Hap en Tap logo zonder streep

Lavendel macarons met witte chocolade

12 jul 2015 | Gebak en koekjes, Zoet

Eerst was er de pin van mijn collega Veerle met de nogal dringende opdracht: ‘dees moeten we eens maken’. Daarna was er het potje lavendelbloemen dat ik kocht bij The Flavor Shop. Toen ik een week later aan de Mont Ventoux logeerde, vond ik er een passende Provence keukenhanddoek als prop voor mijn foto. Tot slot volgde nog een doorgedreven zoektocht naar paarse kleurstof: 3 Aveve’s later was ik zover. Ik kon eraan beginnen. I love it when things come together!

Het enige dat voorlopig nog ontbrak, was tijd. Door een onverwacht gecancelde kookles kwam die er vroeger dan verwacht, al was de heetste dag van het jaar (zoniet van de eeuw en zelfs sinds de metingen) misschien niet ideaal om in een toch al bloedhete keuken ook nog eens de oven aan te zetten.

Ik las het recept nog even door en toen brak het (angst)zweet me nog meer uit: “When you’re ready to make the macarons, do so in a dry, climate controlled room. Like chocolate, macarons don’t perform well in humidity. If you’re making these in the summer, turn up the a/c for several hours before you start.” Euh, de airco aanzetten? Ik héb helemaal geen airco. Alleen maar een aftands ventilatorke. Ach, no sweat, no glory!

Nu heb ik al regelmatig macarons gemaakt, telkens met succes. Maar ik weet dat er veel kan misgaan. Met een bang hartje begon ik eraan. Paars-witte macarons? Waren die niet bij voorbaat gedoemd om te mislukken? 😉 Wie mijn blog volgt, begrijpt waar deze opmerking vandaan komt. Voor wie hem niet volgt, deze korte kanttekening: ik ben een clubsupporter in hart en nieren. ‘Onze’ kleuren zijn blauw en zwart. De kleuren van de grootste rivaal zijn paars-wit.

Paars komt er bij mij dus nooit in. Niet voor kleren. Ik koop zelfs geen Always maandverband, wegens the wrong colour. 😉 Maar voor deze lavendelmacarons wilde ik wel een uitzondering maken. Voor een keer. Wel, ik heb het me niet beklaagd. Ze waren keilekker. En “opeten” is dat niet wat we gaan doen met die mannen van Anderlecht dit seizoen? 😉

 

Nodig voor een 20-tal macarons

Lees eerst mijn tips even door voor je van start gaat.

180 g fijngemalen amandelpoeder
240 g poedersuiker
2 g zeezout
1 snuifje ‘cream of tartar’ (facultatief, dit kan weggelaten worden)
140 g of 150 ml eiwit van bio eieren (van ca. 4 grote eieren)
3 g eiwitpoeder (ook dit kan weggelaten worden)
80 g rietsuiker
Enkele druppels paarse kleurstof (denk eraan, de kleur wordt minder fel tijdens het bakken, je mag dus gerust een extra druppeltje in het beslag laten vallen)

Zeef het amandelpoeder, de poedersuiker en het zout en zet het apart.

Doe het eiwit (eventueel met de cream of tartar en het eiwitpoeder als je dat hebt) in de kom van een staande mixer met klopper. Klop de eiwitten los op de laagste stand. Drijf de snelheid geleidelijk op tot medium hoog. Wanneer de eiwitten beginnen vorm te krijgen, voeg je de rietsuiker en de kleurstof toe. Blijf kloppen tot de eiwitsneeuw stijve, glanzende pieken vormt.

Vouw de eiwitten met een spatel door de droge ingrediënten.

Doe het beslag in een spuitzak met spuitmondje #5 en spuit macarons van ca. 4 cm diameter op een silicone bakmatje. Laat het deeg gedurende 30 minuten à 1 uur drogen.

Verwarm de oven voor op 140° C (hier wijkt mijn recept af van het originele) en bak de macarons gedurende 20 minuten, waarbij je de bakplaat halfweg omkeert.

Laat afkoelen op een rooster. Wanneer ze volledig zijn afgekoeld, kan je ze makkelijk van het bakmatje halen. Gebruik geen spatel, je zou de voetjes kapotmaken en die geven de macarons net hun speciale look).

 

Vulling

180 g witte chocolade, gehakt
100 ml of 80 g room 40% vet
3 g gedroogde lavendelbloemetjes geschikt voor voeding
15 g zachte gezouten boter, in blokjes

Doe de gehakte chocolade in een kom. Warm de room op met de lavendel en laat gedurende 3 à 5 minuten trekken tot je de gewenste lavendelsmaak krijgt. Zeef en verwijder de lavendel.

Doe de room terug in de pan en breng zachtjes aan de kook. Giet de kokende room over de chocolate en roer tot de chocolade smelt. Als het niet lukt om de chocolade meteen te smelten, kan je de chocolade opwarmen in de microgolf met intervallen van 10 seconden, waarbij je tussenin roert, tot de chocolade volledig gesmolten is.

Roer er de boter onder. Laat afkoelen tot de ganache dikker wordt, maar wel smeerbaar blijft.

Smeer de gewenste hoeveelheid (of spuit, dat deed ik) tussen twee macaronschijven en druk zachtjes aan.

Bon appétit!

Bron: recept van de blog Fresh New England.

 

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

MIS GEEN ENKEL RECEPT!

Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

Voeg je bij 4.550 andere abonnees

ARCHIEF

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Insta inspiration

Lavendel macarons met witte chocolade

by Myriam time to read: 3 min
0