Pompoensoep met een twist

De zon laat zich nog wel zien, maar de stralen verwarmen ons toch al veel minder dan een paar weken geleden. Allez, dat vind ik toch. Ja, ik weet het, ik ben een ‘koude puit’. De soep van de kookles gisterenavond was dan ook bijzonder welkom. Een echte herfstsoep met een tikkeltje meer: de gerookte heilbot, broodcroutons, gemalen kaas en tomatenbrunoise geven deze klassieker wat extra cachet. En ook de presentatie, in een uitgeholde pompoen, is feestelijk!

Benodigdheden voor 4 couverts

1 grote ui
2 eetlepels olijfolie
1 kg pompoen
1 grote wortel
0,5 l kippenbouillon
1 dl witte wijn
1/2 kl komijnzaadjes
4 el room
1 eierdooier
Kervelpluksels
1 tomaat
Eventueel wat gemalen kaas
Wat broodcroutons
100 g gerookte heilbot

Bereiding

Pel en hak de ui grof en laat even stoven in wat olijfolie. Schil de wortel en versnijd in stukjes en voeg deze toe aan de ui.
Verwijder de schil, de zaadjes en de binnenste vezels van een pompoen en snijd het vruchtvlees in brunoise.
Zorg ervoor dat de pompoen op zijn geheel blijft zodat de soep erin geserveerd kan worden.
Voeg het vruchtvlees bij de ui.
Laat het geheel een kwartier op een zacht vuurtje sueren (onder deksel), roer er regelmatig in met een spatule om te voorkomen dat de groenten aanbakken.
Bevochtig met de kippenfond en de witte wijn.
Breng op smaak met peper, zout, komijn en wat suiker (om de smaak te verzachten).
Zet gedurende 30 minuten op een zacht vuur en mix daarna de soep gedurende 5 minuten. Passeer de soep door een puntzeef waarbij u de mixer in de zeef houdt om een maximum aan smaak in de soep te krijgen.
Warm de lege pompoen gedurende een kwartier in een oven van 150 °C (anders koelt de soep te rap af).
Maak een liaison van de room en de dooier en giet al roerend de warme soep erop.
Werk af met brunoise van tomaat en kervelpluksels.
Geef er apart gemalen kaas en broodcroutons bij, alsook wat fijngesneden heilbot.

Tips:
De broodcroutons maak je door de broodkorstjes even door olijfolie te halen en ze te bakken in de oven.
De heilbot smaakt heel lekker in deze soep, maar kan vervangen worden door gerookte zalm of garnaaltjes.

Bron: recept van Luc Ghesquiere, leraar aan Hotelschool Spermalie in Brugge.

Related Post

Tags: ,

Pompoensoep met een twist

by Myriam time to read: 1 min
0
%d bloggers liken dit: