Hap en Tap logo zonder streep
Gebakken Sint-Jakobsnootjes met quinoa en appel salade, zalfje van butternut

Gebakken Sint-Jakobsnootjes met quinoa en appel salade, zalfje van butternut

7 mrt 2016 | Voorgerecht, Voorgerecht met vis

Màààànden geleden, ergens halverwege september of zo, kreeg ik van PR-bureau Yapado twee pakjes Bosto thuisgestuurd: een pakje Mix Brown met zilvervliesrijst + spelt + quinoa en een doosje Quinoa 3 Kleuren Bio, twee nieuwkomers in het Bosto rijstgamma. Nu ben ik helemaal niet into healthy food, maar toch leek het me wel iets om ermee aan de slag te gaan. Niet zozeer om het gezonde aspect, maar vooral omdat het me wel aansprak omwille van de vele kleurtjes. Het oog wil ook wat en drie kleuren quinoa zien er nu eenmaal beter uit dan een kleur quinoa. En dus zou ik de oergranen gebruiken in een van mijn eindejaarsgerechten…

Alleen raakten die pakjes compleet vergeten en kwamen terecht in een uithoek… van mijn huis en van mijn hersenkamers. Tot vorige week. Toen ontdekte ik dit recept voor gebakken sint-jakobsnootjes met quinoa en appel salade en een zalfje van butternut op de blog A Thought For Food. Ineens gingen alle alarmbellen af: dàt was het! Ik zou die ‘gewone’ quinoa van Brian vervangen door mijn kleurrijke variant. En zo geschiedde. Al vind ik de oorspronkelijke foto’s van Brian ‘duusd’ keer mooier dan die van mij, maar ja, hij is dan ook foodfotograaf… en had waarschijnlijk prachtig licht in Boston, terwijl ik mij moest haasten om mijn foto’s te maken toen de zon even tussen twee onweersbuien door kwam piepen. Ach, die perfectionist in mij, wanneer gaat die eens zwijgen? 😉

 

Gebakken Sint-Jakobsnootjes met quinoa en appel salade, zalfje van butternut

 

Nodig voor 4 personen

Voor het zalfje van butternut:
1 kleine butternut
2 tl olijfolie
Zout
1 el boter
Garam masala

Voor de quinoa salade:
200 g quinoa (ik gebruikte de 3-kleurige bio quinoa van Bosto, een mix van witte, zwarte en rode quinoa)
2 (bio) appels
2 el versgehakte peterselie
3 cl citroensap
Zout
2 el olijfolie

Voor de gebakken sint-jakobsnootjes:
12 sint-jakobsnootjes
3 el ongezouten boter
1 el olijfolie
Zout
Zwarte peper

 

Bereiding

Verwarm de oven voor bij 190° C. Bekleed een bakplaat met aluminiumfolie. Snijd beide uiteinden af van de butternut en snijd hem in de lengte middendoor. Schraap met een lepel de pitten en draden eruit. Besprenkel de snijkanten met olijfolie en kruid met zout. Plaats de helften met de snijkant naar beneden op de bakplaat en schuif in de oven gedurende 25 à 30 min of tot een scherp mes makkelijk door het vruchtvlees snijdt.

Terwijl de butternut gaart, maak je de quinoa klaar. Spoel de quinoa onder de kraan doe hem in een kookpot met 300 ml water. Breng aan de kook. Zodra het kookpunt bereikt is, zet je het vuur lager. Laat sudderen tot al het water is opgenomen, dit duurt zo’n 10 min. Haal de pot van het vuur, haal het deksel eraf en laat afkoelen.

Doe het vruchtvlees van de butternut in een blender samen met 1/2 tl garam masala, 1 el boter en 1 tl zout. Blend tot je een zalfachtige massa bekomt.

Doe de quinoa in een mengkom. Spoel de appels en snijd ze in fijne brunoise. Schil ze niet, zo krijg je nog extra kleur in je salade. Roer de appelblokjes en fijngesneden peterselie door de salade. Meng in een apart kommetje het citroensap met de olijfolie, de peper en het zout. Giet de dressing over de quinoa salade en roer om alles te mengen.

Dep de sint-jakobsnootjes droog met keukenpapier. Kruid met peper en zout.

Verhit de olijfolie en boter in een ruime pan op een hoog vuur. Zodra het boter/oliemengsel begint te roken, voeg je de sint-jakobsnootjes toe. Bak ze gedurende ca. 3 minuten of tot ze aan een kant bruin worden. Keer de nootjes om met een tang en laat nog 1 à 2 minuten bakken aan de andere kant. Dit hangt een beetje af van de grootte van je sint-jakobsnootjes.

Tijd om te dresseren! Schep 3 flinke eetlepels butternut puree op het bord (of in een kom). Schik hier een paar eetlepels quinoa salade op en werk af met 3 gebakken sint-jakobsnootjes per bord. Lepel nog wat van de resterende boter uit de pan over de sint-jakobsnootjes.

 

Gebakken Sint-Jakobsnootjes met quinoa en appel salade, zalfje van butternut

 

Bron: recept van de blog A Thought For Food.

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

ARCHIEF

0 reacties

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Insta inspiration

Gebakken Sint-Jakobsnootjes met quinoa en appel salade, zalfje van butternut

by Myriam Minne time to read: 3 min
0