Speciaal voor de Thermomixbezitters onderaan ook het recept in de Thermomix.
Nodig voor 6 kommen champignon-kippensoep
500 g gemengde champignons (ik nam 250 g witte en 250 g bruine Parijse champignons en voegde nog gedroogd boschampignons toe, zie tip onderaan)
3 sjalotten
1 teentje look
30 g boter
Peper van de molen
200 g gebakken kippenfilet
3 takjes kervel
80 cl gevogeltebouillon
40 cl room
6 vierkantjes (diepvries)bladerdeeg
1 dooier
2 el melk
Bereiding op de traditionele manier
Snipper de sjalot en look fijn en stoof zachtjes aan in een kookpot met de boter en een beetje zout. Borstel de champignons schoon en snijd ze in grove stukken. Voeg ze toe, samen met de kippenbouillon. Zet het deksel op de pot en laat 20 min zachtjes sudderen. Pluk ondertussen de kervel.
Giet er de room bij en kook nog even op. Mix alles fijn met een staafmixer of in de blender. Kruid naar smaak met peper en zout, voeg het kippenvlees in fijne reepjes en de geplukte kervel toe. Laat volledig afkoelen.
Verwarm de oven voor op 220° C. Verdeel de soep over 6 hittebestendige kommen. Snijd 6 cirkels uit het bladerdeeg die iets groter zijn dan de diameter van de kommen. Maak de randen lichtjes nat met water zodat het deeg blijft plakken aan de kommen. Strijk het deeg in met dooier die je losgeklopt hebt met 2 el melk.
Schuif de kommen in de oven voor ca. 20 min. Zet halverwege de thermostaat lager op 180° C. Serveer meteen.
Bereiding in de Thermomix
Doe de sjalotten en de look in de TM en druk 3 maal op de pulseknop. Spatel de wanden van de beker schoon. Doe er de boter bij en programmeer: 100° C / 5 min / roeren.
Voeg de champignons toe en druk terug 3 à 5 maal op de pulseknop. Schenk er de bouillon bij en programmeer: 100° C / 20 min / roeren.
Voeg de room toe en programmeer: 100° C / 3 min / roeren.
Mix nu de soep fijn door de snelheid langzaam op te drijven van 1 tot 10. Ga verder zoals hierboven.
Tip: Je kan ook nog enkele schijfjes truffel en blokjes foie gras toevoegen. Of gedroogde boschampignons laten weten in een weinig warm water gedurende 2 uur. Filter dit water en voeg het bij de bouillon samen met de champignons. Dit is wat ik deed.
Maak dit recept op voorhand klaar, want je mag het bladerdeeg niet op de kommen bevestigen wanneer de soep warm is.
Bron: recept van de Franse website Elle A Table.
Beste,
Een paar jaar geleden ook eens gemaakt met een chef-klant van mij, maar was een heldere consommé met julienne van prei en een paar chantarellen, die dan juist gepast gegaard zijn door het soepje in de oven op te warmen. Was ook lekker. Twijfel er niet aan dat dit hier niet zou geëvenaard worden. En in de potjes van Surface ? Nog beter.
Ola, Geert, je bent een kenner van het Serax servies? Ja, ik kon hier niet aan weerstaan toen ik onlangs de kookwinkel recht tegenover mijn werk (!) binnenliep. Een plek die ik moet mijden… 😉
Jouw consommé klinkt ook superlekker én lichter. 😉
Liefs
Myriam
Ik vind het altijd leuk dat je zowel de klassieke manier als de thermomix werkwijze meegeeft, ik ben ook een echte fan van thermomix! Dankjewel en een leuk en lekker eindejaar !!
Graag gedaan! Een smakelijk eindejaar!