De tweede reden waarom ik jullie nogmaals soep serveer, is omdat soep nu eenmaal snel klaar is (en al helemaal in mijn Cook Expert: alle ingrediënten erin, het gewenste programmaatje kiezen en klaar is Kees) en da’s voor mij een absolute must nu het nog steeds heel vroeg donker wordt. Ik wil nu eenmaal mijn foto’s bij daglicht trekken en dan is een gastronomisch gerechtje met veel fiekefatjerietjes lastiger, natuurlijk. Al zit ik wel al te broeden op een hoofdgerecht voor Valentijn. Eentje met skrei, de love fish, vanillestoemp en een sausje op basis van Goose Island bier met light lemon aroma. Nu nog de tijd vinden… én daglicht. Life ’s a bitch. ?
Ingrediënten voor 4 à 6 kommen aardappelsoep met peterseliewortel en peterselie-olie
2 el boter
1 ui, fijngesneden
300 g peterseliewortel, geschild, in plakjes
500 ml melk
500 ml groentebouillon
350 g aardappels, geschild, in blokjes
½ tl versgeraspte nootmuskaat
Voor de peterselie-olie:
1 bosje peterselie (± 30 g)
100 ml koudgeperste zonnebloemolie
Bereidingswijze op de traditionele manier
Verwarm 1 el boter in een soeppan en bak de ui hierin heel zachtjes in ± 10 min. glazig, dus niet bruin. Houd 1 kopje peterseliewortel apart. Doe de rest van de peterseliewortel, melk en bouillon bij de ui en breng aan de kook. Kook ± 15 min. op laag vuur. Houd ± 100 g aardappelblokjes apart en voeg de rest toe aan de soep. Laat de peterseliewortel met aardappel in 10-15 min. verder gaarkoken.
Pureer intussen de peterselie samen met de olie in de kleine kom van de keukenmachine of met de staafmixer heel fijn.
Verhit de rest van de boter in een koekenpan en bak de achtergehouden aardappel en peterseliewortel in ± 10 min. bruin en krokant.
Pureer de soep kort en breng op smaak met nootmuskaat naar smaak en zout en peper. Je kunt evt. nog wat bouillon toevoegen als je de soep te dik vindt. Verdeel over 4 borden en bestrooi met de peterseliewortelplakjes en de gebakken aardappelblokjes. Giet wat peterselie-olie erover. Bestrooi eventueel met nog wat extra nootmuskaat.
Bereidingswijze in de Magimix Cook Expert
Houd 1 kopje peterseliewortelplakjes en ± 100 g aardappelblokjes apart. Verhit 1 el boter in een koekenpan en bak de aardappelblokjes en peterseliewortelplakjes in ± 10 min. bruin en krokant.
Pureer de peterselie samen met de olie in de kleine kom van de keukenmachine of met de staafmixer heel fijn.
Doe alle ingrediënten in de rvs-kom en selecteer het programma ROMIGE SOEP.
Breng de soep op smaak met nootmuskaat naar smaak en zout en peper. Je kunt evt. nog wat extra bouillon toevoegen als je de soep te dik vindt. Verdeel over 4 borden en bestrooi met de peterseliewortelplakjes en de gebakken aardappelblokjes. Giet wat peterselie-olie erover. Bestrooi eventueel met nog wat extra nootmuskaat.
Bereidingswijze in de Thermomix TM31
Houd 1 kopje peterseliewortelplakjes en ± 100 g aardappelblokjes apart. Verhit 1 el boter in een koekenpan en bak de aardappelblokjes en peterseliewortelplakjes in ± 10 min. bruin en krokant.
Pureer de peterselie samen met de olie in de kleine kom van de keukenmachine of met de staafmixer heel fijn.
Doe de stukken ui in de beker van de Thermomix en stel in: 5 sec / snelheid 7. Gebruik de spatel om de wanden van de mengkom schoon te schrapen.
Voeg 1 el boter toe en programmeer: 100° C / 10 min / snelheid 1.
Doe de bouillon, de melk, de peterseliewortel, de aardappels, het zout en de peper in de mengkom en programmeer 100°C / 30 min / snelheid 1.
Mix de soep daarna fijn gedurende 1 min 30 sec/snelheid 5-9, waarbij je de snelheid geleidelijk opdrijft.
Breng de soep op smaak met nootmuskaat naar smaak en zout en peper. Je kunt evt. nog wat bouillon toevoegen als je de soep te dik vindt. Verdeel over 4 borden en bestrooi met de peterseliewortelplakjes en de gebakken aardappelblokjes. Giet wat peterselie-olie erover. Bestrooi eventueel met nog wat extra nootmuskaat.
Bron: recept van de website Delicious magazine.
0 reacties