Of ik als teambuilding een kookles wou geven aan mijn collega’s? Die vraag kreeg ik een tijdje geleden van mijn baas. Nu moet je weten dat ik normaal nooit neen durf te zeggen tegen mijn baas. Ik ben nog van de generatie die geleerd werd om de hiërarchie te respecteren. Assertiviteit stond toen nog niet in de Dikke Vandale. Jaja, ik ben al zo oud… Maar deze keer hield ik voet bij stuk, ondanks zijn herhaaldelijk aandringen: “Neen, ik wil niet”. Of liever: “Non, je ne veux pas”. Mijn baas is nl. een Fransman.
Je moet weten dat we op mijn werk met 20 man zijn. Die ‘man’ is nogal letterlijk te nemen. We zijn slechts met 3 vrouwen en worden smalend ‘de mosselbank’ genoemd door de heren… OK. OK. We zitten en klitten met 3 op een rij samen.
Maar om nog even door te gaan over de mannen:
– de gemiddelde leeftijd bedraagt naar schatting 23 jaar
– hét gespreksonderwerp aan tafel is games, Android vs Apple gsm’s, Netflix, films, games, Android vs Apple gsm’s, Netflix, films, enz… Oh ja, af en toe onderbroken door een seksistisch mopje of 2.
– hun middagmaal bestaat uit pizza van de Pizzahut, een hamburger van de Quick of een worstenbroodje van de Panos.
Ik zag mezelf echt geen les geven aan deze bende fastfoodadepten en webfreaks. Let wel, I love them. Ga nu vooral niet denken dat ik ongelukkig ben tussen dit heerschap. Integendeel. En af en toe probeer ik een woordje mee te placeren (als dat niet zou kunnen, dàn zou ik pas ongelukkig zijn!). Niet als het over Html 5 en dergelijke gaat, maar over voetbal bv. Zo ontdekten ze dus al snel dat ik een hevige Club Brugge fan ben. En ja, je raadt het al. Op een dag vonden ze er niks beters op dan ‘een loopje’ met mij te nemen. Figuurlijk, want letterlijk zou het hen niet lukken. 😉 Zo slaagden ze erin om àlle foto’s op àlle websites waarnaar ik surfte te vervangen door foto’s van RSC Anderlecht… Grrrrr! Meisjes plagen is liefde vragen, zeker? 😉
Allez, deze lange intro is maar om jullie te schetsen dat ik het niet zag zitten om zelf les te geven aan mijn collega’s. En dus zocht ik een uitweg. En die vond ik bij Klara van De Keyser en De Kok, een prachtige kookstudio in Zaffelare. Ik zweeg in alle talen over de kookkunsten van de Wax webdevelopers en informeerde naar de mogelijke thema’s voor een culinair atelier. Keuze genoeg: bistro, hedendaagse keuken, mediterraans, klassiek Frans, Midden-Oosters, grootmoeders keuken,… De prijs viel ook heel goed mee én er was nog een plaatsje vrij. Mijn baas had inmiddels ingezien dat het niet zou lukken met mij en besliste dus al snel dat we met Wax een avondje De Keyser en De Kok zouden doen. En dat heeft hij zich niet beklaagd. We kozen voor een mediterraans buffet.
Na een glaasje Cava én een paar shotjes van de stiekem binnengesmokkelde Bonnie & Clyde gin zat de sfeer er meteen goed in. Lag het aan de alcohol of hebben ze dan toch verborgen talenten, maar alles lukte wonderwel. Kwamen achtereenvolgens op tafel: bruschetta met geroosterde pompoen en Parmaham, caponata, Turkse courgettepannenkoekjes, venkel met kappertjes, olijven en risotto, tajine met lamsgehaktballetjes, gember en citroen, fregola sarda en last but not least, deze rustieke kastanje-chocoladetaart. Alles smaakte heerlijk! Chapeau voor Klara om niet alleen deze bende jonge veulens in toom te houden, maar ook nog eens gerechtjes te laten maken ‘zonder bugs’. Intern grapje… Ik ben duidelijk één van hen geworden…
Nodig voor 2 kleinere taarten (diam. 20 cm ongeveer)
Voor het deeg:
130 g koude boter, in blokjes
200 g bloem
60 g poedersuiker
Voor de vulling:
180 g donkere chocolade (min. 70% cacao)
130 g boter
4 eieren
1,5 el cacaopoeder
100 g suiker
250 g kastanjepuree
Voor de garnering:
1 kl kaneelpoeder
1/2 kl kruidnagel
1 kl gemberpoeder
1 kl chilipeper
3 el cacaopoeder
1 el poedersuiker
Een snufje zeezout
Werkwijze
Verwarm de oven voor tot 180° C.
Voor het deeg:
Doe de boter, bloem en poedersuiker in een keukenmachine en laat enkele minuten kneden tot een stevig deeg.
Kneed het deeg nog even kort na met de hand, wikkel het in plasticfolie en laat het in de koelkast minimum 15 minuten rusten. Druk het deeg in een ingevette springvorm van 24 cm doorsnede (of in 2 ingevette springvormen van 20 cm diameter), waarbij je de randen goed naar omhoogduwt. Bak de bodem 15 minuten en haal hem uit de oven.
Voor de vulling:
Breng een bodem water in een ruime pan aan de kook. Zet een vuurvaste kom op de pan en smelt de chocolade met de boter au bain-marie. Haal de kom van het vuur. Splits de eieren. Roer één voor één de 4 dooiers door het boter-chocolademengsel. Voeg het cacaopoeder, 50 g fijne kristalsuiker en de kastanjepuree toe. Roer goed door elkaar.
Klop in een schone kom 4 eiwitten stijf. Voeg beetje bij beetje 50 g fijne kristalsuiker toe. Klop tot het schuim pieken vormt en glanst. Spatel het eiwit voorzichtig in 2 of 3 keer door de chocolademassa. Schep het mengsel op de taartbodem. Plaats de taart in het midden van de oven en bak hem in 25 minuten gaar. 25 minuten is de tijd voor een grote taart. Onze 2 kleinere taarten van 20 cm gingen er maar een 18-tal minuutjes in. Laat afkoelen op een rooster.
Voor de garnering:
Roer in een kommetje alle ingrediënten door elkaar. Strooi dit mengsel met behulp van een theezeefje over de taart.
Bron: recept van Klara Libert van De Keyser en De Kok.
Wat een interessant recept! Taart met kastanje is helemaal nieuw voor mij, maar toch lijkt het me wel heel lekker en origineel.
Dit jaar heb ik mijn kastanjes in kroketjes voor bij een wildmenu verwerkt. Maar inderdaad, kastanjes zijn eerder zoet, en ietwat melig, en dus veel beter te gebruiken in een zoet gerecht. Deze taart ga ik zeker eens proberen.
Smakelijk!
Ik heb gegaarde kastanjes gekocht, hoe zou je de kastanjepuree maken?
Vielleicht ist das ein Rezept für sie.
300 g Maronen
30 g weiche Butter oder vegane Margarine
2 EL flüssiger Honig oder Agavendicksaft
1 Päckchen Vanillezucker
3 EL (vegane) Sahne
das Mark einer halben Vanilleschote
eine Prise Salz
oder
400 g vorgegarte Maronen (vakuumiert)
150 g Zucker
175 ml Ahornsirup
200 ml kaltes Wasser
1 TL Vanilleextrakt
1 Prise Meersalzflocken
oder
https://www.franzoesischkochen.de/creme-de-marrons-ou-confiture-de-chataignes-kastanien-creme-oder-marmelade/
Vielen dank, Gabriel! <3