In die week volgen de mails elkaar in sneltempo op. Sven van C-Food doet de tasting van de wijnen en doet voorstellen voor de ideale food & wine pairing:
- Gegrilde dorade royale, venkel, spinazie en geroosterde kerstomaatjes met de Monte Palma,
- Frisse ceviche van zeebaars en een kruidenslaatje met de Montespina Verdejo,
- Griet, zuiderse groenten, basilicum en kokkeltjes met de Sindo do Rueda en
- Kort gebakken coquilles en een lichte citrus beurre blanc met de Monetspina Sauvignon, gemaakt van minimaal 85% sauvignon blanc.
Ik kies uiteindelijk voor het laatste. Weinig werk, superlekker én coquilles zijn helemaal in het seizoen! OK, eerlijk is eerlijk, ik denk ook al een beetje aan de stress om dit voor de ‘camera’ te moeten doen. Hoe minder werk, hoe minder stress. Kwestie van mijn vuurdoop zo vlot mogelijk te laten verlopen. ?
Vrijdag 15 december. Om klokslag 9 uur sta ik voor de deur van C-Food waar Sven me al staat op te wachten. De camera begint te draaien en het lijkt wel of Sven en ik dit al jaren doen. Oordeel zelf maar.
De conclusie: de wijnen uit Rueda zijn niet alleen prima wijntjes om van te genieten op een zomers terrasje, ze zijn ook perfect voor aan de (feest)tafel. De combinatie van de verleidelijke geur en een verfrissende afdronk maakt ze breed inzetbaar: van rijke visgerechten en pasta tot lichte salades of sushi. Rueda is dan ook booming en dat is best logisch. De wijnen uit deze Spaanse regio zijn lekker fris en strak, met een opvallende bite. Dat komt onder andere door verdejo: de belangrijkste druif in Rueda.
De combinatie van de botermalse coquilles, door Sven vakkundig en vers uit de schelp gehaald, met de citrus beurre blanc waarin ik de Monetspina Sauvignon gebruikte, was een topper. Food & wine pairing van het hoogste niveau. Al zeg ik het zelf.
Ingrediënten voor 4 personen
12 sint-jakobsvruchten
1 grote fijngehakte sjalot
250 ml Monetspina Sauvignon
3 el witte wijnazijn
1/2 tl hele, zwarte peperkorrels, gekneusd
1 laurierblad
1 el vers limoensap
1 el vers sinaasappelsap
1 el vers citroensap
200 g koude, ongezouten boter, in blokjes
Zout
Versgemalen witte peper
Enkele takjes kervel voor de afwerking
Een klontje (geklaarde) boter
Bereiding
Doe de sjalot, witte wijn, witte wijnazijn, gekneusde peperkorrels, het laurierblad en het limoen-, citroen- en sinaasappelsap in een sauteuse op een middelhoog vuur en laat gedurende ca. 15 tot 20 min koken of tot de vloeistof bijna volledig verdampt is. Zeef de mengeling door een fijne zeef.
Zet het vuur lager. Roer de koude boterblokjes in delen door het mengsel. Gebruik een garde zodat de saus beetje bij beetje binding krijgt, terwijl de boter wegsmelt. Breng op smaak met witte peper en zout.
Bak de sint-jakobsvruchten kort op een hoog vuur (2 min langs elke zijde) in een klontje (geklaarde) boter. Kruid met peper en zout.
Schep een pollepeltje lichte citrus beurre blanc in diepe borden. Schik hierop 3 gebakken coquilles per persoon. Geef nog een laatste draai van de pepermolen. Werk af met een takje kervel.
Serveer hier een glaasje Monetspina Sauvignon bij.
Bron: me, myself and I voor de Rueda wijnen. Ruedawijnen vind je vooral bij Delhaize, Colruyt en ook in de gespecialiseerd wijnhandels zoals Alhambra in Melle.
Beste Myriam,
Ik maakte dit gerecht met gamba’s en het was echt omduimen en vingers af te likken.
Kan ik deze saus ook bij een bepaald soort vis ipv coquilles geven.
Dag Carine
Dat doet me heel veel plezier. Jazeker, dit sausje past perfect bij elk stukje witte vis!
Geniet van deze eindejaarsperiode en een fantastisch 2018!
Liefs
Myriam
hallo Myriam,
eerst en vooral de beste wensen voor 2018 en doe zo verder met Hap en Tap !!!ik heb dit sausje ook gemaakt, het is echt heel lekker, voor duimen en vingers af te likken is echt wel waar.
ik heb het ook gemaakt met gamba’s bij gebrek aan coquilles , maar echt waar het is heel lekker.
ik zal het zeker nog maken !
groetjes Patricia
Wat een fijn compliment, Patricia! Ook voor jullie een heel fijn 2018! x
Kan ik deze beurre S’morgens al bereiden?
Nee hoor, Corry, deze moet je echt à la minute maken. Dus net voor je ze serveert. Sorry!
St jacobsschelpen in beurre rose! Ipv sjalot een rode ui gebruikt! ??
Superidee!
Heerlijk!