Dulce de Leche cakerol

De laatste tijd zit ik niet al te best in mijn vel. De lange winter eist zijn tol en ik hunker naar de zon. Twee weken rugpijn hebben er bovendien voor gezorgd dat ik niet kon sporten en dat heeft ook zijn effect: mijn humeurbarometer staat (ver) onder nul…

En dan kan er maar één ding helpen. Een lekker dessert. Daar word ik terug blij van. Al rondsurfend op het net ontdekte ik de blog van Dulce Delight. Geef toe, de naam alleen al tovert een glimlach op je gezicht. En wacht maar tot je de dame gezien hebt. Haar recepten staan niet uitgeschreven, maar worden in videovorm met haar publiek gedeeld. En deze vrolijke meid doet dat met verve. Eén bom positivisme! Raiza Costa, I’m a fan!

Eén nadeel: ik had moeite om te kiezen… Er staan wel wat hartige recepten op de blog, maar toch vooral veel zoets. Voor mijn eerste probeersel viel mijn oog op de Dulce de Leche cakerol. Ik heb wel alles netjes voor jullie uitgetikt. Videoboodschappen, daar waag ik mij niet aan! Ik zou niet willen dat mijn schare trouwe fans afhaken… Hihi!

Smakelijk!

 

Nodig voor 2 cakerollen

Voor de cake:
8 eieren, gesplitst
200 g griessuiker
120 g boter, gesmolten en afgekoeld
170 g gezeefde patisseriebloem

Voor de siroop:
100 g suiker
240 ml water
1 el rum

Voor de vulling:
1 bokaaltje La Salamandra Dulce de Leche (exclusief bij Delhaize in het schap van de choco)

Voor de afwerking:
Bloemsuiker en kaneel naar smaak
1 aardbei of 2 frambozen

Werkwijze

Klop de eiwitten op tot ze schuimig zijn. Voeg dan beetje bij beetje 3/4 van de suiker toe en blijf kloppen op hoge snelheid tot je een mooie, glanzende meringue bekomt met stevige pieken.

Klop ondertussen de eierdooiers met de resterende suiker tot je een wit en glad mengsel bekomt.

Giet de boter bij de dooiers.

Spatel nu 1/4 van de meringue onder de dooiers. Voeg 1/4 van de bloem toe en spatel voorzichtig verder. Ga zo door tot al je ingrediënten opgebruikt zijn.

Leg een vel bakpapier op een bakplaat. Met deze hoeveelheid heb je genoeg voor 2 bakplaten.
Spreid het beslag gelijkmatig uit op het vel bakpapier.

Zet in een voorverwarmde oven op 180° C gedurende een 7-tal minuten.
Houd je cake goed in het oog, want het gaat snel. Bak zeker niet te lang, want dan zou de cake breken wanneer je hem oprolt. Je moet een flexibele cake bekomen.

Leg ondertussen een vel bakpapier open dat je bestrooit met bloemsuiker.

Haal de cake uit de oven en leg hem omgekeerd op het andere bakpapier.

Verwijder onmiddellijk het bovenste vel bakpapier. Laat afkoelen en snijd de randen mooi bij.

Maak ondertussen de siroop door het hete water te mengen met de suiker tot die is opgelost.
Laat afkoelen en voeg de rum toe.

Borstel deze siroop over de afgekoelde cake. Dit geeft wat extra smaak.

Verdeel nu de Dulce de Leche gelijkmatig over de cake en rol de cake strak op met behulp van het bakpapier.

Werk af met een mengeling van bloemsuiker en kaneel naar smaak.
Versier met 1 aardbei of 2 frambozen.

Bron: de blog Dulce Delight.

Voor de omrekening van cups naar gram, raadpleegde ik de blog van Nullam Microwaveum.

 

Related Post

Tags: , , , , , ,

Dulce de Leche cakerol

by Myriam time to read: 2 min
0
%d bloggers liken dit: