Foie gras gaat bijzonder goed samen met chocolade. (Dat bleek ook al in dit recept: praline van foie gras met chocoladecoulis). En met peperkoek. (Zoals in dit recept: foie gras sterren). En zo’n ouderwets torentje, een millefeuille, (klinkt chiquer) is toch nog altijd mooi, niet?
Gerecht gepresenteerd op tableware van designer Roos Van de Velde voor Serax.
Nodig voor 4 millefeuille
100 g pure chocolade met minimum 70% cacao
1 blok foie gras van eend
1 peperkoek
Een beetje fleur de sel
4 hele roze peper bollen
Werkwijze
Leg enkele vellen rhodoïd klaar (stevige plastic).
Laat in een kookpot de chocolade smelten au bain marie. Lepel enkele eetlepels gesmolten chocolade op de rhodoïd waarbij je zorgt voor voldoende tussenruimte.
Leg hierop nu een tweede vel rhodoïd. Druk elk hoopje gesmolten chocolade zachtjes aan waarbij je een cirkel vormt met je vinger.
De chocolade zal zo een zeer fijn plaatje vormen.
Leg de rhodoïd met deze plaatjes gedurende 30 min in de koelkast.
Steek ondertussen de sneetjes peperkoek uit met een uitsteekring of een glas.
Rol de peperkoekcirkels lichtjes uit met een deegrol en houd de sneetjes apart.
Steek met een uitsteekring 8 dunne plakjes foie gras (of faux gras) uit en houd apart.
Maak de rhodoïd vellen los van de chocoladeplaatjes en start met de opbouw van de millefeuille.
Plaats in het midden van elk bord een fijn chocoladeplaatje, vervolgens een sneetje peperkoek, een sneetje foie gras (of faux gras) en ga zo door. Eindig met een chocoladeplaatje.
Bestrooi elke millefeuille met wat verkruimelde peperkoek.
Plaats bovenop elk torentje een roze peperbol.
Tips:
Je kan in de plaats van rhodoïd ook een vel stevig plastic gebruiken, zoals een nieuw tussenschot voor in een klasseermap bvb.
Bron: recept van de site Cuisine AZ
En hopla ! Nog eentje voor mijn to-do lijstje ! Ziet er zalig uit. Ik vrees dat ik met kerstmis voor een hele moeilijke keuze sta. Dank je 🙂
Graag gedaan, Marie-Paule. Morgen volgt er nog eentje: een klassiek soepje, maar o zo lekker en op voorhand te maken. ’t is zelfs van moeten. 😉
Groetjes
Myriam
Ziet er fantastisch uit! Ik wil dit heel graag eens klaarmaken, maar mijn huisgenoten houden helemaal niet van peperkoek. Is brioche eventueel een waardig alternatief?
Dag Karen
Je zou je brioche kunnen bakken in wat boter met een snufje kaneel of speculooskruiden.
Succes en smakelijk!
Myriam
Dankjewel, ik zal het zeker eens proberen!