Hap en Tap logo zonder streep
Kiwi

Carpaccio van kiwi, basilicum, witte chocolademousse

25 mrt 2015 | Dessert, Zoet

Een heel fijn dessert is dit en wel om verschillende redenen:
– het is makkelijk op voorhand klaar te maken (dat MOET zelfs), altijd handig wanneer je visite hebt.
– het combineert de friszure smaak van kiwi met de romige zachtheid van witte chocolademousse.
– het is origineel dankzij de basilicumdressing en het gebruik van de Timut peper, een zeldzame peper uit het Nepalees hooggebergte die sterke citrus-aroma’s ontwikkelt die vooral aan citroen en pompelmoes doen denken.
– het is (tamelijk) gezond voor een dessert. Op de mousse na geen suiker- of caloriebom.

Nodig voor 4 personen

4 kiwi’s

Voor de siroop:
Honing
Water
Enkele peperbolletjes (Timut peper uit Nepal bv. bij The Flavor Shop)

Voor de basilicumdressing:
125 g magere yoghurt
4-tal blaadjes basilicum, fijn geciseleerd

Voor de chocolademousse:
150 g witte chocolade
67 g room
25 g dooiers
1 blaadje gelatine van 3 g
15 g (cacao) boter
250 ml slagroom

Voor de afwerking:
Wat geroosterde amandelschilfers
Wat rode besjes

Werkwijze

Schil de kiwi’s en snij ze in heel dunne plakjes. Schik ze op het bord.

Maak een siroop door de honing, het water en de peper kort aan de kook te brengen. Borstel de siroop over de kiwiplakjes.

Voor de basilicumdressing:
Meng de fijn geciseleerde blaadjes basilicum met de yoghurt.

Voor de chocolademousse:
Week het gelatineblaadje in ruim koud water.
Warm de room op tot het kookpunt en giet op de dooiers. Klop goed door.
Los het uitgeknepen gelatineblaadje op in de warme massa en voeg de witte chocolade erbij. Die gaat meteen smelten.
Smelt de boter en voeg ook die toe. Indien geen cacaoboter bij de hand, kan je ook gewone boter gebruiken.
Laat de massa afkoelen tot ca. 36° C.
Klop de slagroom op en spatel hem onder de afgekoelde chocolademassa.
Laat de mousse opstijven in de koeling.

Afwerking

Schep een quenelle chocolademousse en schik die op de carpaccio. Trek een streep basilicumdressing en werk af met grofgehakte geroosterde amandelen.

Bron: recept van David Selen van het gelijknamige restaurant in Bissegem (16/20 in de Gault Millau 2015).

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

ARCHIEF

5 Reacties

  1. Bakdame

    mmmmm….ziet er heerlijk uit!

    Antwoord
  2. International Directory Blogspot

    Hello I'am Chris !
    this is not a "spam"
    I suggest you to publicize your blog by registering on the "directory international blogspot"
    The "directory" is 19 million visits, 193 Country in the World! and more than 18,000 blogs. Come join us, registration is free, we only ask that you follow our blog
    You Have A Wonderful Blog Which I Consider To Be Registered In International Blog Dictionary. You Will Represent Your Country
    Please Visit The Following Link And Comment Your Blog Name
    Blog Url
    Location Of Your Country Operating In Comment Session Which Will Be Added In Your Country List
    On the right side, in the "green list", you will find all the countries and if you click them, you will find the names of blogs from that Country.
    Imperative to follow our blog to validate your registration.Thank you for your understanding
    http://world-directory-sweetmelody.blogspot.com/
    Happy Blogging
    ****************
    Thank you for following my blog – it is greatly appreciated! :o)
    i followed your blog, please follow back
    ++++++++++++++++
    Hallo I'am Chris!
    Dit is geen "spam"
    Ik stel voor dat je je blog Publiceer Door zich te registreren op de "directory internationale blogspot"
    De "directory" is 19 miljoen bezoeken, 193 land in de wereld! en meer dan 18.000 blogs. Kom bij ons, registratie is gratis, we vragen alleen dat u aan onze blog
    Heb je een prachtig blog die mijns inziens te worden geregistreerd In International Dictionary Blog. Je zal vertegenwoordigen verdienen
    Kunt u terecht op de volgende link en hoe uw blog Naam
    Url Blog
    Locatie van je eigen land actief zijn in Hoe sessie die zal worden toegevoegd aan het Land Lijst
    Aan de rechterkant, in de "groene lijst", vindt u alle landen en als je em klikt, ziet u de namen van de blogs uit dat land te vinden.
    Noodzakelijk om onze blog te volgen om uw registration.Thank u valideren voor uw begrip
    http://world-directory-sweetmelody.blogspot.com/
    Gelukkig Bloggen
    ****************
    Bedankt voor het volgen van mijn blog – het wordt zeer gewaardeerd! O)
    Ik volgde je blog, volg dan terug
    ++++++++++++++++

    Antwoord
  3. Stefan

    Deze afgelopen weekend gemaakt, toppertje!
    Bedankt weer voor je inspiratie!

    Antwoord
  4. Arine

    Graag wil ik de verhouding honing en water voor de siroop weten.
    Gelijke hoeveelheden zoals bij een suikerstroop ?
    Met vriendelijke groet, Arine , een enthousiast volger uit Nederland

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Hoi Arine
      Da’s een goede vraag. Dit recept dateert al van een tijdje geleden en dat herinner ik me niet meer. De helft, de helft vind ik persoonlijk nogal veel. Ik zou eerder opteren voor de verhouding 1/3 honing en 2/3 water.
      Succes en smakelijk!
      De groeten in Nederland. 😉
      Myriam

      Antwoord

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Insta inspiration

Carpaccio van kiwi, basilicum, witte chocolademousse

by Myriam time to read: 1 min
5