Foodblogswap: Schoorsteencake

Het was echt alweer een hele tijd geleden dat ik nog deelnam aan de Foodblogswap. Veel te lang geleden! In heel 2014 zelfs maar 1 keer. Shame on me! Voor lezers die niet weten wat een Foodblogswap is: door een speling van het lot krijg je een blog toegewezen waarvan je dan een recept moet maken. Ik vind dit bijzonder leuk om te doen: eerst en vooral leer ik zo nieuwe blogs kennen. Anderzijds vind ik het ook altijd spannend om te zien wat iemand anders over mijn blog schrijft en wat hij/zij ervan klaarmaakt.

Ook deze keer was het lot mij gunstig gezind en kreeg ik 4 Pure van Andrea Janssen toegewezen. Nu volg ik 4 Pure al langer. Ik maakte er zelfs ooit dit gerechtje van klaar en jullie vonden dat blijkbaar helemaal top, want het werd het meest bekeken recept van het afgelopen jaar! Nu ja, jullie hebben groot gelijk, hoor. Andrea maakt de lekkerste dingen en brengt die dan ook nog eens prachtig voor de camera. De kleuren spatten van het scherm!

Het werd dan ook een moeilijke keuze voor mij. Ik surfte me murw op haar blog. Haar aantal pageviews zullen een flinke vlucht genomen hebben. 😉 Wat een prachtrecepten allemaal. En toen botste ik op dit ‘specialleke’: een schoorsteencake. Een wàt? Een schoorsteencake. Ik ga hier niet herhalen van waar dit gebak afkomstig is, daarvoor kan je terecht bij Andrea. Wat ik wel wil verklappen: ik heb me mijn keuze niet beklaagd. Ik zou het eerder een koekje dan een cake noemen, daarvoor is het deeg te krokant. Maar lekker, dat is het zeker. Ze hebben smaak, die Roemenen. En Andrea ook. Maar dat wist ik dus al!

Ingrediënten

Voor de cakes:
240 g bloem
2 kl gist
2 el suiker
1/8 kl zout
1 ei (L), kamertemperatuur
3 el (45 g) gesmolten boter
120 ml handwarme melk (37° C)

Voor de topping:
Gesmolten boter
Suiker (of bresilienne, of kokos, of kaneelsuiker,…)

Werkwijze

Doe de melk, 3/4 kl suiker en de gist in de kom en laat 5 tot 10 minuten staan. Na deze tijd horen er luchtbelletjes te verschijnen (dat betekent dat de gist werkt). Ga dan verder.

Meng in een tweede kom bloem, zout en de rest van de suiker en meng door elkaar. Voeg dan aan deze kom het gistmengsel, het ei en de boter toe. Meng tot je een deeg krijgt en kneed het dan nog 5 minuten door. Het deeg hoort plakkerig te zijn en te blijven.

Laat 1 uur op een warme plaats laten rijzen.

Verwarm de oven voor op 190° C.

Bedek een deegroller met aluminiumfolie. Wrijf de folie met een borsteltje in met gesmolten boter.

Pak 1/4 deel van het deeg (ongeveer 110 g) en rol dit uit op een bebloemd oppervlak tot een cirkel met een dikte van ongeveer 4 mm dik.

Snij met een pizzasnijder in een lang lint van ca 13 mm breedte (begin van buiten en werk naar binnen toe).

Draai 1 van de uiteinden om de deegroller en rol de rest van het deeg om de roller, waarbij je het deeg naast elkaar legt om de deegroller heen. Rol de roller op het oppervlak heen en weer, zodat het deeg goed blijft zitten en nog wat dunner wordt.

Smeer de buitenzijde in met gesmolten boter en rol de cake door de suiker.

Leg de deegroller op een cakeblik (zodat de cake los ligt van het rooster) en bak gedurende 20 minuten tot de cake mooi bruin wordt. Draai de cake elke 5 minuten, zodat een andere zijde bovenkomt. Rol meteen nogmaals door de suiker (of in mijn geval door de pralin) en haal de cake van de deegroller (het zou er eenvoudig moeten afglijden) en laat afkoelen tot kamertemperatuur.

Tip: je kunt de cake ook afwerken met nootjes (walnoten en amandelen), kokos, kaneel,… Na de laatste stap smeer je de cake nogmaals in met gesmolten boter en dan rol je hem door de topping naar keuze.

Bron: de blog 4 Pure.

 

Related Post

Tags: , ,

Foodblogswap: Schoorsteencake

by Myriam time to read: 3 min
6
%d bloggers liken dit: