkast gedurende 30 min voor je ze serveert. Je wil dat de soep koud is maar niet ijskoud.

Lepel de braambessen- en kersensoep kunstig in kommen of diepe borden en werk af met frambozen. Schik er een takje groen op of eetbare bloemen als je die kan vinden.

 

Braambessen- en kersensoep

 

Bron: vertaald van de website van Great British Chefs.

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

MIS GEEN ENKEL RECEPT!

Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

Voeg je bij 4.549 andere abonnees

ARCHIEF

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Insta inspiration

Braambessen- en kersensoep

by Myriam Minne time to read: 2 min
0