Hap en Tap logo zonder streep
Creme brulee

Crème brûlée met chocolade en gekarameliseerde bloedsinaasappel

27 feb 2015 | Dessert, Zoet

Ik sprak jullie al over mijn Pinterest verslaving. Ik heb het erg zitten. Dagelijks ben ik aan het pinnen. Een dag niet gepind, is een dag niet geleefd. 😉 Wat een schatkamer aan inspiratie! Wat een mooie foto’s! Die van mij zijn echt kneusjes in vergelijking met de pareltjes die op Pinterest circuleren…

Ik heb 9 foodgerelateerde borden: Food I already made and that is worth sharing (zeg maar recepten van deze blog waarvan ik de foto net mooi genoeg vind om niet helemaal met het schaamrood op de wangen te staan), Food Must Make, Must Make Macarons, I scream for Icecream, I bundt, you bundt, we bundt!, Jingle Bells, Nutella Yumms, Sweet tooth en Baking Heaven.

In de categorie Food Must Make worden alle receptjes ondergebracht die geen dessert, zoet of gebak zijn. Dat zijn er momenteel 69. In alle overige categorieën steken 814 pins… Het is wel duidelijk, zeker? Mocht ik vandaag met pensioen gaan en àlle dagen iets maken, dan ben ik 3 jaar ‘zoet’. Hihi, ik ben trots op mijn woordkeuze…

Het fijne aan Pinterest is dat het ‘ding’ je na een tijdje kent en dan krijg je dagelijks een mailtje met nieuwe borden of pins die je waarschijnlijk leuk zult vinden… En of! En zo kwam het dat ik vorige week deze suggestie in mijn mailbox kreeg. Waaaaaw! Chocolade + crème brûlée + bloedsinaasappel? Zag ik dat goed? Dat moest wel een kanjer zijn. En dat was het ook. Alleen die foto weer he… Een kneusje is nog zacht uitgedrukt deze keer, vind ik… 🙁 Allez, toch in vergelijking met de originele foto’s. Daar ga je toch gewoon je scherm van aflikken? Ik heb het geprobeerd. Valt dik tegen!

Nodig voor 2 à 3 porties

Voor de chocoladelaag:
30 g fijngehakte pure chocolade (65-70% cacao)
60 ml slagroom

Voor de crème brûlée:
236 ml slagroom
1/2 kl bloedsinaasappelzeste (van een 1/2 medium bloedsinaasappel)
Het merg van 1/2 vanillestok
3 grote dooiers
30 g suiker
Een snuifje zout

Voor de afwerking:
Enkele el rietsuiker
1-2 kleine bloedsinaasappels

Werkwijze

Doe eerst wat voorbereidend werk:
Plaats een rooster in het midden van de oven die je voorverwarmt bij 150° C. Neem 2 of 3 hittebestendige schaaltjes, een kleine sauspan en een stuk aluminiumfolie. Breng een ketel met water aan de kook.

Maak de chocoladelaag:
Doe de gehakte chocolade in een kleine kom. Breng in een kleine sauspan de room net tot tegen het kookpunt op een middelhoog vuur, terwijl je af en toe roert. Giet de warme room over de chocolade en wacht 1 minuut. Roer dan de chocolade en room om tot je een glad mengsel bekomt.

Giet de vloeibare chocolade in de schaaltjes en zet deze even in de diepvriezer zodat de chocolade kan opstijven.

Maak de crème brûlée:
Doe nu in dezelfde sauspan de room, sinaasappelzeste en het merg van de vanillestok. Warm de mengeling op een middelhoog vuur op, terwijl je regelmatig roert tot er kleine belletjes aan de rand ontstaan en de mengeling warm is en stoomt. Neem de pan van het vuur, zet er een deksel op en laat 10 minuten trekken.

Doe ondertussen de dooiers in een mengkom en klop er de suiker en het zout onder tot je een egale massa bekomt. Giet de warme room er nu beetje bij beetje bij, terwijl je constant klopt. Passeer de mengeling door een fijne zeef (druk goed aan zodat je alle smaken meehebt) en doe ze in een kan. (Je kan de vanillestok afspoelen en gebruiken om er vanillesuiker of -extract van te maken).

Plaats de afgekoelde schaaltjes met de chocolade in een braadslee en verdeel de crème brûlée mengeling over de schaaltjes. Dek af met de aluminiumfolie, prik er een paar gaten in en draai een hoek om. Plaats de braadslee op het rooster in de oven en giet nu voorzichtig kokend water in de braadslee tot halfweg de hoogte van de schaaltjes. Sluit de oven en bak de schaaltjes tot de crème wiebelt wanneer je eraan schudt, dit is na zo’n 25 à 35 minuten. Let op dat je de crème niet overbakt of hij zal korrelig worden. Wanneer er belletjes verschijnen aan de rand van de crèmes, haal ze dan onmiddellijk uit.

Haal de schaaltjes uit de oven en laat ze afkoelen tot je ze makkelijk uit het water kunt halen. Laat ze daarna volledig afkoelen. Dek ze af met plasticfolie en laat ze vast worden gedurende 2 à 4 uur of tot maximum 3 dagen in de koelkast.

Werk de crèmes af:
Besprenkel de afgekoelde crème met genoeg suiker om een egaal laagje erop te vormen. Kantel het schaaltje en schud ermee om de suiker netjes te spreiden. Gebruik een bunzenbrander om de suiker te karameliseren. Wanneer de suiker zwart wordt, moet je de brander verderaf houden. Maak mooie draaibewegingen om de hele bovenkant te kleuren. Schep nu nog een tweede laagje suiker erop. Hierdoor krijg je een dikke laag die heerlijk kraakt. Herhaal voor de overige crème brûlée(s). Laat 10 à 20 minuten afkoelen zodat het laagje kan hard worden en de crème terug volledig afkoelen.

Snij ondertussen de uiteinden van de bloedsinaasappelen af en plaats de sinaasappel met een afgesneden zijde op een snijplank. Gebruik een scherp (gekarteld) mes om de schil en het witte velletje te verwijderen, waarbij je de kromming van de sinaasappel volgt. Wanneer de schil verwijderd is, leg je de sinaasappel op z’n zijkant en snij je hem in plakken van ca. 0,5 cm dik.

Leg 2-3 plakjes op elke crème brûlée, besprenkel met nog een koffielepel suiker en brand ze af met een bunzenbrander. Serveer meteen.

Bron: recept van de blog The Bojon Gourmet

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

MIS GEEN ENKEL RECEPT!

Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

Voeg je bij 4.541 andere abonnees

ARCHIEF

1 Reactie

  1. Peggy Bogaerts

    Wel wat werk precies maar wel de moeite waard want dit lijkt heerlijk !

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Insta inspiration

Crème brûlée met chocolade en gekarameliseerde bloedsinaasappel

by Myriam time to read: 4 min
1