Hap en Tap logo zonder streep
Pompoensoep met korianderolie en kokos

Pompoensoep met korianderolie en kokos

4 nov 2016 | Soep

Een kom heerlijke pompoensoep, da’s toch het ultieme comfort food? En ik ben niet de enige die daar zo over denkt. Onlangs dook een (stok)oud recept voor pompoensoep op in een artikel op het culinaire deel van de Knack Weekend website en dat werd ondertussen reeds meer dan 3000 keer bekeken! Mijn Google Analytics swingden vorige maand dan ook de pan uit. Samen met een onverklaarbaar succes van mijn recept voor wentelteefjes dat via Pinterest out of the blue ontelbare keren gedeeld werd, kwam mijn blog uit op 25.001 unieke bezoekers in de maand oktober. En dan moeten de drukste eindejaarsmaanden nog komen. I’m a happy blogger.

Ik ben dol op ‘hoge kijkcijfers’, maar nog meer op commentaren, onder de artikels of op mijn Facebook-pagina, van mensen die mijn recepten geprobeerd hebben… én de recepten lekker vonden. Daarvoor doe ik het: mensen inspireren. Wie gaat deze pompoensoep maken? Door het citroengras, de kokos en de korianderolie krijgt de soep een Aziatische twist. Errrrrrrrrug lekker!!!!

 

Pompoensoep met korianderolie en kokos

 

Nodig voor 8 à 10 personen

Olijf- of arachideolie
2 teentjes knoflook
4 grote sjalotten
1 grote wortel
1 stang selder
2 rode paprika’s
Ca. 1 kg pompoen
2 stengels citroengras
1,5 liter kippenbouillon
500 ml kokosmelk
1 tl trassi (garnaalpasta) (ik liet dit gewoon weg)
Witte peper en zout

Voor de korianderolie:
15 g verse koriander
Sap van 1 limoen
4 el arachideolie

Voor de afwerking:
Kokosschilfers, droog geroosterd
1 rood chilipepertje

 

Pompoensoep met korianderolie en kokos

 

Werkwijze

Pel en plet de knoflook

Pel de sjalotten en schil de wortel en selder. Maak de pompoen schoon: de pompoen en verwijder de draden en pitten. Snijd alles in mirepoix.

Snijd het citroengras fijn.

Verwarm de olie in een marmite en sueer er de groenten en het citroengras in.

Bevochtig met de kippenbouillon, de kokosmelk en trassi.

Kruid met peper en zout.

Laat alles samen aan de kook komen en laat ca. 25 min sudderen.

Pureer intussen in de keukenmachine de koriander met de arachideolie en de helft van het limoensap. Breng op smaak met peper en zout en schep in een kom.

Mix de pompoensoep zo fijn mogelijk en passeer door een chinois (fijne puntzeef).

Breng nogmaals op smaak met peper en zout. Serveer warm en garneer met een scheutje korianderolie, kokosschilfers en enkele chilipeperringetjes.

 

Pompoensoep met korianderolie en kokos

 

Bron: recept voor de soep van Mevr. Inge Mersseman, lerares aan hotelschool Spermalie in Brugge, voor de afwerking met korianderolie en kokosschilfers deed ik inspiratie op bij Delicious.

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

ARCHIEF

15 Reacties

  1. Trudy

    Gisterenavond met vrienden thuis een heerlijk etentje gehad mede door jouw pompoensoep te serveren. Prachtig van smaak maar ook van de kleuren in het kommetje. Echt een aanrader top

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Super dat de soep jullie gesmaakt heeft!
      Fijne zondag en bedankt voor je reactie!
      Myriam

      Antwoord
  2. INGE

    Soep voor kerst: check!

    Antwoord
      • Inge Soens

        Dat zal geen probleem zijn. 🙂 Ik heb intussen quasi de volledige Kerstmenu uit jouw blog gehaald. Nog een vraagje over de soep: ik was vandaag op prospectie bij Horeca Totaal voor de speciale ingrediënten (onder andere diepgevroren passievruchtenpuree gevonden en gedroogde frambozen, maar die zijn uiteraard niet voor in de soep 😉 ).Ik speurde er ook de rekken af voor trassi. Niet gevonden helaas… Ik heb hier thuis echter nog gewone garnalenpasta staan. Kan ik het daardoor vervangen? Of ga ik toch beter nog eens op zoek in de Oosterse supermarkt in Oostende? Tenzij jij aangeeft dat het weinig meerwaarde toevoegt?

        Antwoord
        • Myriam Minne

          Hey Inge
          Wat leuk! Wat ga je allemaal maken?
          Ik liet die garnalenpasta gewoon weg, zoals ik ook schrijf in de ingrediëntenlijst. Je hoeft dus zeker niet speciaal op zoek.
          Smakelijk en fijne feesten! 🙂
          Liefs
          Myriam

          Antwoord
          • Inge Soens

            Myriam, aangezien we de avond ervoor al zwaar zullen getafeld hebben en ik bovendien niet veel op voorhand kan voorbereiden, geen 7-gangenmenu dus. Mijn lijn zou het ook niet aankunnen. 🙂 Ik maak klaar voor 12 personen: 3 hapjes: crème brulée van foie gras, mangorolletjes met crabcrème en tomatensorbet met garnaaltjes (die haalde ik bij cuberdon en macaron 🙂 ). Vervolgens dus de soep. En daarna pleeg ik wellicht een stijlbreuk en serveer ik de Spaanse eenpansstoof met kabeljauw, omdat die er megalekker uit ziet. En we ronden af met tiramisu met passievruchten en frambozen. Dat lijkt me een uitdagend dessertje. 🙂 Vele groetjes en heel veel kookgenot tijdens de feestdagen! Ik laat je nog wel weten hoe het hier bevallen is!

  3. Myriam Minne

    Amai, Inge, knappe dinges. Veel succes en vooral smakelijk! x

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Goed opgemerkt, Mieke. Je hebt helemaal gelijk. Ik heb het inmiddels aangepast.
      Bedankt!
      Myriam

      Antwoord
  4. Mieke vanhoutte

    Bij de pompoensoep staat er geen kokosmelk bij de ingrediënten maar wel 2 x kippenbouillon. Ik veronderstel dat de kokosmelk 500 ml wordt ipv kippenbouillon.

    Grts

    Mieke

    Antwoord
  5. INGE

    En ze heeft gesmaakt! In zoverre zelds dat de pot helemaal leeg was. En ik was bij de bereiding nochtans heel royaal geweest. De trassi liet ik er dus ook uit. Geen idee wat dit nog aan smaak toe te voegen heeft. Wat pompoensoepen betreft, staat deze met stip op één!

    Antwoord
  6. Stef van Pompoensoep.com

    @Inge

    De trassi geeft een ongelooflijk extra oosterse toets mee aan gerechten.

    Maar je moet het weten te vinden en dan moet je het ook nog eens durven te roosteren tot de aroma’s vrijkomen. Dat is mooi gezegd, maar wie het al eens geprobeert heeft, die weet dat je dit tot bij de buren kan ruiken.

    Van zodra je de trassi droog geroosterd hebt, kan je hem mooi fijnstampen (met chili, citroensap en wat suiker voor heerlijke sambal) of mee onder e soep verwerken zoals aangegeven in Myriam’s recept.

    Het geweldige aroma van het roosteren zal verdwijnen en zal veranderen in een extra subtiele oosterse smaaktoon in je pompoensoep.

    Hier bij ons in Maleisie is het een zeer gegeerde smaakmaker.

    Warme groeten en smakelijk,

    Stef

    Antwoord
  7. Carine De Poortere

    De pompoensoep is klaar, geproefd en zeer lekker bevonden, zelfs door iemand die geen soep lust.?????
    De korianderolie maak ik pas op het laatst. Ben bang dat de smaak of de kleur zou wijzigen. Ik stuur nog een foto van de presentatie op nieuwjaarsdag.

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Wat leuk om te lezen, Carine. Die korianderolie mag je inderdaad pas op het laatst maken, anders gaat ze kleur verliezen en bruin worden. Niet mooi. 😉
      Smakelijk en stuur zeker een foto!
      Groetjes
      Myriam

      Antwoord

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Insta inspiration

Pompoensoep met korianderolie en kokos

by Myriam Minne time to read: 2 min
15