Hap en Tap logo zonder streep
Hart van witte chocolademousse met een hart van tomaat en aardbei

Hart van witte chocolademousse met een hart van tomaat en aardbei

30 jan 2022 | Gebak en koekjes, Zoet

Ik probeer zoveel mogelijk mijn werk en blog gescheiden te houden, maar soms lukt dat niet. Toen Christophe van Elvea me mailde met de vraag of ik een dessert met tomaten wilde maken voor een long read in Het Laatste Nieuws, want dat hij in de shit zat doordat een blogster vrij last-minute had moeten afhaken, kon ik hem toch niet in de steek laten? Elvea is al sinds jaar en dag klant van mijn werkgever en Christophe is een supersympathieke kerel. Dus zei ik ja, al was dat – in eerste instantie – niet met volle overtuiging. Een dessert met tomaten, begot? Maar hoe langer ik erover nadacht, hoe enthousiaster ik werd. Uiteindelijk kwam ik uit op dit hart van witte chocolademousse met een hart van tomaat en aardbei.

Ik verklapte het geheime ingrediënt niet aan mijn proevers en die smulden het hart van witte chocolademousse tot de laatste kruimel op, inclusief het verrassende hartje!

Wil je dit dessert maken, dan heb je de siliconenvorm Amorini 100 van Silikomart en de siliconen vorm – halve bol – Ø40 mm nodig. Zie je die ‘investering’ niet zitten, dan kan je het dessert natuurlijk serveren in een glaasje. Maar jouw geliefde is zo’n mooi hart wel waard, toch? En jij hebt er weer een vorm bij. Dubbele win! 😉

Van het cacaodeeg houd je veel over, maar je kan moeilijk minder maken. Het deeg bewaart wel lang in de diepvries.

Onder het recept vind je een foto van mijn “gebroken hart”.

Hart van witte chocolademousse met een hart van tomaat en aardbei
Hart van witte chocolademousse met een hart van tomaat en aardbei

Hart van witte chocolademousse met een hart van tomaat en aardbei

Gang Nagerecht
Keuken Frans
Porties 8 harten

Equipment

  • Staafmixer

Ingrediënten
  

Voor de compote van tomaat en aardbei:

  • 75 g aardbeien
  • 50 g Elvea Cubetti met basilicum
  • 15 g suiker
  • 2,5 g pectine
  • 25 g verse aardbeien, in brunoise

Voor de witte chocolademousse:

  • 200 g volle room
  • 65 g volle melk
  • 70 g witte chocolade
  • 50 g eidooiers
  • 10 g suiker
  • 3 g gelatineblaadjes
  • 1 vanillestokje

Voor de afwerking:

  • Witte en roze velours spray
  • Basilicum
  • Eventueel een chocolade versiering

Voor de cacaobodem:

  • 90 g poedersuiker
  • 25 g ongezoet cacaopoeder
  • 120 g zachte boter
  • 2 g zout
  • 30 g amandelpoeder
  • 1 ei
  • 210 g bloem type 55

Instructies
 

Voor de compote van tomaat en aardbei:


  • Snijd de aardbeien in stukjes en leg die in een pan.
  • Voeg de Elvea Cubetti met basilicum toe en de suiker die je vooraf gemengd hebt met de pectine.
  • Breng aan de kook en laat koken tot je een gladde coulis hebt. Om dit te versnellen zet je er even je staafmixer in.
  • Haal de pan van vuur en voeg de brunoise van verse aardbeien toe.
  • Schenk de compote in de silicone vormen in de vorm van een halve bol. Zet in de diepvries om op te stijven.

Voor de witte chocolademousse:


  • Week de gelatine in koud water.
  • 
Neem een ruime kom en klop met de garde een 'ruban' van de eidooiers en de suiker. Het mengsel moet bleek worden en in lintvorm van de garde lopen.
  • Breng intussen de volle melk met de vanillestok aan de kook in een pannetje. Haal de pan van het vuur zo gauw de melk kookt.

  • Voeg de kokende melk toe aan de ruban in de kom, roer goed door en giet het mengsel opnieuw in de pan. Laat het op een zacht vuurtje indikken. Je hebt de juiste dikte bereikt als je met je vinger een streep kan trekken in de crème op de rug van een houten lepel.
  • Voeg dan van het vuur de in stukjes gebroken witte chocolade toe en de zachte en uitgelekte gelatine. Meng goed tot alles goed is gesmolten. Laat afkoelen tot kamertemperatuur.
  • Klop de slagroom stijf. Spatel die voorzichtig door de afgekoelde witte chocoladeroom.
  • De mousse is klaar. Schep de mousse voor het gemak in een spuitzak.

Stel nu je dessert samen:

  • Giet de vanillemousse tot 3/4 van de hoogte van de vorm en plaats er de bevroren compote in met de bolle kant naar onderen. Bedek met de rest van de mousse. Strijk glad en laat minimaal 5 uur opstijven in de vriezer.

Afwerking

  • Haal de mousses diepgevroren uit de silicone mal en spuit er meteen veloursspray over.
  • Laat de desserts nu gedurende een 4-tal uur ontdooien in de koelkast.
  • Werk net voor het serveren af met een blaadje basilicum en een chocolade versiering. Zet het hart desgewenst op een cacaobodem (zie hieronder).

Voor de cacaobodem:

  • Je kan dit recept maken met je staande mixer uitgerust met de K-klopper of met de hand in een kom.
  • Zeef de poedersuiker met het cacaopoeder.
  • Doe de zachte boter, de poedersuiker, het cacaopoeder, het zout en het amandelpoeder in je kom. Mix op lage snelheid.
  • Voeg het ei toe en blijf mixen. Als je deeg niet erg homogeen is, schraap dan het deeg los van de bodem van je kom.
  • Voeg de bloem toe en kneed op middelhoge snelheid. Het is beter om zo min mogelijk te kneden en te stoppen zodra de bloem in het mengsel is opgenomen, ook als het geen mooie deegbal vormt. Hoe meer je mixt, hoe meer je deeg kruimelig, moeilijk om mee te werken en broos wordt als het gebakken is.
  • Wikkel vervolgens je deeg in vershoudfolie. Plet de bal met de palm van je hand om een zo plat mogelijke schijf te krijgen. Hierdoor wordt je deeg heel compact, heeft het ongeveer de juiste vorm om het uit te spreiden en koelt het sneller af in de koelkast. Laat je deeg een uurtje rusten in de koelkast.
  • Bebloem je werkoppervlak en je deeg en rol het dan dun uit. Steek met een hartjesvorm 8 hartjes uit het deeg.
  • Verwarm je oven voor op 170° C, prik je deeg in met een vork om luchtbellen tijdens het bakken te voorkomen en bak je bodems gedurende 15 min.

Notities

De witte en roze velours spray vind je eveneens in mijn favoriete bakwinkel.
Trefwoord aardbeien, chocolademousse, Elvea, tomaten, Valentijn, Valentijnsmenu, Valentijnsmenu 2022, witte chocolade, witte chocolademousse

Hart van witte chocolademousse met een hart van tomaat en aardbei

Bron: recept gerealiseerd in samenwerking met Elvea. Lees mijn disclaimer hier

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

MIS GEEN ENKEL RECEPT!

Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

Voeg je bij 3.337 andere abonnees

ARCHIEF

2 Reacties

  1. Francis Thole

    Kun je ook agar agar gebruiken ipv pectine?
    Complimenten voor uw fantastisch mooie receptuur!

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Je kan gewoon kiezen voor confituursuiker die je in de supermarkt vindt, Francis!

      Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Hart van witte chocolademousse met een hart van tomaat en aardbei

by Myriam Minne time to read: 4 min
2
%d bloggers liken dit: