Ik hol momenteel weer als een kieken zonder kop achter de feiten aan. So many things to do, so little time. Zondag wil (lees: moet) ik mijn Valentijnsmenu al posten en ik heb nog maar 1 hoofdgerecht gepubliceerd. Dat is compleet not done! Ik wil jullie wel de keuze laten he en dan nog bij voorkeur tussen vis en vlees. Dus, dan maar snel over naar deze heerlijke kip. Als je geliefde hier geen kippenvel van krijgt, weet ik het ook niet meer! Haha!
Dit recept voor kip heeft 2 voordelen: ten eerste, het is snel klaar. En ten tweede, je hebt 2 keer champagne nodig. 1 x rosé champagne en 1 x ‘gewone’ champagne. Maar je hebt er niet zo heel veel van nodig. Dussssss, de restjes kan je gewoon opdrinken als aperitiefje. Zo kom je al helemaal in de mood voor een romantische avond!
Mis je een aardappelgarnituur? Kies dan bvb. voor de gefrituurde aardappelblokjes van dit recept. Anderzijds is deze kip met cantharellen lekker light en ligt ze niet zwaar op de maag. Zo val je na het eten niet meteen als een blok in slaap. Want dat is toch het laatste dat je wil op Valentijnsavond? ?
Ik presenteerde het gerecht op een Sanodegusto bord, een gepatenteerd bord dat maar liefst 30 min warm blijft, waardoor je ruimschoots de tijd hebt om het gerecht in alle rust te dresseren!
Kip en cantharellen met champagne soja saus
Ingrediënten
Voor de kip:
- 4 kippendijen (met vel en bout)
- Zout
- Versgemalen peper
- Dragon
- Tijm
- Rozemarijn
- 3 sjalotjes, gehalveerd
- 4 teentjes knoflook
- 2,5 dl rosé champagne
- 1 el olijfolie
Voor de wok:
- 2 schorseneren, geschild, gesneden en in plakjes van 1 cm
- 100 g cantharellen
- 2 teentjes knoflook, in dunne plakjes
- 4 sjalotten, in vieren gesneden
- 2 el witte balsamico
- Olijfolie om te koken
- Druivenpitolie
Voor de champagne sojasaus:
- Sappen uit de pan
- 1,2 dl champagne
- 3 el zoutarme sojasaus
- 1 stuk galangawortel
- 1 droge mandarijnenschil
- 1 el honing
- 2 el volle room of zure room
Als garnituur:
- 1 doosje bramen
- Microgreens
- 2 lenteuitjes, schuin versneden in plakjes van 1/2 cm
Instructies
Voor de kip:
- Kruid de kip met een snufje zeezout en gemalen zwarte peper.
- Verhit olijfolie in een middelgrote gietijzeren koekenpan op hoog vuur. Leg de kip in de koekenpan, met de velkant naar onder en bak gedurende 2 min.
- Zet het vuur lager tot middelhoog. Ga door met bakken met de velkant naar onder, terwijl je de kippendijen af en toe verplaatst. Draai de pan om de warmte gelijkmatig te verdelen tot het vel goudbruin wordt gedurende ca. 5 min.
- Leg de kippendijen, met de velzijde naar boven, in een braadpan bovenop verse tijm, rozemarijn en takjes dragon. Voeg de 4 teentjes knoflook en de 3 gehalveerde sjalotjes toe en breng op smaak met knoflookpoeder (optioneel).
- Schenk 3/4 van de rosé champagne over de dijen. Rooster gedurende 15 min, draai de kip om en voeg de resterende 1/4 van de champagne toe.
- Gaar de kip gedurende 10 min, waarbij je ze 1 keer bedruipt. De interne temperatuur moet 75° C bedragen.
- Haal de kippendijen uit de pan wanneer ze gaar zijn en laat afgedekt 10 min rusten.
Voor de champagne sojasaus:
- Plaats de eerste 5 ingrediënten in een pan met dikke bodem, laat inkoken en voeg de zure room of volle room en een beetje boter toe.
- Passeer de saus door een zeef en zet opzij tot het serveren.
Voor de wok:
- De de olie in een wok of koekenpan en roerbak de sjalotten, schorseneren en cantharellen op middelhoog vuur. Kruid naar smaak.
- Laat een paar minuten bakken en voeg dan de in plakjes gesneden knoflook en balsamico toe. Laat nog een paar minuten meebakken tot ze goudbruin zijn.
- Haal de wok van het vuur.
Voor de afwerking:
- Verwijder het bot.
- Schik de gewokte cantharellen in het midden van het bord en leg er de ontbeende kippendij op.
- Lepel de saus rondom en over de gewokte groenten.
- Voeg de plakjes lente-ui en bramen toe.
- Werk de kip af met microgreens.
Bron: recept van Gayle Quan gevonden op de website Cookniche.
Myriam, waar koop je galangawortel? Droog de de mandarijnenschil zelf?
Groeten,
Lena
Dag Lena,
Ik heb een snufje poeder van galangawortel toegevoegd. Dat kocht ik ooit in een Oosterse winkel. Verse galangawortel vind je daar ook, trouwens.
Ik heb ‘gewone’ mandarijnenschil gebruikt: de schil van een verse mandarijn. Het is geen patisserie, dus maakt niet zoveel uit.
Succes en smakelijk!
Myriam
Hoi Myriam, ik zou graag dit recept maken vrijdag. Welke temperatuur gaat de oven voor de 15 min roosterwijzigingen en hoeveel graden voor het garen? Groet Mariska
Dag Mariska,
Er komt geen oven aan te pas, hoor. Alles gebeurt gewoon in een pan op het vuur.
Succes en smakelijk!