Ingrediënten voor 4 personen
2 stengels prei van gemiddelde grootte
Grof zout
Peper
100 g kruidensla (pimpernel (deze eetbare bloemetjes kon ik niet vinden), tuinkers, dragon, platte peterselie,…)
20 g broodcroutons
Voor de vinaigrette:
2 dl kalfsjus (ingekookte kalfsfond)
2 takjes tijm
1 takje rozemarijn
1 blaadje laurier
1 teentje knoflook, gekneusd
Scheutje port
Scheutje sherry
Scheutje truffeljus
Scheutje sherryazijn
1 dl geroosterde notenolie
4 el olijfolie
Voor de geitenkaas:
250 g verse geitenkaas zonder korst (type Chavroux)
40 g gekonfijte ui, fijngehakt
1 takje tijm, geritst en fijngehakt
1 el honing
1 el olijfolie
Peper
Sherryazijn
Voor de gekonfijte ui:
4 Spaanse uien, in ringen
3 el olijfolie
2 el sherryazijn
1 bundeltje tijm
1 teentje knoflook, gekneusd
Suiker
Peper en zout
Bereiding
Voor de gekonfijte ui:
Doe alle ingrediënten in een pot en laat onder een deksel langzaam stoven tot de ui zacht is en mooi karamelliseert. Dit neemt ongeveer 1 uur in beslag.
De ui kan in een goed afgesloten bokaal ongeveer een week worden bewaard.
Voor de gepofte prei:
Verwarm de oven voor op 180° C. Was de prei grondig en verwijder de worteltjes. Pof de prei in de oven gedurende 30 minuten. Laat dan afkoelen en verwijder de buitenste bladeren.
Voor de vinaigrette:
Laat de kalfsjus opkoken met de smaakmakers, de alcohol en de truffeljus, voeg de sherryazijn toe en breng op smaak. Voeg de oliën toe en meng met een lepel. Laat afkoelen tot gebruik, maar niet in de koelkast.
Serveren
Laat de geitenkaas op kamertemperatuur komen, meng met de andere ingrediënten en doe in een spuitzak.
Maak een lange snede in het midden van de prei, zonder deze volledig door te snijden en vul deze met de geitenkaas.
Besprenkel met de vinaigrette en werk af met kruidensla en croutons.
Bron: recept uit het boek Bij Benoit en Bernard.
Fijn, maar niet echt vegetarisch met kalfsfond! 😉
Terechte opmerking en helemaal mee eens!
Uiteraard kan je de kalfsfond vervangen door groentenbouillon. 🙂