Hap en Tap logo zonder streep
Butternutsoep

Butternutsoep, coquilles, tandoori crumble

3 mrt 2014 | Soep

Er worden temperaturen van 15 graden voorspeld voor komend weekend. Zalig vind ik dat, vooral aangezien ik zaterdag mijn eerste 30-er moet doen. Voor wie nu geen idee heeft waarover ik het heb: een “dertiger” is een gekende term onder de marathonlopers en staat voor een duurtraining waarbij er 30 kilometer of meer moet gelopen worden in “aanloop” van een marathon.

Maar het is nog zover niet. En voor morgen worden er nog frisse temperaturen voorspeld mèt regen. Ideaal weer dus om op de valreep nog deze pittige pompoensoep te serveren.

Nodig

3 butternuts
5 wortelen
2 teentjes look
1 ui
Een stuk gember van 5 cm
1 Γ  2 kl madras kerrie
1 Γ  2 kl kurkuma
2 el olijfolie
1 el kippenbouillonpasta + 4 liter water
Peper en zout
Mespuntje Xantana

Voor de crumble:
Oud brood
Boter
Tandoorikruiden
Peper en zout

Voor de coquilles:
3 coquilles per persoon
Boter
Olijfolie
Peper en zout
Fleur de sel

Werkwijze

Schil de butternutpompoenen en de wortelen en snij ze allebei in stukjes.
Pel en hak de ui en de teentjes look.
Snipper de gember fijn.
Fruit de ui, look en gember in 2 el olijfolie.
Bestrooi met de kerrie en kurkuma.
Voeg nu de blokjes butternut en wortel toe en laat 5 minuten meestoven. Kruid met peper en zout.
Blus met de kippenbouillon. Breng aan de kook en laat 25 minuten sudderen.
Mix de soep en breng op smaak met peper en zout.
Voeg net voor het serveren een mespuntje Xantana toe. Hierdoor wordt de soep romiger en glanzender.

Laat een klont boter smelten in een antikleefpan en voeg een scheutje olijfolie toe. Laat goed heet worden.
Kruid de coquilles met peper en zout aan één kant en met peper aan de andere kant. Op deze kant komt in het bord ook nog Fleur de Sel.
Schroei de coquilles kort aan in het hete boter-olijfoliemengsel.

Voor de crumble:
Snijd oud brood in stukjes. Leg ze samen met een flinke klont boter in een Tefal pan. Overstrooi met Tandoorikruiden. Kruid met peper en zout.
Zet de pan gedurende een half uur in de oven op 180Β° C.
Mix tot een crumble in de Thermomix of blender.

Afwerking

Schep de soep in een diep bord.
Schik er 3 gebakken coquilles in. Bestrooi met Fleur de Sel.
Werk af met 3 schepjes crumble.

Bron: recept van David Selen van het gelijknamige restaurant in Bissegem.

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

MIS GEEN ENKEL RECEPT!

Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

Voeg je bij 4.485 andere abonnees

ARCHIEF

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Insta inspiration

Butternutsoep, coquilles, tandoori crumble

by Myriam time to read: 1 min
0