Hap en Tap logo zonder streep
Pastijtje

Pasteitje met appel- en vijgenchutney en zwarte pens

16 sep 2015 | Aperitief, Hapjes, Voorgerecht, Voorgerecht met vlees

Vroeger maakte ik een recept altijd 100% zoals het beschreven stond. Ah ja, voor wie mij nog niet kent of volgt, ik ben een verschrikkelijke Piet Precies. Basterdsuiker nodig in een recept? Dan rijd ik naar den Albert Heijn om basterdsuiker te gaan kopen. Geen haar op mijn hoofd dat ook maar overweegt om het met ‘onze’ griessuiker te proberen. Schrijft een recept 100 g boter voor en er ligt 105 g in de weegschaal? Dan haal ik die 5 g teveel er terug af. Vermoeiend. Vooral voor mezelf. ๐Ÿ˜‰

Maar dankzij mijn jarenlange ervaring (och, wat word ik toch een oude doos, als ik dat zo schrijf), durf ik al eens afwijken. En dat deed ik met dit recept. Eerst waren er de leuke petit four vormpjes die ik al een paar maand geleden kocht bij Doen!, maar die tot nu ongebruikt in mijn kast bleven rondslingeren (tot grote ergernis van mijn huisgenoten…). Toen was er het potje appel- en vijgenchutney van Mackays dat ik onlangs ontdekte tijdens de Delhaize Food Show (later meer hierover). En tot slot was er het recept in de nieuwe editie met 100 toprecepten Herfst van Knack Weekend. Daarin stond een grote pastei van bloedworst en peren…

Ik heb ze nog alle drie op een rij en bedacht dat de combinatie van mini i.p.v. groot, een hapje i.p.v. een voorgerecht en appel- en vijgenchutney i.p.v. peren wel eens zou kunnen werken. Wel, ik word dan misschien een dagje ouder (ik was te gast bij de voorstelling van Jong Keukengeweld – ook hierover later meer – en werd daar tussen al die jonge chefs รฉn bloggers nog eens keihard met mijn neus op de feiten gedrukt), maar ik kan wel goed inschatten wat gaat werken. En dat dit herfstige hapje mooi zou staan op mijn gloednieuwe planken waarvoor ik speciaal naar een houthandel in Laakdal gereden ben (daar is die Piet Precies weer), wel, daar ben ik ook trots op. Speekmedaille voor mezelf! ๐Ÿ˜‰

Nodig voor 8 hapjes

1 vel bladerdeeg
1 zwarte pens
1 bokaaltje appel- en vijgenchutney
1 eidooier, losgeklopt met wat water

Bereiding

Verwarm de oven voor bij 180ยฐ C.
Steek met de vormpjes 16 stukjes bladerdeeg uit ter grootte van de vormpjes.
Schik 8 lapjes bladerdeeg in de vormpjes en prik die in met een vork.
Lepel wat chutney op de bodem en verbrokkel hierover de zwarte pens.
Rol de 8 resterende lapjes bladerdeeg uit met een deegrol zodat ze wat groter worden dan het vormpje.
Bestrijk de onderkant van elk lapje bladerdeeg rondom (enkel de rand) met losgeklopte eidooier en druk het bladerdeeg goed aan in het vormpje.
Uit het resterende deeg kan je nog met de vrije hand blaadjes snijden en die bovenop plakken met de losgeklopte dooier.
Bestrijk het bladerdeeg met de eierdooier en bak 20 minuten in de oven.
Serveer warm.

Tip: je kan hier echt alle kanten mee uit. Serveer het als hapje, als lunch-, voor- of hoofdgerecht. Let op: voor een grote taartvorm heb je wel 2 rollen bladerdeeg nodig.

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

MIS GEEN ENKEL RECEPT!

Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

Voeg je bij 4.171 andere abonnees

ARCHIEF

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Insta inspiration

Pasteitje met appel- en vijgenchutney en zwarte pens

by Myriam time to read: 2 min
0
%d bloggers liken dit: