Millefeuille van foie (of faux) gras met chocolade

door | dec 15, 2016 | Voorgerecht, Voorgerecht met vlees

Dit recept printen? Print dit recept
Millefeuille van foie (of faux) gras met chocolade
Wanneer ik geen inspiratie meer zou hebben (wat in de eerste 10 jaar niet dreigt te gebeuren als ik mijn TO DO-lijst bekijk), dan zijn er nog altijd mijn collega’s om ideetjes in mijn oren te fluisteren. Zo kwam Yulia vorige week aandraven met een mouthwatering foto op Pinterest, die van deze millefeuille van foie (of faux) gras. Het toeval wilde dat ik in mijn kookles op maandag nog foie gras pareltjes – letterlijk en figuurlijk – gemaakt had met 3 verschillende ‘jasjes’: eentje met mango, eentje met framboos en eentje met chocolade. Die laatste versie was veruit de lekkerste. Mijn persoonlijke mening.

Foie gras gaat bijzonder goed samen met chocolade. (Dat bleek ook al in dit recept: praline van foie gras met chocoladecoulis). En met peperkoek. (Zoals in dit recept: foie gras sterren). En zo’n ouderwets torentje, een millefeuille, (klinkt chiquer) is toch nog altijd mooi, niet?

Gerecht gepresenteerd op tableware van designer Roos Van de Velde voor Serax.

 

Millefeuille van foie (of faux) gras met chocolade

 

Nodig voor 4 millefeuille

100 g pure chocolade met minimum 70% cacao
1 blok foie gras van eend
1 peperkoek
Een beetje fleur de sel
4 hele roze peper bollen

 

Werkwijze

Leg enkele vellen rhodoïd klaar (stevige plastic).

Laat in een kookpot de chocolade smelten au bain marie. Lepel enkele eetlepels gesmolten chocolade op de rhodoïd waarbij je zorgt voor voldoende tussenruimte.

Leg hierop nu een tweede vel rhodoïd. Druk elk hoopje gesmolten chocolade zachtjes aan waarbij je een cirkel vormt met je vinger.

De chocolade zal zo een zeer fijn plaatje vormen.

Leg de rhodoïd met deze plaatjes gedurende 30 min in de koelkast.

Steek ondertussen de sneetjes peperkoek uit met een uitsteekring of een glas.

Rol de peperkoekcirkels lichtjes uit met een deegrol en houd de sneetjes apart.

Steek met een uitsteekring 8 dunne plakjes foie gras (of faux gras) uit en houd apart.

Maak de rhodoïd vellen los van de chocoladeplaatjes en start met de opbouw van de millefeuille.

Plaats in het midden van elk bord een fijn chocoladeplaatje, vervolgens een sneetje peperkoek, een sneetje foie gras (of faux gras) en ga zo door. Eindig met een chocoladeplaatje.

Bestrooi elke millefeuille met wat verkruimelde peperkoek.

Plaats bovenop elk torentje een roze peperbol.

 

Tips:

Je kan in de plaats van rhodoïd ook een vel stevig plastic gebruiken, zoals een nieuw tussenschot voor in een klasseermap bvb.

 

Bron: recept van de site Cuisine AZ

Related Post

Hap en Tap Belgian food blog awards 2017

MIS GEEN ENKEL RECEPT!

Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

Voeg je bij 2.026 andere abonnees

Archief

  • 2021 (118)
  • 2020 (190)
  • 2019 (201)
  • 2018 (204)
  • 2017 (206)
  • 2016 (210)
  • 2015 (213)
  • 2014 (203)
  • 2013 (214)
  • 2012 (119)
Keukenrecepten

5 Reacties

  1. Marie-Paule Matthys

    En hopla ! Nog eentje voor mijn to-do lijstje ! Ziet er zalig uit. Ik vrees dat ik met kerstmis voor een hele moeilijke keuze sta. Dank je 🙂

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Graag gedaan, Marie-Paule. Morgen volgt er nog eentje: een klassiek soepje, maar o zo lekker en op voorhand te maken. ’t is zelfs van moeten. 😉
      Groetjes
      Myriam

      Antwoord
  2. Karen

    Ziet er fantastisch uit! Ik wil dit heel graag eens klaarmaken, maar mijn huisgenoten houden helemaal niet van peperkoek. Is brioche eventueel een waardig alternatief?

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Dag Karen
      Je zou je brioche kunnen bakken in wat boter met een snufje kaneel of speculooskruiden.
      Succes en smakelijk!
      Myriam

      Antwoord
      • Karen

        Dankjewel, ik zal het zeker eens proberen!

        Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Millefeuille van foie (of faux) gras met chocolade

by Myriam Minne time to read: 2 min
5
%d bloggers liken dit: