Hap en Tap logo zonder streep

Nemesis van chocolade met frambozensorbet

10 jul 2015 | Gebak en koekjes, Zoet

Waarschuwing: laat geen kooktijdschriften rondslingeren als ik in de buurt ben! Die zijn niet veilig. Onlangs, toen we op doorreis naar de Mont Ventoux een nachtje bleven slapen bij onze vrienden, Geert en Mieke, van wijndomein La Gontarde lagen er allerlei magazines in het toilet. Je raadt het al: mijn oog viel op een oudeΒ Dolce. Uiteraard begon ik hierin te bladeren en vanzelfsprekend viel mijn oog op een recept: nemesis van chocolade.

Mijn aandacht was gewekt: ‘nemesis’, een woord dat ik niet kende gecombineerd met chocolade????!!!! Β (Eigenlijk moet dit zijn: vraagtekens x 10 en uitroeptekens x 20). Ik las het recept door en begon, ondanks het ontieglijk vroege uur, te watertanden. Toen we vertrokken was Geert een magazine armer en ik eentje rijker. πŸ˜‰

Op de terugreis van de Ventoux had mijn Franse baas mij aangeraden om eenΒ dΓ©tourΒ te maken naar La CitΓ© du Chocolat van Valrhona. Zoiets moet je me geen 2 keer zeggen. Hoewel ik heel de terugreis moederziel alleen moest afleggen, was ik met geen stokken tegen te houden en belandde ik tussen een bus Engelse gepensioneerde toeristen (Benidorm Bastards maar dan British style) in de Boutique. Bloed, zweet en tranen heeft het me gekost, maar no sweat, no glory, ik stapte buiten met 2 zakken van 1 kg Noir Guanaja 70% in promotie: 2 halen, 1 betalen. De cirkel was rond: een recept gevonden in Frankrijk met chocolade uit la Douce France!

Google leerde mij veel over Nemesis. Dat het een Griekse godin was. Godin van de wraak. Godin van de vergelding. Godin der jacht… OK. Laten we het erbij houden dat dit een goddelijk lekkere taart is… die wraak neemt op je heupen. πŸ˜‰

Och ja, terwijl ik jullie nu toch reistips aan het geven ben, kom ik graag nog even terug op Domaine La Gontarde. Je kunt elke dag langsgaan bij deze supersympathieke Vlaamse wijnboeren om de 100% biologische wijnen met klinkende namen als Femme Fatale, Coup de Foudre, Don Juan, enz. te proeven, maar van 15 juni tot 15 september kan je er op dinsdag terecht voor “Balade et Repas dans les Vignes”. Voor 35 EUR per persoon geniet je er van de heerlijke combinatie tussen wijn en gastronomie inclusief degustatie en een bezoek aan de wijnkelder van het domein. Reservatie is gewenst.

Bordje van de Perfect Imperfection collectie van SeraxΒ tableware.

Nemesis van chocolade met frambozensorbet

 

Nodig

340 g donkere chocolade
5 eieren
250 g suiker
200 g boter

Extra:
Bakpapier
2 bakvormen (de ene moet in de andere passen)

Bereiding

Verwarm de oven tot 150Β° C.

Klop de eieren met 1/3 van de suiker tot het volume verdriedubbelt, doe dit met een goede tafelmixer, met een handmixer gaat het veel moeilijker en met de hand is het onmogelijk.

Doe de rest van de suiker in een pan en voeg 75 ml water toe, laat koken tot de suiker opgelost is, haal van het vuur en voeg de chocolade en boter toe. Roer met een houten lepel tot alles opgelost is. Voeg alles samen, meng en doe in een met bakpapier bedekte bakvorm.

Zet deze bakvorm nu in een tweede bakvorm die voor 1/3 met water gevuld is. Plaats in de oven en bak 40 minuten.

Let op bij het uithalen voor het warme water. Laat afkoelen in de bakvorm. De taart mag nog kleverig zijn vanbinnen.

Dien op met frambozensorbet en frambozen. Strooi er geroosterde en gebroken hazelnoten over.

Tip: zorg dat het water waarmee je de 2de bakvorm vult al heel heet is. Zet het water eventueel een half uur vooraf in de warme oven. Laat de taart desnoods ook iets langer bakken. Die van mij was namelijk net niet genoeg gebakken en was nog iets te moelleux. Lees: in stukken snijden was niet evident. Je kon ze bijna oplepelen. πŸ˜‰

Bron: recept van Pieter Callant (De Kruier) in Dolce nr 16.

 

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

MIS GEEN ENKEL RECEPT!

Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

Voeg je bij 4.472 andere abonnees

ARCHIEF

3 Reacties

 1. Peggy Bogaerts

  Ooit ga ik die Nemesis toch ook eens wraak laten nemen op mijn heupen ;-).

  Antwoord
 2. Hap & Tap

  Ik ga een standbeeld voor haar oprichten, denk ik. πŸ˜‰

  Antwoord
 3. Peggy Bogaerts

  Ik doe mee want eigenlijk heeft die allang wraak genomen op mijn heupen πŸ˜‰

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Insta inspiration

Nemesis van chocolade met frambozensorbet

by Myriam time to read: 2 min
3