Het ultieme Valentijnsdessert: dulce de leche en chocolademousse in a jar

Toen ik op zoek ging voor het ultieme Valentijnsdessert, had ik 2 dingen voor ogen: ik wilde iets met chocolade (want chocolade heeft al eeuwen de legendarische reputatie een krachtig afrodisiacum te zijn) én ik wilde iets groots zodat je ’t kunt delen met je geliefde. Ah ja, sharing is caring! En zo belandde ik – via Pinterest – uiteindelijk bij dit recept van Gastrosenses. Oh, oh, oh, wat maken die Lily en Dmitri uit Toronto toch mooie foto’s. Ik ga niet overdrijven, maar ik ben zeker meer dan een uur in de weer geweest met mijn camera en mijn props om tot slot met een zucht te beseffen dat mijn foto’s toch nooit zouden kunnen tippen aan die van het Canadese koppel…

Ach, fair enough, mijn foto’s zijn wel OK en het belangrijkste is: deze jar is keilekker! En easy. En groot. Dat ook. En met chocolade. Net zoals ik het wilde. Twee maal chocolade zelfs: melkchocolade in de mousse en pure chocolade in de cake. En alsof dat nog niet genoeg is, komt er ook nog een streepje dulce de leche en een toefje slagroom aan te pas… I’m in heaven! Als je dit Valentijnsdessert dan nog samen met je zoetje verorbert, ben je helemaal in de 7de hemel…

Ik gebruikte de Kilner jar die mij vriendelijk ter beschikking werd gesteld door Doen! in Gent.

 

Het ultieme Valentijnsdessert: dulce de leche en chocolademousse in a jar

 

Nodig voor 4 glazen van normaal formaat of 2 grote jars

Voor de cake:
113 g boter
90 g pure chocolade
150 g patisseriebloem
33 g cacaopoeder
1/2 kl baking soda (ik kon die niet vinden en heb die gewoon weggelaten, die staat nochtans ergens in mijn overvolle voorraadkast)
1 kl bakpoeder
1/2 kl zout
2 eieren
50 g griessuiker
1 kl vanille-extract
75 g zure room
80 ml kokend water

 

Voor de dulce de leche siroop:
55 g dulce de leche
60 ml melk

 

Voor de chocolademousse:
140 g melkchocolade
30 g boter
2 eierdooiers
6 g suiker
360 ml volle room

 

 Het ultieme Valentijnsdessert: dulce de leche en chocolademousse in a jar

 

Bereiding

Verwarm de oven voor op 190° C. Leg een vel bakpapier in een vierkant bakblik waarbij het bakpapier een beetje overhangt.

Smelt voor de cake de chocolade samen met de boter au bain-marie of in de microgolfoven. Roer door en zet apart.

Giet in een mengkom de bloem, het cacaopoeder, de baking soda (als je die hebt), het bakpoeder en het zout. Meng en zet apart.

Klop in een grote mengkom (of in de kom van een staande mixer) de eieren samen met de suiker en het vanille-extract. Klop tot een luchtige massa en voeg de afgekoelde boter/chocolademengeling toe. Voeg beetje bij beet je bloemmengeling toe en tot slot de zure room. Stop met mixen zodra alles goed gemengd is (niet overmixen) – giet er dan snel het hete water bij.

Giet het beslag in het bakblik en bak gedurende15 à 20 min of tot een tandenstoker er proper uitkomt als je die er in het midden inprikt.

Laat afkoelen en verkruimel dan de cake met 2 vorken.

Smelt voor de chocolademousse de melkchocolade samen met de boter au bain-marie of in de microgolfoven. Roer door en zet apart.

Klop in een kleine sauspan de dooiers met de suiker en een eetlepel water. Plaats de pan op een middelmatig vuur en blijf roeren tot de saus lichtjes indikt en de achterkant van een lepel bedekt. Dit duurt ca. 3 à 4 min. Roer de gesmolten chocolade onder de eiermengeling tot een gladde massa. Zet deze in de koelkast terwijl je de room opklopt.

Doe de room in de kom van een staande mixer en klop tot er zich stevige pieken vormen. Zorg ervoor dat je de room niet te ver klopt, want dan wordt hij brokkelig en boterachtig. Houd een paar eetlepels apart voor de topping en zet in de koelkast.

Spatel de helft van de overblijvende room onder de afgekoelde chocolademousse mengeling. Roer tot er geen strepen meer achter blijven. Voeg nu de resterende room toe en spatel hem voorzichtig onder de mousse. Zet koel weg.

Om het dessert af te werken, zet je 4 glazen of 2 grote jars op een rij. Besprenkel de bodem van elke jar met een eetlepel dulce de leche siroop, verkruimel hier een laag cake over. Besprenkel de cake met nog een eetlepel van de siroop en voeg dan een laag mousse toe.

Herhaal dit nogmaals en werk de laatste laag af met opgeklopte room. Werk af met cakekruimels en nog wat extra siroop. Zet 2 uur in de koelkast of langer tot je het dessert serveert.

 

 Het ultieme Valentijnsdessert: dulce de leche en chocolademousse in a jar

 

Bron: recept van de blog Gastrosenses.

Related Post

Tags: , , , , , , , , , , ,

Het ultieme Valentijnsdessert: dulce de leche en chocolademousse in a jar

by Myriam Minne time to read: 3 min
5
%d bloggers liken dit: