Hap en Tap logo zonder streep
Zeeduivel masala met rode linzen, gepekelde wortels en kokos

Zeeduivel masala met rode linzen, gepekelde wortels en kokos

5 feb 2021 | Hoofdgerecht, Hoofdgerecht met vis

Ik ben persoonlijk geen fan van peulvruchten: witte bonen, linzen, kikkererwten,… Noem maar op. Het is vooral het mondgevoel dat ik onaangenaam vind. Maar deze Monkfish Masala with Red Lentils, Pickled Carrots and Coconut Garnish zag er zo goed uit dat ik het er toch op waagde. En dat heb ik me echt niet beklaagd. Ik maakte het gerecht klaar voor 4 personen, terwijl we maar met 2 meer zijn. Mijn man eet wel voor 2. En dus had ik op maandag nog 1 portie over. Zijn jullie nog mee? ? Ewel, dat restje heb ik dus nog met veel smaak opgegeten. Om maar te zeggen, deze zeeduivel masala met rode linzen, gepekelde wortels en kokos was van lek me liptje!

Dit recept is mijn allereerste Indiaas recept hier, denk ik. De Indiase keuken is me totaal onbekend, maar wat een voltreffer. Beetje pittig, niet te en dus een perfect valentijnsreceptje. Ideaal om op te warmen. ? En over valentijn gesproken, mijn menu komt zondag online. Kan je zolang niet wachten? Dan kan je in de zoekbalk op mijn homepagina Valentijnsmenu 2021 intikken, dan kom je er ook.

 

Zeeduivel masala met rode linzen, gepekelde wortels en kokos

Zeeduivel masala met rode linzen, gepekelde wortels en kokos

Zeeduivel masala met rode linzen, gepekelde wortels en kokos

Een Indiaas hoofdgerecht. Vrij eenvoudig recept.
Voorbereidingstijd 1 uur
Rusttijd 1 dag
Totale tijd 1 dag 1 uur
Gang Hoofdgerecht
Keuken Indiaas
Porties 4 personen

Equipment

  • Vacumeertoestel
  • Anova

Ingrediënten
  

Voor de gepekelde wortelen:

  • 3 wortelen
  • 1 el fenegriekzaad
  • 1 tl ajwain zaad
  • 1 tl zwarte mosterdzaadjes
  • 1/2 tl zwart uienzaad
  • 1 tl komijnzaad
  • 1/3 tl chilivlokken
  • 1 tl zout
  • Plantaardige olie

Voor de zeeduivel:

  • 300 g grof zout
  • 4 x 130 g zeeduivelfilet
  • 4 el masala kruidenmix
  • 25 g boter

Voor de rode linzen:

  • 1 scheutje plantaardige olie
  • 1/2 ui, fijngesnipperd
  • 1 el mild kerriepoeder
  • 225 g rode linzen
  • 500 ml kippenbouillon
  • 1/2 chilipeper, fijngehakt
  • 2 el koriander, gehakt
  • 1/2 limoensap
  • Zout

Voor de kokossaus:

  • 400 ml volle kokosmelk
  • 1 kefir limoenblad
  • 1 snufje zout
  • 1/2 verse kokosnoot

Voor de afwerking:

  • Korianderscheuten

Instructies
 

Voor de gepekelde wortelen:

  • Verwarm de oven voor op 90° C / gasstand ¼, of de laagste stand.
  • Verdeel de wortelschijfjes over een bakplaat en zet ze een nacht of 8 uur in de oven tot ze droog zijn. Stop de wortelschijfjes in een gesteriliseerde luchtdichte pot.
  • Meng alle kruiden en het zout met voldoende plantaardige olie om de wortels onder te zetten, giet op de wortels in de pot en sluit af. Laat een paar weken (indien mogelijk langer) op een koele plaats staan ​​voor je ze serveert.

Voor de zeeduivel:

  • Strooi het zout over de zeeduivelfilets en laat 5–6 min staan ​​om het vocht eruit te trekken.
  • Spoel het zout grondig af onder koud stromend water. Wikkel de zeeduivel in een schone theedoek en laat een nacht in de koelkast staan.
  • Verdeel de kruidenmix over een bord en rol er de zeeduivelfilets door. Doe elke filet in een vacuümzak en laat 11 min koken in een waterbad van 63° C.
  • Smelt de boter in een koekenpan op middelhoog vuur tot schuimvorming. Haal de vis uit de zakjes en schroei aan elke kant 2-3 min goudbruin en knapperig.

Voor de rode linzen:

  • Verhit een scheutje plantaardige olie in een pan en fruit de ui 4-5 min op een zacht vuur tot hij zacht is. Roer er het kerriepoeder door, voeg dan de linzen toe, roer goed en giet er de bouillon op. Laat 10-15 min sudderen, of tot de linzen gaar zijn.
  • Roer wanneer de linzen gaar zijn de chili, koriander en het limoensap erdoor en breng op smaak met zout. Zet opzij.

Voor de kokossaus:

  • Giet de kokosmelk in een pan en voeg het limoenblad en zout toe. Laat op middelhoog vuur ca. 15-20 min sudderen tot de helft is ingekookt. Passeer de saus door een zeef.
  • Verhit een koekenpan tot hij heet is en rooster de kokosreepjes in ca. 2 min goudbruin en geurig.

Afwerking

  • Schep de linzen op elk bord.
  • Snijd elke zeeduivelfilet doormidden en leg een stuk zeeduivel bovenop de linzen en het andere stuk ernaast.
  • Sprenkel er een beetje van de ingekookte kokosmelk over en werk af met de geroosterde kokosreepjes, gepekelde wortelen en korianderscheuten.

Notities

Indien je geen vacumeertoestel en sous-vide koker hebt, dan kan je ook elke zeeduivelfilet in hittebestendige huishoudfolie wikkelen. Verhit een pan met water tot 63° C (check met een thermometer), voeg de verpakte filets toe en kook 11 min, waarbij de temperatuur constant blijft.
In plaats van de wortelen te drogen in mijn Falcon fornuis, gebruikte ik de voedseldroger van Domo die ik in een ver verleden (2015!) eens gekregen had.
Trefwoord chilipeper, curry, kokos, koriander, linzen, massala, zeeduivel

Bron: recept vertaald van de website Chefs Pencil.

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

ARCHIEF

2 Reacties

  1. Lucie

    Hallo Myriam, bedankt voor dit interessante recept, ik ben dol op indiaas eten en wil het zeker gaan maken. Ik heb een vraagje over de gepekelde ???. Jij hebt het in het recept over schijfjes wortel. Hoe dik moeten die schijfjes zijn? Op de foto zie ik geen schijfjes, wel sliertjes, maar misschien is dat de gebakken kokos? En moet er voor het pekelen inderdaad olie op? Ik dacht dat pekelen met zout water was. Het lijkt me zo “zwaar” en vet worden met die olie.

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Dag Lucie,
      Door het drogen zijn mijn reepjes echt maar sliertjes meer geworden.
      Ik vond het persoonlijk niets toevoegen aan het gerecht, tenzij een beetje kleur.
      In water ga je de wortels niet kunnen bewaren, zoals hier de bedoeling is.
      Ik zou de moeite niet doen, Lucie.
      Groetjes,
      Myriam

      Antwoord

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Insta inspiration

Zeeduivel masala met rode linzen, gepekelde wortels en kokos

by Myriam Minne time to read: 3 min
2