Thaise soep met zeevruchten en citroengras (in de Thermomix)

Net voor Kerst kreeg ik een uitnodiging om een bezoekje te brengen aan de Thermomix popup store van Jan Van Wassenhove in Gent. Aangezien ik Jan al eens ontmoet had en hij toen een heel sympathieke indruk op mij liet, zei ik meteen ‘ja, graag!’. Maar mijn mailtje was waarschijnlijk nog onderweg of ik kreeg al spijt van mijn veel te snelle en onbezonnen reactie… Want het feit dat ik Jan een bezoekje bracht betekende automatisch dat ik over Thermomix zou moeten schrijven, want de twee zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. En laat daar nu net het schoentje wringen…

Ja, ik heb een Thermomix en ja, ik ben heel tevreden over het toestel. Meer nog, ik zou het voor geen goud willen missen, maar… ik wil er geen promotie voor maken. Ik gebruik het heel vaak bij mijn bereidingen, maar ik vermeld dat nooit. Is daar een reden voor? Ja, een heel gegronde. Ik gaf ooit mijn job als marketing manager bij Passage Fitness op om als brand manager Benelux bij de verdeler van Thermomix te gaan werken. Het leek me een droomjob, mij op het lijf geschreven: recepten ontwikkelen, demo’s geven, nieuwsbrieven versturen, zorgen dat het toestel meer naamsbekendheid kreeg,… Ik dacht van mijn hobby mijn beroep te kunnen maken. Maar… Laat mij kort stellen dat die droomjob niet de juiste carrièreswitch was… Ik zou hier meer in detail kunnen treden (en dat was ik ook eerst van plan, deze tekst heb ik wel 5 keer herschreven), maar dat ga ik niet doen. Ten eerste, dat verhaal van oude koeien, weet je wel. En ten tweede, ik wil een positieve blog.

 

Thaise soep met zeevruchten en citroengras

 

Aangezien mijn bezoekje aan Jan rond Kerstmis was en kerst toch een periode is van peis en vree, besliste ik om mijn gemaakte afspraak na te komen, ook al betekent dat dan dat ik over de Thermomix moet schrijven. Nu, Jan, die is nog altijd zijn sympathieke zelve en vertelde me honderduit over zijn plannen: dat hij een kookatelier aan het bouwen is in Oudenaarde, dat hij daar ook demo’s met the Big Green Egg zal doen, dat hij nog op zoek is naar nieuwe, unieke producten,… Een man met passie voor koken, een echte praatvaar,… mijn mannelijke tegenhanger, zowaar. 😉

Na zijn demo van het nieuwe toestel (ik heb nog de oude versie en weiger om mij de nieuwe aan te schaffen om de voor de hand liggende reden) waarbij hij ons, Jozefien van Goestjes en ikzelf, uitgebreid liet proeven van de soep, maar vooral van de sabayon, duwde hij ons voor we vertrokken nog het boek Claudia Kookt met Thermomix 2 in onze pollen. Net zoals de eerste editie waaruit ik al deze Breydel tonato en deze zalf van pastinaak en koolrabi maakte, is ook de nummer 2 bijzonder geslaagd. Wat een leuke recepten. Ik kon er meteen wel 10 aanduiden die ik wilde maken. Uiteindelijk werd het deze heerlijke, exotische soep.

Soep gepresenteerd in tableware van Tokyo Design, mij vriendelijk ter beschikking gesteld door Cook & Serve.

 

Thaise soep met zeevruchten en citroengras

 

Nodig voor 6

Zeevruchten:
1/2 chilipeper, zonder zaadlijsten
1 cm verse gemberwortel
1 sjalotje, gepeld en gehalveerd
2 lente-uitjes, in stukken
1 stengel bleekselder, in stukken
500 g kleine mosselen (bv. moules bouchot), gespoeld en gecontroleerd (ik vond geen bouchootjes en kocht de kleinste soort Zeeuwse mosselen)
12 scampi
6 kerstomaatjes

Soep:
2 sjalotten, gepeld en gehalveerd
1 teentje knoflook, gepeld en zonder kiem
2 lente-uitjes
1 el limoenschil, geraspt
1 cm verse gemberwortel
1/2 chilipeper, zonder zaadlijsten
2 cm citroengras
Scheutje olijfolie
2 stengels bleekselder, in stukjes
1 el rode currypasta
600 g visbouillon
200 g kippenbouillon
125 g kokosmelk
Scheutje vissaus (ik heb het niet zo voor vissaus en gebruikte de smaakversterker van Maggi)
Peper

Garnituur:
Rasp van een onbehandelde limoen

 

Bereiding

Doe de chilipeper, gember, sjalotje, lente-uitjes en bleekselder in de beker en mix 3 sec / snelheid 5.

Doe de mosselen in de Varomaschaal. Strooi hierover het pas gehakte mengsel. Leg daarop de scampi en de kerstomaatjes. Zet koel weg.

Doe de sjalot, look, lente-uitjes, limoenschil, gemberwortel, chilipeper en citroengras in de beker en hak 3 sec / snelheid 6.

Spatel naar beneden, voeg olijfolie toe en sauteer 3 min / 100° C / snelheid 1.

Voeg de bleekselder en currypasta toe en stoof 3 min / 100° C / snelheid 1.

Voeg hierbij de visbouillon, sluit het deksel en plaats de Varomaschaal met de zeevruchten. Stoom 10 min / Varoma / snelheid 1 (of tot de mosselen opengaan). Verwijder de Varomaschaal.

Mix de soep 1 min / snelheid 4-10 met opgaande snelheid.

Voeg hierbij de kippenbouillon en de kokosmelk en mix 30 sec / snelheid 8.

Proef en breng op smaak met vissaus (of Maggi) en peper.

Haal de mosselen uit de schelpen. Verdeel over de borden. Serveer er de soep over en werk af met scampi, een kerstomaatje en geraspte limoenschil.

 

Thaise soep met zeevruchten en citroengras

 

Bron: recept uit Claudia Kookt met Thermomix 2.

Related Post

Tags: , , , , , , , ,

Thaise soep met zeevruchten en citroengras (in de Thermomix)

by Myriam Minne time to read: 3 min
4
%d bloggers liken dit: