Erwtensoep met torentje van garnaal en gerookte forel

Voor het slapengaan, sla ik altijd nog een kookboek of -tijdschrift open. Ik weet het, ik heb rare gewoonten… Een normale vrouw leest “50 tinten grijs”, ik lees de Smaak of de Libelle Lekker. Hihi!
Vorige week viel mijn oog op dit gerecht in de Libelle. Wat doe ik dan? Dan grijp ik naar mijn gsm en sla alle benodigdheden op in een boodschappenlijstje en plan meteen een dag in mijn agenda wanneer ik het ga maken. Zo overkomt het mij (bijna) nooit dat het mij aan ideeën ontbreekt voor de hamvraag die mij steevast om 17u gesteld wordt door mijn mannen in huis: ‘wat eten we vanavond?’.
Ewel, mijn buikgevoel heeft mij niet in de steek gelaten. Wat een feestelijke soep! Die komt zeker nog op ’t menu te staan.

Voor 4 personen

Voor de soep:
350 g diepvrieserwtjes
80 g gerookt spek in 1 stuk
1 prei
2 uien
200 g aardappelen
1 l gevogeltebouillon
Olijfolie
Peper en zout

Voor het torentje:
2 gerookte forelfilets
100 g gepelde garnalen
200 g aardappelen
100 g zure room
2 lente-uitjes
1 tomaat, gepeld, ontpit en in blokjes
Truffelolie
Plukje kervel
Peper en zout

 

Bereiding

Spoel de prei en snij in stukken. Pel en snipper de uien. Schil de aardappelen, snij in stukken. Fruit de prei, de aardappelen en de ui aan in wat olijfolie. Blus met de bouillon en doe het stuk spek erbij. Laat 15 minuten op een zacht vuurtje trekken.

Voeg 200 g erwten toe en laat nog 5 minuten koken. Verwijder het spek en mix de soep. Doe de soep door een puntzeef en kruid met peper en zout.

Maak het torentje: schil de aardappelen, snij ze in blokjes. Kook de aardappelblokjes beetgaar in 8 minuten. Giet af. Blancheer de resterende erwtjes.

Snij de gerookte forel in blokjes. Snij de lente-ui in fijne ringen. Meng de aardappelblokjes met de garnalen en gerookte forel. Voeg de zure room, de lente-ui, de erwtjes en de tomatenblokjes toe.

Breng op smaak met peper, zout en wat truffelolie.

Zet een dresseerring op elk bord. Vul met het forelmengsel en verwijder de ring. Schenk de soep rond het torentje. Werk de borden af met een plukje kervel (of zoals op de foto met een sprietje lente-ui dat je op ijswater gelegd hebt).

Bron: receptje in Libelle van 13 september, afkomstig uit Het Complete Libelle Viskookboek, Uitgeverij Lannoo.

 

Related Post

Tags: , ,

Erwtensoep met torentje van garnaal en gerookte forel

by Myriam time to read: 2 min
3
%d bloggers liken dit: