Met de regelmaat van de klok belandt er een nieuwe limited edition pot Nutella in mijn brievenbus. Het merk mag dan met 52% marktaandeel wel de favoriet zijn van alle boterhampasta’s, dat betekent niet dat het op z’n lauweren rust… Na de pinguin pot met kerst, verandert Nutella ter gelegenheid van Pasen tijdelijk in een snoezig konijn en laat op deze manier de lente binnen in ons huis.
De bunny-pot wordt uitgebracht in een gelimiteerde oplage van 350.000 exemplaren en zorgt voor kleur bij de brunch of op andere lekkere Paasmomenten.
Wat ook voor lekkere Paasmomenten zal zorgen, dat zijn mijn chocolade madeleines met Nutella vulling!
Madeleines gepresenteerd in een kommetje en op een schoteltje van de Perfect Imperfection collectie van Roos Van de Velde by Serax.
Nodig voor 12 madeleines
100 g patisseriebloem
20 g ongezoet cacaopoeder
½ kl bakpoeder
Snuifje zout
2 grote eieren op kamertemperatuur
100 g suiker
½ kl vanille-extract
6 el ongezouten boter, gesmolten en afgekoeld
Nutella voor de vulling
Voor de dip:
100 g pure chocolade, fijngehakt
120 ml slagroom
1 ½ el ongezouten boter op kamertemperatuur
Werkwijze
Zeef de bloem, de cacao, het bakpoeder en het zout samen.
Klop de eieren en de suiker in de kom van een staande mixer samen tot de eieren bleek van kleur en lichtjes dikker worden. Dit duurt ca. 3 minuten. Klop er het vanille-extract door. Stop nu met klop en ga verder met een rubberen spatel. Vouw er voorzichtige de gezeefde droge ingrediënten onder, gevolgd door de gesmolten boter. Dek het deeg af met een vel plasticfolie tegen het oppervlak van het deeg en zet minstens 3 uur tot 2 dagen in de koelkast. Door het deeg goed te laten afkoelen, is de kans groter dat je de mooie karakteristieke ribbels op de achterkant van de koekjes krijgt.
Verwarm nu de oven voor bij 200° C. Strijk 12 madeleinevormen rijkelijk in met boter, bestrooi met bloem en klop de overtollige bloem eruit. Beboter en bloem de vormen, ook al zijn die antikleef. Je kunt deze stap overslaan wanneer je (zoals ik) silicone vormpjes gebruikt.
Verdeel het beslag over de vormen.
Zet de vormen in de oven en verminder de oventemperatuur onmiddellijk tot 180° C. Bak de koekjes gedurende 13 à 15 minuten of tot wanneer ze veerkrachtig aanvoelen. Haal de bakvormen uit de oven en keer om. De cakejes zouden er spontaan moeten uitvallen. Laat afkoelen op een rooster.
Om de madeleines te vullen:
Doe wat Nutella in een kleine spuitzak met een kleine gladde spuitmond. Gebruik de punt van het spuitmondje om een gaatje te maken in de bolle (gladde) kant van elke madeleine. Spuit genoeg Nutella in het koekje om het te vullen. Stop met spuiten wanneer de Nutella de rand van de cake bereikt. Let wel: veel Nutella gaat er – helaas – niet in.
Om de dip te maken:
Doe de chocolade in een kleine, diepe hittebestendige kom. Breng de slagroom tot het kookpunt en giet deze over de chocolade. Wacht 1 minuut en roer dan de chocolade voorzichtig door tot een glad, glanzend mengsel. Klop er zachtjes de boter onder. Leg een vel bakpapier op een kleine bakplaat. Neem één voor één de madeleines vast bij het smalle uiteinde en dompel ze in de chocolade. Laat de overtollige chocolade terug in de kom lekken en leg de madeleines met de bolle, gladde kant naar beneden op het vetvrije papier. Schuif de bakplaat in de koelkast om het glazuur gedurende ca. 15 minuten te laten hard worden. (Je zult meer ganache hebben dan je nodig hebt, maar het maken van een grotere hoeveelheid zorgt voor een betere ganache. De overgebleven dip kan worden afgedekt en blijft gekoeld 1 week goed in de koelkast of tot maximum 1 maand diepgevroren).
Bewaren:
Hoewel het deeg een paar dagen kan bewaard worden in de koelkast, moeten de madeleines zo snel mogelijk na het bakken opgegeten worden. Ze kunnen, luchtledig verpakt, evenwel diepgevroren worden en bewaren in dat geval tot 2 maand.
Bron: de blog Effort to Deliciousness
leuk je gisteren te ontmoeten!
Je hebt een hele leuke (en lekkere) blog 🙂
Dankjewel voor het compliment, Karen. Het genoegen was geheel wederzijds. Altijd fijn, bloggers onder elkaar! 🙂
Dag Myriam ,
Ik heb zonet u madeleintjes geprobeerd .
Ze zijn lekker , maar in het midden zijn ze opgeblazen op een punt .
Aan wat zal dit liggen aub ?
En kan je de test van de deeg invriezen aub ?
Groetjes , Henk
Henk
Ik snap je vraag/commentaar niet zo goed. Echte madeleines zijn in het midden toch altijd opgeblazen/dikker? Dat hoort toch zo? Indien dat niet het geval is, dan zijn het geen echte madeleines, toch?
Ja hoor, je kan dit deeg perfect invriezen, laten ontdooien in de koelkast voor je ze verder afbakt. Reeds afgebakken zou je ze ook in de diepvries kunnen bewaren, trouwens.
Groetjes
Myriam