WAT EEN FIJNE AMUSE IS DIT! Vergeef me dat ik roep. Maar deze krokante nori met rode garnalen en garnalenmayonaise is zo leuk én lekker. En hij is helemaal niet moeilijk om te maken. En gepresenteerd op een schijf limoen zoals hier is hij écht origineel. Je moet er maar opkomen. Er is maar 1 klein minpuntje aan: je mag het hapje maar à la minute samenstellen en moet het meteen serveren en opeten of de krokante nori wordt slappe nori. 😅 Dat gaat echt vrij snel. Ik was pakweg een kwartier bezig met het maken van de foto en dat volstond om de nori al te laten krom krullen. Maar voor de rest is dit easy peasy!
Dit is écht het soort recepten waar ik voor sta en helemaal achter sta: uitpakken bij je gasten, terwijl het an sich best simpel is. Weten jullie wat? Ik sla dit al op voor in mijn kerstmenu 2024. Want geef toe: dit ziet er goed uit en is “tijdloos”. Waarmee ik bedoel: dit is niet seizoensgebonden. Wil je met je eigen zien hoe eenvoudig dit is? Check dan de reel van de chef op zijn Instagram account. (Zelfs als je zelf geen Instagram account hebt, dan nog kan je die bekijken).
Krokante nori, rode garnalen en garnalenmayonaise
Ingrediënten
Voor de krokante nori:
- 2 vellen nori
- 50 g suiker
- 50 g water
Voor de garnalenmayonaise:
- 400 g rode garnalen
- 500 ml zonnebloemolie
- 1 g gerookt paprikapoeder
- 1 ei
- 3 g zout
Voor de tartaar van rode garnalen:
- 400 g rode garnalen, schoongemaakt
- 3 g zout
- 1 limoen, het sap
- 1 g zwarte peper
- 3 druppels Tabasco
- 5 g sesamzaadjes
- 5 ml garnalenolie
Voor de afwerking:
- Bieslook, gehakt
- Topp'd soy sauce wasabi crumble* (facultatief)
Instructies
Voor de krokante nori:
- Maak een siroop met het water en de suiker. Breng aan de kook en zet apart.
- Zodra de siroop is afgekoeld, strijk een vel nori in met de siroop en plak er het tweede vel op. Herhaal dit met zoveel vellen als je wil, het zal dikker en knapperiger worden maar je moet het dan wel langer laten garen in de oven.
- Snijd ze op de grootte die je wilt en leg ze tussen 2 bakpapiertjes bedekt met een gewicht zodat ze niet krom trekken. Bak 15 min in de voorverwarmde oven op 180° C. Bewaar op een droge plaats.
Voor de garnalenmayonaise:
- Ontdoe de garnalen van kop en lijf. Doe de koppen en schalen in een braadpan met de olie en bak ze 5 min op laag vuur. Haal van het vuur en voeg de paprika toe. Zeef door de koppen te pletten en zeef door een neteldoek.
- Emulgeer het ei, zout en 250 g van de garnalenolie tot een mayonaise. Bewaar de resterende olie voor andere bereidingen en om de tartaar mee af te werken.
- Bewaar de mayonaise in een spuitflesje.
Voor de tartaar van rode garnalen:
- Verwijder het darmkanaal van de garnalen en hak ze fijn. Meng alle ingrediënten.
Afwerking:
- Snijd wat limoenen om het hapje te serveren. Schik de chips erop. Hierop komt de tartaar, daarop een paar dotjes garnalenmayonaise en gehakte bieslook. Na het opdienen moet het snel opgegeten worden om te voorkomen dat de nori zacht wordt.
Notities
Bron: recept van chef Javier Sánchez voor Gronda.
Heel mooie amuse maar hoe zorg ik er voor dat het limoenschijfje recht op blijft staan als ik heb naar yafel breng dank voor de tip
Je moet ervoor zorgen dat de plakken die je snijdt, breed en dik genoeg zijn zodat ze niet omvallen.
Als ik het goed lees betreft het dus een tartaar van rauwe garnalen ??
Groeten
Inderdaad, een tartaar is meestal rauw. Tartaar van rundvlees is met rauw rundvlees. Tartaar van zalm is met rauwe zalm.
Dag Myriam
Bedoel je met rode garnalen de klassieke gamba’s of de carabineros?
Ik vind niet direct een plaats om deze aan te kopen.
Bedankt!
Dag Jill,
Neen, geen gamba’s, maar rauwe, rode garnalen. Ik kocht die van mij in mijn hypermarkt Carrefour:
https://drive.carrefour.be/nl/Verse-producten/Vis-%26-sushi/Zeevruchten-%26-schaaldieren/Garnalen/Carrefour%7CRauwe-Rose-Garnalen-Maat-40-60/p/03214804
Succes!
Wij willen deze prachtige amuse gaan maken. Hele domme vraag, maar wat doe je met de garnaal zelf. Is die al gaar bij aankoop of gebruik je die rauw?
Die wordt rauw gebruikt.