Hap en Tap logo zonder streep
Zeetong met risotto en zeevruchten

Zeetong met risotto en zeevruchten

29 dec 2021 | Hoofdgerecht, Hoofdgerecht met vis

Dit recept voor zeetong met risotto en zeevruchten hebben jullie te danken aan mijn recept voor foie gras, peperkoek, rode biet en vijg. Heuh? Wat heeft het ene met het andere te maken? Wel, ik was in mijn hobbykamer op zoek naar het recept voor peperkoek, toen ik op een oud foldertje botste met allemaal recepten met zeetong. Deze zeetong met risotto en zeevruchten zag er zo mouthwatering uit, dat ik het foldertje direct mee naar beneden nam. Zeevruchten zijn lustopwekkend en Valentijn komt eraan. Dan is dit het ideale hoofdgerecht als je ’t mij vraagt!

Alleen moest ik noodgedwongen wijzigingen aanbrengen: geen strandkrabbetjes en/of scheermessen te vinden en bovendien vond ik – met alle respect – de presentatie nogal rommelig. Ik zou slechts de helft van het bord ‘bedekken’. Bovendien werd in het originele recept niets gedaan met de langoustine, behalve dan dat de kop en staart gebruikt werden voor de opmaak van het bord. Maar de langoustine zelf? Niks, nada. Zonde! En dus paste ik het recept aan. Met succes. Al zeg ik het zelf. Allez, ik zeg het niet zelf. Mijn vriendin Ann die kwam meehelpen en mijn man zeiden het: topbordje dit!

Recept gecreëerd in #samenwerking met Rob.

Zeetong met risotto en zeevruchten
Zeetong met risotto en zeevruchten

Zeetong met risotto en zeevruchten

Haalbaar recept!
Voorbereidingstijd 1 uur
Bereidingstijd 30 min
Totale tijd 1 uur 30 min
Gang Hoofdgerecht
Keuken Frans
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 100 g ongepelde grijze garnalen
  • 4 rauwe langoustines
  • 16-tal vongole
  • 4 mooie, grote zeetongfilets
  • Tomatenpuree
  • 1 scheutje Cognac
  • 400 ml visfumet
  • Blonde roux (gesmolten boter en bloem)

Voor de risotto:

  • 150 g risottorijst
  • 5 cl olijfolie
  • 50 g venkel
  • 1 sjalot, fijngesnipperd
  • 50 cl garnaalfumet
  • 5 cl witte wijn
  • 30 g parmezaan
  • 50 g boter
  • Peper en zout

Voor de afwerking:

  • 1 stengel prei, fijngesneden

Instructies
 

  • Pel de garnalen en houd de garnaalkoppen apart. Pel de langoustines en verwijder het darmkanaal. Spoel de vongole 3 keer in zout water. 
  • Stoof de garnaalkoppen met de koppen en pantsers van de langoustines in boter. Voeg de tomatenpuree toe en laat die even meebakken. Flambeer het geheel met een scheutje cognac en laat de alcohol verdampen. Voeg vervolgens de visbouillon toe en laat gedurende 20 min pruttelen. Zeef en laat het geheel inkoken. Bind met roux of Xantana. Kruid af met peper, zout en het citroensap. 

Voor de risotto:

  • Stoof de rijst samen met de sjalot en de venkel tot deze glazig is. Bevochtig met de garnaalfumet en witte wijn. Laat 10 min op een laag vuur garen zonder te roeren. Voeg vervolgende de parmezaan toe. Laat nog 15 min verder garen (voeg eventueel nog wat garnaalfumet toe als de massa te stevig is). Werk af met een klontje boter en kruid met peper, zout en citroensap.

Voor de zeetong:

  • Bak de zeetong aan beide kanten (4 à 5 min per kant) in een antikleefpan met boter. Kruid af met peper en zout. Bak de langoustines in dezelfde pan.

Voor de prei:

  • Was de fijngesneden prei grondig en stoof ze aan in boter. Kruid af met peper en zout.

Afwerking

  • Schep een lepel risotto op het bord en leg er de zeetongfilets en de gestoofde prei op. Plaats ter decoratie ook het hoofd en de staart van de langoustine op het bord. Schik er de vongole rond. Werk af met de gepelde garnaaltjes, de langoustine en de saus.
  • Werk af met eetbare bloemetjes en/of scheutjes.
Trefwoord garnalen, grijze garnalen, langoustine, Noordzeetong, risotto, Valentijn, Valentijnsmenu, Valentijnsmenu 2022, vongole, zeetong

Bron: recept van Christophe Snauwaert voor Northseachefs.

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

MIS GEEN ENKEL RECEPT!

Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

Voeg je bij 2.598 andere abonnees

ARCHIEF

2 Reacties

  1. Ginette

    wat ziet dit gerecht er fantastisch uit! …. en makkelijk na te maken.
    Dank voor al deze heerlijke ideeen.
    Een mooie jaarwisseling gewenst

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Dankjewel Ginette en heel graag gedaan!
      Ik wens je een fantastisch 2022 met heel veel kook- en bakplezier!

      Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Zeetong met risotto en zeevruchten

by Myriam Minne time to read: 2 min
2
%d bloggers liken dit: