Hap en Tap logo zonder streep

Aardappelsoep met peterseliewortel en peterselie-olie

18 jan 2017 | Soep

Twee keer soep in twee weken. Da’s veel voor mijn doen. Tjah, moest je nu nog zeggen twee keer taart of twee keer koekjes… Maar twee keer soep? Jazeker! Ten eerste is dit er echt wel het weerΒ voor… Wat is het al koud geweest, zeg. Man, man, man. Ik heb Γ©cht een bloedhekel aan de winter… Ik ben een enorme koukleum en met deze temperaturen is het helemaal over-the-top erg. Ik kom steevast thuis met blauw-zwart verkleumde vingers. Al een geluk dat ze nietΒ paars kleuren. (Inside joke voor wie mij kent en volgt).Β Dan smaaktΒ zo’n kom aardappelsoep met peterseliewortel heerlijk, natuurlijk.

De tweede reden waarom ik jullie nogmaals soep serveer, is omdat soep nu eenmaal snel klaar is (en al helemaal in mijn Cook Expert: alle ingrediΓ«nten erin, het gewenste programmaatje kiezen en klaar is Kees) en da’s voor mij een absolute must nu het nog steeds heel vroeg donker wordt. Ik wil nu eenmaal mijn foto’s bij daglicht trekken en dan is een gastronomisch gerechtje met veel fiekefatjerietjes lastiger, natuurlijk. Al zit ik wel al te broeden op een hoofdgerecht voor Valentijn. Eentje met skrei, de love fish, vanillestoemp en een sausje op basis van Goose Island bier met light lemon aroma. Nu nog de tijd vinden… Γ©n daglicht. Life ’s a bitch.Β ?

 

Aardappelsoep met peterseliewortel en peterselie-olie

 

IngrediΓ«nten voor 4 Γ  6 kommenΒ aardappelsoep met peterseliewortel en peterselie-olie

2 el boter
1 ui, fijngesneden
300 g peterseliewortel, geschild, in plakjes
500 ml melk
500 ml groentebouillon
350 g aardappels, geschild, in blokjes
Β½ tl versgeraspte nootmuskaat

Voor de peterselie-olie:
1 bosje peterselie (Β± 30 g)
100 ml koudgeperste zonnebloemolie

 

Bereidingswijze op de traditionele manier

Verwarm 1 el boter in een soeppan en bak de ui hierin heel zachtjes in Β± 10 min. glazig, dus niet bruin. Houd 1 kopje peterseliewortel apart. Doe de rest van de peterseliewortel, melk en bouillon bij de ui en breng aan de kook. Kook Β± 15 min. op laag vuur. Houd Β± 100 g aardappelblokjes apart en voeg de rest toe aan de soep. Laat de peterseliewortel met aardappel in 10-15 min. verder gaarkoken.

Pureer intussen de peterselie samen met de olie in de kleine kom van de keukenmachine of met de staafmixer heel fijn.

Verhit de rest van de boter in een koekenpan en bak de achtergehouden aardappel en peterseliewortel in Β± 10 min. bruin en krokant.

Pureer de soep kort en breng op smaak met nootmuskaat naar smaak en zout en peper. Je kunt evt. nog wat bouillon toevoegen als je de soep te dik vindt. Verdeel over 4 borden en bestrooi met de peterseliewortelplakjes en de gebakken aardappelblokjes. Giet wat peterselie-olie erover. Bestrooi eventueel met nog wat extra nootmuskaat.

 

BereidingswijzeΒ in de Magimix Cook Expert

Houd 1 kopje peterseliewortelplakjes en Β± 100 g aardappelblokjes apart.Β VerhitΒ 1 elΒ boter in een koekenpan en bak de aardappelblokjes en peterseliewortelplakjes in Β± 10 min. bruin en krokant.

Pureer de peterselie samen met de olie in de kleine kom van de keukenmachine of met de staafmixer heel fijn.

Doe alle ingrediΓ«nten in de rvs-kom en selecteer het programma ROMIGE SOEP.

Breng de soep op smaak met nootmuskaat naar smaak en zout en peper. Je kunt evt. nog wat extra bouillon toevoegen als je de soep te dik vindt. Verdeel over 4 borden en bestrooi met de peterseliewortelplakjes en de gebakken aardappelblokjes. Giet wat peterselie-olie erover. Bestrooi eventueel met nog wat extra nootmuskaat.

 

BereidingswijzeΒ in deΒ Thermomix TM31

Houd 1 kopje peterseliewortelplakjes en Β± 100 g aardappelblokjes apart.Β Verhit 1 elΒ boter in een koekenpan en bak de aardappelblokjes en peterseliewortelplakjes in Β± 10 min. bruin en krokant.

Pureer de peterselie samen met de olie in de kleine kom van de keukenmachine of met de staafmixer heel fijn.

Doe de stukken ui in de beker van de Thermomix en stel in: 5 sec / snelheid 7. Gebruik de spatel om de wanden van de mengkom schoon te schrapen.

Voeg 1 el boter toe en programmeer: 100Β° C / 10 min / snelheid 1.

Doe de bouillon, de melk, de peterseliewortel, de aardappels, het zout en de peper in de mengkom en programmeer 100Β°C / 30 min / snelheid 1.

Mix de soep daarna fijn gedurende 1 min 30 sec/snelheid 5-9, waarbij je de snelheid geleidelijk opdrijft.

Breng de soep op smaak met nootmuskaat naar smaak en zout en peper. Je kunt evt. nog wat bouillon toevoegen als je de soep te dik vindt. Verdeel over 4 borden en bestrooi met de peterseliewortelplakjes en de gebakken aardappelblokjes. Giet wat peterselie-olie erover. Bestrooi eventueel met nog wat extra nootmuskaat.

 

Aardappelsoep met peterseliewortel en peterselie-olie

 

Bron: recept van de website Delicious magazine.

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

MIS GEEN ENKEL RECEPT!

Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

Voeg je bij 4.486 andere abonnees

ARCHIEF

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Insta inspiration

Aardappelsoep met peterseliewortel en peterselie-olie

by Myriam Minne time to read: 3 min
0