Gegrilde Sint-Jakobsoesters, emulsie van gerookte heilbot

Sint-Jakobsoesters behoren, na oesters en mosselen, tot de meest bekende afrodisiaca. (Benieuwd naar de top 10 van opwindende voeding? Klik hier.) Jawel, it’s that time of the year again: Valentijn zit eraan te komen en dat zal je geweten hebben. Overal duiken hartjes op, want de handelaars spelen er handig op in. Mij niet gelaten. Ik ben best wel een romantische ziel. En ja, mijn man is dat eigenlijk ook, al zal hij dat niet snel willen toegeven. Hij is een typische man: graag stoer met een grote mond, maar eigenlijk heeft hij een klein hartje. Al een geluk dat hij al lang de moeite niet meer doet om mijn blogposts te lezen. Zo kan ik hier lekker achter zijn rug zitten roddelen. Hihi. Een voorbeeld van de romanticus in ‘den Eddy’? Ooit verraste hij me voor onze huwelijksverjaardag met een feestje waarop hij stiekem al mijn collega’s van 3 Suisses had uitgenodigd én, alsof dat nog niet genoeg was, kwam er tijdens het aperitief dat we buiten namen, zo’n klein 2-motorig vliegtuigje overgevlogen met een spandoek aan. De boodschap daarop luidde Lore & Lennert ♥️ mama. Zijn eigen naam kon er niet meer bij, want het aantal lettertekens was beperkt… Lief toch?

Met Valentijn blijven wij meestal gezellig thuis. Op restaurant valt er die avond niet zoveel te beleven: à la carte eten kan niet, je moet en zal kiezen voor het Valentijnsmenu, de zeemzoete muziek schalt uit de boxen, het is een geforceerd gedoe,… Thuis maak ik het romantisch, zet overal kaarsjes neer en kook nog lekkerder dan anders. 😉 Daarom niet noodzakelijk super speciaal of op sterrenniveau. Neen. Het belangrijkste is dat ik niet te lang in de keuken moet staan en samen met mijn ventje kan genieten. Wel, deze Sint-Jakobsoesters zijn dan ideaal. Snel klaar, niet moeilijk en toch bijzonder dankzij de emulsie van gerookte heilbot. Laat je niet afschrikken door de terminologie. Die emulsie is écht heel eenvoudig te maken!

Wat doen jullie met Valentijn? Oh ja, blijf mij volgen, want er komt ook nog een aperitiefje aan, een hoofdgerecht en een dessert. Vooral dat laatste he! Of course!

 

Gegrilde Sint-Jakobsoesters uit Dieppe, prei, emulsie van gerookte heilbot

 

Nodig voor 4 personen

8 Sint-Jakobsoesters
1 preiwit
1 cm verse gember
1 scheutje witte wijn
3 sneetjes gerookte heilbot
2 dl volle melk
Boter
Peper
Fleur de sel de Camargue
1 el geciseleerde korianderblaadjes
Facultatief: een restje risotto

 

Bereiding

Snijd de prei in fijne brunoise. Zet aan in een klontje boter en voeg een scheutje witte wijn toe. Rasp er de verse gember over. Dit moet allemaal kort gebeuren, want de prei moet nog een beetje krokant blijven. Meng er de geciseleerde korianderblaadjes onder.

Voor de emulsie:
Snijd de gerookte heilbot in brunoise.
Zet aan in een klontje boter en giet er de melk bij. Laat 20 min sudderen op een heel laag vuurtje.
Passeer de massa door een fijne puntzeef. Schuim de melk net voor het serveren op met een staafmixer (type Bamix). (De vis wordt weggeggooid).

Quadrilleer de Sint-Jakobsvruchten kort in een hete ingeoliede grillpan. Kruid met peper en zout.

Meng desgewenst een lepel risotto door de prei. Schep de prei (al dan niet met risotto) in diepe kommetjes. Schik er 2 Sint-Jakobsvruchten op. Werk af met de opgeschuimde emulsie van gerookte heilbot.

 

Bron: recept van Dhr. David Selen van het gelijknamige restaurant in Bissegem.

Related Post

Tags: , , , , , , , , , , , , , , ,

Gegrilde Sint-Jakobsoesters, emulsie van gerookte heilbot

by Myriam Minne time to read: 2 min
2
%d bloggers liken dit: